10 »γιατί» να τρώτε καρότα!

  • Iatropedia
Τα καρότα είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος καλής υγείας. Τα συστατικά που περιέχουν είναι πολύτιμα και απαραίτητα στην αντιμετώπιση πολλών καταστάσεων και παθήσεων. Τα δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα δόντια και ο πεπτικός σωλήνας είναι λίγα παραδείγματα από τα όργανα του σώματος που επωφελούνται. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί 10 λόγους για να τρώτε περισσότερα καρότα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα καρότα δεν είναι μόνο μια νόστιμη τροφή για τις σούπες, τις σαλάτες και τους χυμούς.

Έτσι, αν η γλυκιά γεύση τους δεν φτάνει, δείτε 10 λόγους για να τα βάλετε στη διατροφή σας:

Στα καρότα βρίσκονται μεγάλες συγκεντρώσεις β-καροτίνης, η οποία είναι ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά. Η β-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό, για να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας του δέρματος.

Αυξάνουν το σάλιο και λόγω των ιχνοστοιχείων και των βιταμινών που περιέχουν βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Είναι πλούσια σε αλκαλικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το αίμα.

Βοηθάνε στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό), γιατί μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, διαβήτη και αυξημένη χοληστερίνη.

Είναι ένας καλός σύμμαχος στην αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης. Ναι, τα καρότα μπορούν να ρίξουν την πίεση λόγω του καλίου που περιέχουν και της διατήρησης της ομοιοστασίας του νατρίου.

Επίσης δρουν προστατευτικά και βοηθάνε στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό γίνεται λόγω των καροτενοειδών, στα οποία είναι πλούσια, ρίχνοντας έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ακόμα και τη χοληστερίνη σας μπορείτε να ρίξετε τρώγοντας αρκετά καρότα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Τα καρότα βοηθούν στο να παραμείνουν τα δόντια σας υγιή «σκοτώνοντας» τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.

Περιέχουν ουσίες, όπως η φαλκαρινόλη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού.

Τα καρότα έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που βοηθάνε στη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών και των νυχιών. Έτσι θα έχετε λαμπερά, πλούσια και δυνατά μαλλιά και νύχια λαμπερά χωρίς σπασίματακαι ξεφλουδίσματα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν τρώτε καρότα θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε και να διατηρήσετε ένα βαθύ και όμορφο μαύρισμα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε παραπανίσιο ασβέστιο; Τι μπορείτε να πάθετε!