Το συμπλήρωμα από εκχύλισμα κακάο «μειώνει κατά 27% την καρδιακή νόσο»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κακάο
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες.

Εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου έχουν υποκείμενα προβλήματα, όπως η υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και παχυσαρκία.

Ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πιθανή καρδιακή νόσο.

Για όσους διατρέχουν κίνδυνο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο, όπως το να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να ελέγχετε και να διαχειρίζεστε συνεχώς τις όποιες υποκείμενες παθήσεις σας.

Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως βοηθήματα. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο είναι ένας τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πώς έγινε η έρευνα για το συμπλήρωμα κακάο και την καρδιακή νόσο

Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition εξέτασε εάν το συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο μειώνει τη συνολική καρδιαγγειακή νόσο στους ηλικιωμένους.

  • Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 12.666 γυναίκες 65 ετών και άνω και 8.776 άνδρες 60 ετών και άνω, οι οποίοι ήταν όλοι απαλλαγμένοι από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.
  • Το πείραμα διεξήχθη στα πρότυπα διπλά τυφλής, δύο-προς-δύο παραγοντικής δοκιμής
  • Τα συμπληρώματα από εκχύλισμα κακάο χορηγήθηκαν τυχαία, όπως και οι πολυβιταμίνες για το εικονικό φάρμακο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Μετά από 3,6 χρόνια παρακολούθησης κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο μείωσαν τον θάνατο από καρδιαγγειακά νοσήματα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κατά 27%.

Το εκχύλισμα κακάο προέρχεται από τον κόκκο του σπόρων του κακαόδεντρου, ο οποίος επεξεργάζεται κυρίως για την παραγωγή σοκολάτας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το εκχύλισμα κακάο έχει σημαντικά οφέλη, όπως:

  • αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • καρδιαγγειακή προστασία
  • νευροπροστασία
  • βελτίωση της γνωστικής ικανότητας
  • αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μυϊκών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων)

Το εκχύλισμα κακάο περιέχει και φλαβονοειδή, μια ομάδα φυτικών μεταβολιτών, που πιστεύεται ότι παρέχουν οφέλη για την υγεία μέσω των οδών σηματοδότησης των κυττάρων και των αντιοξειδωτικών επιδράσεων που έχει. Τα φλαβονοειδή περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα επικατεχίνης, κατεχίνης, προκυανιδινών και ξανθινών, όπως η θεοβρωμίνη.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ προτείνει επίσης ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κακάο προκαλεί αγγειοδιαστολή. Αυτό, με τη σειρά του, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το εκχύλισμα κακάο βελτιώνει επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει την παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι βιταμίνες χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία σας: Διατροφή και συμπληρώματα

Προσοχή: Τι πρέπει να ξέρετε για τα συμπληρώματα κολλαγόνου και βιοτίνης

Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ποιο συμπλήρωμα διατροφής συστήνει διαιτολόγος, για καύσεις στο κοιλιακό λίπος

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Τροφές, συμπληρώματα και βότανα που επηρεάζουν τα φάρμακα που παίρνετε

Το χειρότερο συμπλήρωμα διατροφής για απώλεια βάρους, σύμφωνα με διαιτολόγους