Βιταμίνη Β12: Η έλλειψή της «αληθινή απειλή» για τους χορτοφάγους

  • Ρούλα Τσουλέα
βιταμίνη Β12
Όσοι αποφασίσουν να γίνουν χορτοφάγοι με το νέο έτος, πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Β12, αναφέρει η βρετανική Vegan Society.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή πρέπει να βεβαιώνονται ότι προσλαμβάνουν επαρκή βιταμίνη Β12, διότι διατρέχουν «αληθινό κίνδυνο» να παρουσιάσουν έλλειψη αυτού του βασικού θρεπτικού συστατικού.

Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν επιστήμονες από την βρετανική Vegan Society λίγες ημέρες πριν από την έλευση του νέου χρόνου, επειδή κάθε Πρωτοχρονιά πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη χορτοφαγία.

Η χορτοφαγία είναι γενικώς μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε χοληστερόλη. Εν τούτοις, η ακολούθησή της δυσκολεύει την πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12.

Η Vegan Society αναφέρει πως οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5 μικρογραμμάριο βιταμίνης Β12 την ημέρα. Καλές φυσικές πηγές της είναι τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (ψάρια, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά). Δυστυχώς, όμως, δεν περιέχουν βιταμίνη Β12 τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά.

Όσοι χορτοφάγοι καταναλώνουν καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αντισταθμίζουν την έλλειψη της βιταμίνης Β12. Όσοι, όμως, είναι αυστηροί χορτοφάγοι (δεν τρώνε κανένα ζωικής προελεύσεως τρόφιμο) έχουν δύο επιλογές, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό:

  • Είτε θα τρώνε καθημερινά ειδικά εμπλουτισμένα τρόφιμα. Τέτοια τρόφιμα είναι, π.χ., τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, υποκατάστατα γάλακτος, αλείμματα για χορτοφάγους κ.λπ.
  • Είτε θα παίρνουν καθημερινά ένα διατροφικό συμπλήρωμα της βιταμίνης

Οι επιλογές αυτές παρέχουν περισσότερη Β12 απ’ ό,τι η συνιστώμενη δόση που λαμβάνουμε από τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμο. Αυτό όμως είναι απαραίτητο για την σωστή απορρόφησή της από τον οργανισμό.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές βλάβες. Ωστόσο θα χρειασθούν 3-4 χρόνια μετά την ανάπτυξή της για να προκληθούν ύποπτα συμπτώματα.

Τα πρώτα από αυτά συνήθως είναι «βελονιές» στα χέρια ή στα πέλματα των ποδιών. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι:

  • Κόπωση
  • «Μυρμηγκιάσματα» και μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Απώλεια αντανακλαστικών

Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πάσχων μπορεί να παρουσιάσει πνευματική σύγχυση, κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και ίσως άνοια.

«Μπορεί να αποφευχθεί»

«Όποιος αποφασίζει να γίνει χορτοφάγος χωρίς να ενημερώνεται για τη διατροφή που πρέπει να κάνει, μπορεί να μην γνωρίζει το πρόβλημα με τη βιταμίνη Β12», δήλωσε ο Dr Tim Key, καθηγητής Επιδημιολογίας και αναπληρωτής διευθυντής στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μαζί του συμφώνησε ο Dr Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής Διατροφής & Διαιτητικής στο King’s College London. «Απ’ όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, η βιταμίνη Β12 είναι αυτή για την οποία ανησυχούμε περισσότερο», είπε. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης Β12 είναι μύθος, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα αληθινό πρόβλημα».

Μάλιστα η έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να έχει απρόσμενες συνέπειες. Ο Dr Sanders ανέφερε το περιστατικό μιας νέας μητέρας που θήλαζε το μωρό της. Η γυναίκα έπασχε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και το μωρό της παρουσίαζε νευροπάθεια, με συνέπεια μακροχρόνιες βλάβες στην υγεία του.

«Η έλλειψη και η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί», πρόσθεσε. «Αρκεί να προσέχουν οι χορτοφάγοι τι τρώνε».