Ζάχαρη καρύδας: Γιατί ΔΕΝ είναι καλύτερη από την λευκή ζάχαρη – Τι ισχύει για τους διαβητικούς και το αδυνάτισμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας έχει γίνει τελευταία πολύ δημοφιλής, κυρίως επειδή κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλους τύπους ζάχαρης. Η αλήθεια είναι λιγότερο ξεκάθαρη και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τόσο τα οφέλη όσο και τους κινδύνους από τη ζάχαρη καρύδας. Διότι πολλοί μπορεί να στραφούν σε εναλλακτικά γλυκαντικά όπως αυτή η ζάχαρη, για να προσπαθήσουν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους για κάτι γλυκό χωρίς ενοχές.

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και πώς παρασκευάζεται

Προέρχεται από τον χυμό του δέντρου, που κυκλοφορεί μέσα του με παρόμοιο τρόπο όπως και στο μαστιχόδεντρο.

Για να συλλέξουν τον χυμό του φοίνικα, οι αγρότες κόβουν το στέλεχος του μπουμπουκιού ανθέων του δέντρου για να επιτρέψουν στο νέκταρ να ρέει έξω. Για να φτιάξουν νέκταρ από άνθη καρύδας, ανακατεύουν τον χυμό με νερό και τον βράζουν μέχρι να γίνει σιρόπι.

Οι παραγωγοί φτιάχνουν κρυσταλλική ζάχαρη καρύδας αφήνοντας το νέκταρ να στεγνώσει και να κρυσταλλώσει. Στη συνέχεια σπάνε τα αποξηραμένα κομμάτια για να δημιουργήσουν τους κόκκους που ξέρουμε.

Στο τέλος έχει παρόμοια εμφάνιση και αίσθηση με την ακατέργαστη ζάχαρη, αλλά μπορεί να έχει πιο φυσικές παραλλαγές, όπως ανοιχτόχρωμους ή σκούρους κόκκους ή διακυμάνσεις στο μέγεθος των κόκκων.

Ζάχαρη καρύδας: Σύγκριση με άλλους τύπους ζάχαρης

Δύο κοινοί τύποι ζάχαρης που οι περισσότεροι γνωρίζουν και καταναλώνουν τακτικά είναι η λευκή επιτραπέζια ζάχαρη και η φρουκτόζη (σιρόπι καλαμποκιού). Και τα δύο αυτά σάκχαρα περιέχουν ελάχιστα έως καθόλου απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

  • Για κάθε 100 γραμμάρια (g) λευκής ζάχαρης υπάρχουν 99,98 g υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 99,80 g είναι καθαρή ζάχαρη, με το υπόλοιπο να είναι ίχνη μετάλλων, όπως νάτριο και ασβέστιο.
  • Για κάθε 100 g σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη υπάρχουν 76 g υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 75,65 g είναι ζάχαρη. Τα υπόλοιπα 24 g είναι νερό. Και πάλι, το μικροσκοπικό κλάσμα που απομένει είναι κυρίως ίχνη ενώσεων, όπως το νάτριο και ο σίδηρος.
  • Για κάθε 100 g ζάχαρης καρύδας, υπάρχουν 100 g υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 75 g είναι ζάχαρη. Όσον αφορά τα ιχνοστοιχεία, στα 100 g υπάρχουν 625 mg καλίου και 125 mg νατρίου.

Σε σύγκριση με την κρυσταλλική ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η ζάχαρη καρύδας έχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου.

Επίσης, η ζάχαρη καρύδας περιέχει ίχνη φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανιδίνη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη ζάχαρη καρύδας

Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση του χυμού από φοίνικα, η ζάχαρη καρύδας περιέχει λίγη ινουλίνη, ενώ η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού όχι. Η ινουλίνη είναι μια συγκεκριμένη ίνα που μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης.

Είναι, ωστόσο, σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ποσότητες των ευεργετικών ενώσεων είναι μικρές και ένα άτομο θα πρέπει να φάει πολλή ζάχαρη καρύδας, για να λάβει μια υγιή δόση από αυτές.

Επίσης, επειδή η ζάχαρη καρύδας εξακολουθεί να περιέχει πολλές θερμίδες και σάκχαρα, η υπερβολική κατανάλωση σημαίνει υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και πιθανή αύξηση βάρους.

Επηρεάζει η ζάχαρη καρύδας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα;

Οι διαβητικοί χρησιμοποιούν τον γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ) ορισμένων τροφίμων για να μετρήσουν την επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλότερο ΓΔ αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα από τα τρόφιμα με ΓΔ.

Πολλοί ακούν, ότι η ζάχαρη καρύδας είναι μια τροφή με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλες ζάχαρες, αλλά αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό.

Η επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) έχει ΓΔ περίπου 65. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods σχετικά με τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως στις Φιλιππίνες βρήκε ότι ο ΓΔ της ζάχαρης καρύδας είναι χαμηλότερος, με βαθμολογία περίπου 35 έως 42.

Επιπλέον, η ινουλίνη στη ζάχαρη καρύδας μπορεί να παίξει ρόλο στην μείωση του ΓΔ της. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτό κάνει τη ζάχαρη καρύδας πιο υγιεινή για άτομα που χρειάζονται γλυκαντικά χαμηλού ΓΔ.

Ποια ζάχαρη είναι χειρότερη για τα δόντια σας

Αν και η επιτραπέζια ζάχαρη και η ζάχαρη καρύδας προέρχονται από διαφορετικές πηγές, η χημική σύνθεση των καθαυτών σακχάρων είναι παρόμοια.

Ένα άρθρο στο περιοδικό British Dental Journal αναφέρει ότι η περιεκτικότητα σε σακχαρόζη της ζάχαρης καρύδας κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, ενώ η επιτραπέζια ζάχαρη είναι πάνω από 99% σακχαρόζη.

Το άρθρο αναφέρει ότι αν και η ζάχαρη καρύδας είναι λιγότερο ραφιναρισμένη και έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, οι άνθρωποι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν, όπως την κλασική επιτραπέζια ζάχαρη και να τη χρησιμοποιούν με φειδώ. Σημειώνει επίσης ότι είναι επιβλαβής για τα δόντια με τον ίδιο τρόπο, όπως η επιτραπέζια ζάχαρη.

Ζάχαρη καρύδας και φρουκτόζη

Η ζάχαρη καρύδας περιέχει υψηλά επίπεδα φρουκτόζης. Αυτό συμβαίνει επειδή η σακχαρόζη αποτελείται κατά το ήμισυ από φρουκτόζη. Έτσι, η ζάχαρη καρύδας, με 70-80% περιεκτικότητα σε σακχαρόζη, θα έχει 35-40% περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

Η φρουκτόζη θεωρείται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να την μετατρέψει αμέσως σε ενέργεια. Ωστόσο, αυτό δεν κάνει τη φρουκτόζη καλύτερη ζάχαρη.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φρουκτόζης, ιδιαίτερα από ποτά με ζάχαρη, μπορεί να συνεχίσει να θέτει ένα άτομο σε κίνδυνο για διαταραχές υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Είναι η ζάχαρη καρύδας καλό ως εναλλακτικό γλυκαντικό για την απώλεια βάρους;

Μερικοί πιστεύουν ότι η ζάχαρη καρύδας είναι μια τέλεια εναλλακτική, που μπορούν να προσθέσουν στις συνταγές χωρίς ενοχές και χωρίς περιορισμούς.

Δυστυχώς, η ζάχαρη καρύδας δεν είναι κάποιο διατροφικό “θαύμα” απώλειας βάρους. Περιέχει πρόσθετα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τη ζάχαρη μεν, αλλά η διαφορά είναι μικρή, δε.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ζάχαρη καρύδας εξακολουθεί να είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και περιέχει θερμίδες, δύο πράγματα που όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος πρέπει περιορίσουν.

Έτσι, 100 g ζάχαρης καρύδας εξακολουθούν να είναι 100 g υδατάνθρακες, αν και μόνο 75 g από αυτά είναι σάκχαρα. Περιέχει επίσης περίπου 375 θερμίδες.

Αν και αυτοί οι αριθμοί είναι ελαφρώς μικρότεροι από την επιτραπέζια ζάχαρη, δεν κάνουν τη ζάχαρη καρύδας κάποια ουσιαστικά πιο υγιεινή επιλογή.

Συνιστάται να καταναλώνετε όχι περισσότερα από 6-9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα προστιθέμενης ζάχαρης για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ζάχαρη καρύδας, επιτραπέζια ζάχαρη, ή οποιοδήποτε άλλο είδος πρόσθετης ζάχαρης.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να βάλεις μέσα στο δοχείο με τη ζάχαρη για να μην σβολιάζει και σκληραίνει

Τα 11 φρούτα με λιγότερη ζάχαρη για διατροφή και έλεγχο του διαβήτη

Ζάχαρη: Ποιο είδος μειώνει τη χοληστερίνη και κάνει καλό στο συκώτι

Η ζάχαρη συνδέεται με δύο τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι αυτοί