Φάρμακο αδυνατίσματος διαπιστώθηκε ότι μειώνει την αποφρακτική υπνική άπνοια

  • Iatropedia newsroom
αποφρακτική υπνική άπνοια
Η αποφρακτική υπνική άπνοια επηρεάζει περίπου 39 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ

Το φάρμακο αδυνατίσματος Zepbound της Eli Lilly βρέθηκε ότι μειώνει την αποφρακτική υπνική άπνοια σε ενήλικες με παχυσαρκία, κατάσταση που επηρεάζει περίπου 39 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση.

Η άπνοια χαρακτηρίζεται ως αποφρακτική όταν ο ανώτερος αεραγωγός ενός ατόμου μπλοκάρει κατά τη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας τη ροή του αέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος. Η παχυσαρκία, η οποία μπορεί να περιορίσει τον αεραγωγό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο.

Τα ευρήματα, που ανακοινώθηκαν από την ίδια την εταιρεία, βασίστηκαν σε δύο μελέτες σε ενηλίκους με παχυσαρκία και μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό ούτε έχουν αναθεωρηθεί από εξωτερικούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές εξέτασαν εάν το Zepbound λειτούργησε καλύτερα από ένα εικονικό φάρμακο στη μείωση της μέσης συχνότητας ανά ώρα που ένα άτομο σταμάτησε να αναπνέει εν μέρει ή πλήρως κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποίησαν συσκευές θετικής πίεσης αεραγωγών PAP, αλλά χρησιμοποιήθηκαν στη δεύτερη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 52 εβδομάδες, το Zepbound είχε οδηγήσει σε μέση μείωση της τάξης των 27,4 συμβάντων ανά ώρα σε άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν συσκευές PAP, σε σύγκριση με μείωση 4,8 συμβάντων ανά ώρα για τα άτομα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Στα άτομα που χρησιμοποιούσαν συσκευές PAP, το Zepbound οδήγησε σε μέση μείωση της τάξης των 30,4 συμβάντων ανά ώρα, σε σύγκριση με μέση μείωση 6 συμβάντων ανά ώρα για την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Φωτογραφία: iStock