Ζείτε κοντά σε φαστ φουντ; Προσέξτε την καρδιαγγειακή υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
φαστ φουντ
Τα ευρήματα νέας μελέτης στην οποία συγκρίθηκε η καρδιαγγειακή υγεία με την γειτνίαση με ταχυφαγεία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ζουν σε απόσταση αναπνοής από πολλά φαστ φουντ, διότι μπορεί να απειλείται σοβαρά η υγεία τους, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που ζουν σε έναν «διατροφικό βάλτο» μπορεί να διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ο όρος «διατροφικός βάλτος» (food swamp) επινοήθηκε πριν από μία δεκαετία στις ΗΠΑ. Περιγράφει τις κοινότητες όπου τα ταχυφαγεία, τα καταστήματα προχείρων φαγητών και γενικότερα οι χώροι πώλησης γρήγορου φαγητού υπερκαλύπτουν τους χώρους πώλησης φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιασθούν στο επερχόμενο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ISC23). Το συνέδριο θα διεξαχθεί 8-10 Φεβρουαρίου 2023 στο Ντάλλας.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη εξέτασε εάν και κατά πόσον επηρεάζεται ο κίνδυνος αναπτύξεως εγκεφαλικού επεισοδίου μετά τα 50 έτη, από την  γειτνίαση με κάθε είδους φαστ φουντ. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 17.875 εθελοντές, που συμμετέχουν σε μία συνεχιζόμενη μελέτη για την υγεία. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 64 έτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια βαθμολόγησαν τον τόπο κατοικίας τους με βάση την αναλογία των χώρων έτοιμου φαγητού (φαστ φουντ, καντίνες κ.λπ.) έναντι των χώρων φρέσκου φαγητού (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία κ.λπ.).

Μόλις το 28% των συμμετεχόντων ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία κάτω από 5. Με άλλα λόγια, λιγότεροι από ένας στους τρεις ζούσαν σε περιοχές όπου υπερτερούσαν τα καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα. Οι υπόλοιποι ζούσαν σε περιοχές που βαθμολογήθηκαν από 6 και πάνω. Δηλαδή υπερτερούσαν τα φαστ φουντ και γενικώς τα πρόχειρα φαγητά.

Έτσι, ο μέσος όρος της βαθμολογίας σε όλες τις περιοχές ήταν 6. Η βαθμολογία αυτή σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισές διέθεταν εξαπλάσια καταστήματα πρόχειρων φαγητών απ’ ό,τι φρέσκων!

Στη διάρκεια 6 ετών παρακολούθησης, το 3,8% των εθελοντών εκδήλωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος ήταν κατά 13% υψηλότερος σε όσους ζούσαν σε περιοχές με βαθμολογία από 6 και πάνω.

Η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη σημασία που έχουν οι κοινωνικοί παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Dixon Yang, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Όλες οι διατροφικές συμβουλές στον κόσμο δεν θα βοηθήσουν, αν οι πολίτες δεν έχουν  άμεση πρόσβαση στο υγιεινό φαγητό. Σε πολλές περιοχές, όμως, πιο εύκολα βρίσκεις φαστ φουντ παρά οπωροπωλείο».

Ο Dr. Yang πρόσθεσε ότι η διατροφή δεν είναι απλώς θέμα προσωπικών επιλογών. «Πολλοί άνθρωποι πραγματικά πασχίζουν για να ζουν υγιεινά, διότι το περιβάλλον τους δεν βοηθάει καθόλου», εξήγησε.

Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι η νέα μελέτη αποκαλύπτει απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν από άλλες, μεγαλύτερες έως ότου θεωρηθούν οριστικά. Στο μεσοδιάστημα, ας έχετε το νου σας. Το φαστ φουντ πρέπει να είναι ένα σποραδικό, νόστιμο κέρασμα και όχι καθημερινή συνήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Φωτογραφία: iStock