13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΣΔΥ: Ο Μάκης Παπαταξιάρχης είπε ότι οφείλουμε να επανακτήσουμε την ισορροπία

Σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ισορροπίας που απωλέσθη λόγω της παρατεταμένης κρίσης στον φαρμακευτικό κλάδο, κατέθεσε ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) κ. Μάκης Παπαταξιάρχης στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

 

Η ομιλία του κ. Παπαταξιάρχη

Σε μια χώρα με παρατεταμένη οικονομική κρίση, όπου προχωρήσαμε στην εφαρμογή τριών προγραμμάτων χρηματοδότησης και οδηγηθήκαμε σε μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, το Ελληνικό Σύστημα Δημόσιας Υγείας καλείται να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, ενός πληθυσμού επιδεινούμενα γερασμένου, με αλλοιωμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά και με αύξηση των χρονίως πασχόντων και των ανέργων.

Οι έως τώρα ακολουθούμενες, αποσπασματικές, πολιτικές υγείας περιορίστηκαν σε μια τεμαχισμένη θεώρηση, σε μηχανιστικές και λογιστικές προσεγγίσεις που πλέον δεν έχουν να προσφέρουν κανένα ουσιαστικό όφελος. Πρέπει να αναζητηθούν νέοι δρόμοι για την εξυγίανση του συστήματος και την έξοδο μας από την κρίση.

Και είναι τώρα η ώρα να δούμε την έξοδο. Όπως έχει πει ο Αμερικανός ιστορικός Charles A. Beard, «Όταν είναι αρκετά σκοτεινά, μπορείς να δεις τα αστέρια».

Πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών Υγείας με σεβασμό στους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας μας, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στον Έλληνα ασθενή, ώστε να μην υπονομεύεται η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη πρόσβασή του στην καινοτομία και σε σωτήριες για τη ζωή του θεραπείες. Παράλληλα όμως απαιτείται διακριτικός σεβασμός στην επιχειρηματικότητα και στη βιωσιμότητα της ίδιας της φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθώς αυτή είναι άμεσα συνυφασμένη με τη βιωσιμότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας.

«Οφείλουμε να επανακτήσουμε την ισορροπία που απωλέσθη λόγω της παρατεταμένης κρίσης, αλλά και της ταυτόχρονης επιμονής στην εφαρμογή μονόδρομων, ατελών και αδικαίωτων επιλογών. Οι αιφνιδιασμοί, οι παρεμβάσεις με αναδρομική ισχύ, η αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, η διαιώνιση των υπαρχουσών στρεβλώσεων, η ποινικοποίηση της κερδοφορίας και γενικά η στοχοποίηση του φαρμακευτικού κλάδου είναι απορριπτέα στοιχεία, που δεν μας οδηγούν πουθενά.

Είναι η ώρα να σταματήσουμε να αναμασάμε τα λάθη του παρελθόντος πρωτίστως μην αναζητώντας νέα λάθη, αλλά λύσεις. Είναι η ώρα για μια ενιαία εθνική πολιτική με στρατηγική θεώρηση και όραμα και ο κλάδος μας είναι μέρος της λύσης», τόνισε από το βήμα του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF) κ. Μάκης Παπαταξιάρχης.

Ο πρόεδρος του PIF κατέθεσε παράλληλα μία σειρά προτάσεων προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ισορροπίας αυτής, που περιλαμβάνουν:

Αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του φαρμάκου, μείωση/οροφή του clawback, υποχρεωτική εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, συνταγογραφικές οδηγίες/έλεγχος, κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία με βάση επιδημιολογικά δεδομένα, ρεαλιστική χρηματοδότηση των νοσοκομείων, νέα τιμολογιακή πολιτική σε ετήσια βάση.

Ο κ. Παπαταξιάρχης σημείωσε, κλείνοντας, ότι η καινοτομία, όπως αυτή εκπροσωπείται μέσα από τα μέλη του PIF και του ΣΦΕΕ οφείλει να προστατευθεί από την Πολιτεία. «Η μεταξύ μας συνεργασία και συναίνεση προς όφελος του Έλληνα ασθενή και η συνυπευθυνότητα είναι πλέον επιβεβλημένες έννοιες. Όπως είναι και η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η εκπόνηση ενός μέσο-μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου και η αξιολόγηση και σεβασμός της συνεισφοράς του κλάδου μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν