10 χρόνια ΕΟΠΥΥ: Σήμερα η πολυσυζητημένη εκδήλωση, απουσία των Ιατρικών Συλλόγων – Δείτε το πρόγραμμα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Με λαμπρότητα και παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά το διήμερο επετειακών εκδηλώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Από σήμερα σήμερα Πέμπτη 22/2/23 και μέχρι αύριο το απόγευμα, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) διοργανώνει στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, την Επετειακή του Εκδήλωση: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία διημερίδα που θα περιλαμβάνει σειρά ομιλιών και συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναλυθεί η δεκαετής πορεία του Οργανισμού, ποιες υπηρεσίες και οφέλη αποκόμισε ο έλληνας πολίτης, ποια είναι τα λάθη και οι παραλήψεις και ποια η πορεία του Οργανισμού στο μέλλον.

Στο μήνυμά της με αφορμή την εκδήλωση, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τονίζει, μεταξύ άλλων:

“Η πανδημία ανέδειξε με πρόδηλο τρόπο ότι ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. αποτελεί έναν σύγχρονο Οργανισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αυξάνουν και μεταβάλουν τις ανάγκες των πολιτών, και ο εορτασμός αυτός θα είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουμε όλους τους δικαιούχους και την ελληνική κοινωνία για το όραμα και τα σχέδια του Οργανισμού για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τα μηνύματα και το περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτής, όμως δεν συμφωνούν -όπως φαίνεται- οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα Διαγνωστικά Κέντρα, τα Πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, που θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το Πολεμικό Μουσείο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Είναι οι φορείς της Πρωτοβάθμιας που παρέχουν υπηρεσίες (εργαστηριακές, απεικονιστικές εξετάσεις κλπ) στους πολίτες αυτής της χώρας, με κάλυψη των δαπανών του Οργανισμού.

Τα 10 τελευταία χρόνια, όμως, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών, εξαιτίας των περιορισμένων κρατικών κονδυλίων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, η υπέρβαση των προϋπολογισμών για τις διαγνωστικές εξετάσεις μετακυλίεται στα ταμεία τους, με τη μορφή υπέρογκων εκπτώσεων και επιστροφών προς το κράτος (rebate και clawback).

Δείτε επίσης: ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τον εορτασμό των 10 χρόνων του Οργανισμού

10 χρόνια ΕΟΠΥΥ: Μέσα «γιορτές» και έξω … διαμαρτυρίες

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι απέχουν από τις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ, ως πράξη διαμαρτυρίας για τα ανεπίλυτα εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια αιτήματα του κλάδου των ιδιωτικών κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Έτσι σήμερα στις 09.30 π.μ, –ώρα της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη- οι πάροχοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο.

“Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας να στηρίξουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολεμικό Μουσείο, να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να παραβρεθούν και να παραβρεθούν εκπρόσωποί τους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας”, αναφέρει η πρόσκληση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί τονίζουν: “Η αγανάκτηση όλων μας μετά και την 11ετή αδιάκοπη περικοπή των δεδουλευμένων μας από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη!”.

Δείτε επίσης: ΕΟΠΥΥ: Αιχμηρή απάντηση της προέδρου Θ. Καρποδίνη στη μομφή για τους εορτασμούς των 10 χρόνων του ΕΟΠΥΥ

Οι δηλώσεις της διοικήτριας Θ. Καρποδίνη που εξόργισαν!

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ, η αντίδραση των φορέων της Πρωτοβάθμιας ήταν άμεση.

«Το πάρτι για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ το έχουν πληρώσει ακριβά οι γιατροί και τα πολυϊατρεία!», ανέφερε το Συντονιστικό Όργανο των Γιατρών σε ανακοίνωσή του.

Οι γιατροί υποστηρίζουν, επίσης, ότι υπήρξε αδικαιολόγητη σπατάλη χιλιάδων ευρώ για την διεξαγωγή της εκδήλωσης.

«Μας αφήνει έκπληκτους η στάση και η θέση του ΕΟΠΥΥ, όταν έχουν περικοπεί 2,2 δις ευρώ σε αυτήν τη δεκαετία τα οποία ο ΕΟΠΥΥ τα ονόμασε rebate και claw back και τα ¨κούρεψε¨ από τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και τα πολυϊατρεία, ο Οργανισμός να σπαταλά χρήματα σε γιορτές και εκδηλώσεις για να γιορτάσει την επιτυχία του αυτή!», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Στους γιατρούς απάντησε η διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη:

«Ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είναι μίζερο να ασχολούμαστε με κάποιους που αντί να στηρίζουν τον Οργανισμό και τους 11 εκατομμύρια πολίτες από τους οποίους ανταμείβονται, απαιτούν να μη γιορτάσουμε και προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την επετειακή μας εκδήλωση για μικροπρεπείς συνδικαλιστικούς λόγους». 

Οι δηλώσεις της κ. Καρποδίνη, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις -αυτή τη φορά, όχι μόνο από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς- αλλά και από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ), καταδίκασαν τις δηλώσεις:

“Η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους γιατρούς, τους οποίους θεωρεί περίπου «αναγκαίο κακό». Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της. Με το clawbαck και το rebαte στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από Οργανισμό που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων”, αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και ζητά την επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της κυρίας Καρποδίνη.

Σε παρόμοιο τόνο και οι αντιδράσεις του ΙΣΑ και του ΙΣΠ:

“Ο ΕΟΠΥΥ εορτάζει το μεγάλο επίτευγμα της διαχείρισης ελλειμματικών προϋπολογισμών εις βάρος των συνεργατών του!”, τονίζει ενδεικτικά σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας.

Σύμφωνα με πηγές του iatropedia.gr από το Υπουργείο Υγείας, ωστόσο, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη δηλώνει δυσαρεστημένη από την αντίδραση των φορέων της Πρωτοβάθμιας και θεωρεί πώς αδικείται ο Οργανισμός, ο οποίος «δεν χαράσσει, αλλά εκτελεί πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο».

Το θέμα του υποχρεωτικών επιστροφών clawback δεν αποφασίζεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση, φέρεται να ομολογεί σε στενούς της συνεργάτες η ίδια.

10 χρόνια ΕΟΠΥΥ: Το μήνυμα της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θεανώς Καρποδίνη

Στο μήνυμά της για την εκδήλωση, η κα. Θεανώ Καρποδίνη, αναφέρει τα εξής:

Επετειακή Εκδήλωση: Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 10 χρόνια προσφοράς σε 11 εκ. πολίτες #συνεχίζουμε

Δέκα και πλέον χρόνια έχουν παρέλθει από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) την 1η Ιανουάριου 2012, που σηματοδότησε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας.

Παρότι ξεκίνησε με σημαντικές ελλείψεις και δυσκολίες, σήμερα 10 χρόνια μετά, ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. κατάφερε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με διαφάνεια το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων για την υγεία, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασφαλισμένους του.

Με αυτή την αφορμή, ο Οργανισμός και τα στελέχη του γιορτάζουν τα 10 χρόνια λειτουργίας του, με μία ανοιχτή για όλους επετειακή εκδήλωση στις 23 & 24 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, η οποία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.

Η πανδημία ανέδειξε με πρόδηλο τρόπο ότι ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. αποτελεί έναν σύγχρονο Οργανισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αυξάνουν και μεταβάλουν τις ανάγκες των πολιτών, και ο εορτασμός αυτός θα είναι μια ευκαιρία να ενημερώσουμε όλους τους δικαιούχους και την ελληνική κοινωνία για το όραμα και τα σχέδια του Οργανισμού για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του.

Σας καλωσορίζουμε όλους, στελέχη, συνεργαζόμενους φορείς, ασφαλισμένους στον εορτασμό των 10 χρόνων του Οργανισμού μας.

Η Διοικήτρια

Θεανώ Καρποδίνη

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα των ομιλιών στο Πολεμικό Μουσείο Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 Φεβρουαρίου 2023