Τσάι ή καφές; Ποιο είναι καλύτερο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης
Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρόφημα, το τσάι ή ο καφές; Όταν το θέμα είναι η υγεία των οστών και η πρόληψη της οστεοπόρωσης, η απάντησή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με ηλικιωμένες γυναίκες διαπίστωσαν πως όσες έπιναν καθημερινά τσάι είχαν ελαφρώς υψηλότερη οστική μάζα απ’ ό,τι όσες προτιμούσαν τον καφέ.
«Ακόμα και οι μικρές βελτιώσεις στην οστεϊκή πυκνότητα μπορούν να οδηγήσουν σε λιγότερα κατάγματα», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Enwu Liu, λέκτορας Επιδημιολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Flinders, στην Αυστραλία.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Συμμετείχαν 9.704 γυναίκες, οι οποίες κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 65 ετών και άνω. Οι επιστήμονες τις παρακολούθησαν επί μία δεκαετία, καταγράφοντας τακτικά στο μεσοδιάστημα τις διατροφικές συνήθειές τους. Τις υπέβαλλαν επίσης σε εξετάσεις για οστεοπόρωση.
Στόχος της μελέτης ήταν να καταγραφούν τυχόν διαφορές στην οστική πυκνότητα μεταξύ όσων έπιναν καφέ και εκείνων που προτιμούσαν το τσάι.
Τα ευρήματα
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, επειδή δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν καθημερινά τα δύο ροφήματα είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν και πώς επηρεάζουν τα οστά.
Οι προγενέστερες μελέτες επί του θέματος είχαν αντικρουόμενα ευρήματα, διευκρινίζουν. Λίγες, όμως, είχαν συμπεριλάβει τόσο πολλές γυναίκες για μία ολόκληρη δεκαετία.
Οι εξετάσεις στις γυναίκες έδειξαν πώς όσες έπιναν τσάι είχαν ελαφρώς υψηλότερη οστική πυκνότητα στα ισχία τους. Αν και το όφελος ήταν μικρό, ήταν στατιστικά σημαντικό, επισημαίνουν οι ερευνητές. Μάλιστα το τσάι ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμο για τις γυναίκες που έπασχαν από παχυσαρκία.
Τα αντίστοιχα ευρήματα για τον καφέ ήταν ανάμικτα. Η μέτρια κατανάλωση (δύο ή τρία φλιτζάνια ημερησίως) δεν φάνηκε να εξασθενεί στα οστά. Ωστόσο η πολύ μεγάλη (πάνω από πέντε φλιτζάνια την ημέρα) σχετιζόταν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ιδιαιτέρως αυξημένος στις γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ.
Πώς επηρεάζουν τα οστά
Όπως εξηγεί ο Dr. Liu, το τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα φυτοχημικό συστατικό που μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας και να ενθαρρύνει τον σχηματισμό οστίτη ιστού.
Αντιθέτως, «εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές επεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών», πρόσθεσε. Οι επιδράσεις αυτές, όμως, είναι μικρές. Επιπλέον, μπορούν να περιορισθούν στο ελάχιστο όταν προσθέτουμε γάλα στον καφέ, προσθέτει.
Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να κόψουν τον καφέ και να αρχίσουν να πίνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού, τόνισε.
«Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην υγεία των οστών», επισήμανε. «Στις ηλικιωμένες γυναίκες, όμως, ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από ζεστασιά. Μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα προς πιο γερά οστά».
Φωτογραφία: iStock




