12 Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας εκστρατεία ενημέρωσης για τα ρευματικά νοσήματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκτιµάται ότι 2.500.000 άτοµα στην Ελλάδα πάσχουν από ρευµατικές και μυοσκελετικές παθήσεις. 13% των ενηλίκων πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από φλεγµονώδη συστηµατικά νοσήµατα (ρευµατοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).

Τα ρευµατικά νοσήµατα ευθύνονται για:
▶ 50% της µακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας
▶ 30% όλων των απουσιών από την εργασία
▶ 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων
▶ 25% των συνταγογραφούµενων φαρµάκων

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου) ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης συντάσσει τη δράση του με όλες τις οργανώσεις ασθενών στην Ευρώπη και διοργανώνει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα.

Κύριος στόχος της εκστρατείας είναι να εντοπίσει άτομα που πιθανόν έχουν κάποιο ρευματικό νόσημα και δεν το γνωρίζουν. Η εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου με ενημέρωση του κοινού στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης και σε δεύτερη φάση θα συνεχιστεί από 17 έως 21 Οκτωβρίου 2016 με παροχή δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων μόνο σε άτομα χωρίς διάγνωση.

Τα άτομα αυτά, εφόσον έχουν ύποπτα συμπτώματα, θα παραπέμπονται για δωρεάν ΠΡΩΤΗ επίσκεψη σε ρευματολόγο, κατόπιν συνεννοήσεως με το γραφείο του Συλλόγου. Ο ρευματολόγος θα κρίνει εάν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και σε αυτή την περίπτωση θα τους παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ εργαστηριακός έλεγχος σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νησιού.

Η δωρεάν επίσκεψη και ο εργαστηριακός έλεγχος προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ για ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην πρώτη επίσκεψη και αφορά ΜΟΝΟ άτομα που δεν έχουν επισκεφθεί ξανά ρευματολόγο και δεν έχουν διαγνωσθεί με κάποιο ρευματικό νόσημα.

Τα σημεία που θα στηθούν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 τα περίπτερα ενημέρωσης του Συλλόγου είναι:
Ηράκλειο, Πλατεία Ελευθερίας, 11.00-17.00
Ρέθυμνο, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, 10.00-14.00
Χανιά, Δημοτική Αγορά, 11.00-17.00
Άγιος Νικόλαος, Είσοδος Νοσοκομείου, 10.00-14.00

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν