Το επιπλέον αλάτι στο φαγητό συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλάτι
Πετάξτε την αλατιέρα σας εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ακόμα κι αν ακολουθείτε ήδη μια χαμηλή σε αλάτι διατροφή, το να αλατίζετε το φαγητό σας στο τραπέζι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και πλάκας στις καρδιακές αρτηρίες, αναφέρουν ερευνητές.

“Σε σύγκριση με εκείνους που προσέθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό τους (συνήθως στο τραπέζι) όσοι το έκαναν μόνο περιστασιακά, ή ποτέ δεν προσέθεταν αλάτι είχαν έως και 37% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Lu Qi. , καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων μέσω αλλαγών στη συμπεριφορά: συγκεκριμένα με την μείωση της προσθήκης αλατιού στο φαγητό«, είπε.

Πώς έγινε η έρευνα για το επιπλέον αλάτι στο φαγητό

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας προκαλεί καρδιακές παθήσεις, παρά μόνο ότι αυτά τα δύο σχετίζονται.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ο δρ. Qi και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη χρήση αλατιού από περισσότερους από 176.000 ενήλικες. Εξέτασαν επίσης τη συσχέτιση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στο φαγητό, τη δίαιτα DASH και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Η δίαιτα DASH σχεδιάστηκε για να μειώνει την αρτηριακή πίεση και είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Περιλαμβάνει κρέας, ψάρι, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια. Περιορίζει επίσης τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, το κόκκινο κρέας και τα πρόσθετα λίπη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που τείνουν να μην προσθέτουν περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους ήταν πιο συχνά γυναίκες, λευκοί, άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μη καπνιστές και πιο σωματικά δραστήριοι. Με άλλα λόγια: άνθρωποι που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι είχαν επίσης υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης και χρόνιας νεφρικής νόσου, αλλά χαμηλότερο επιπολασμό καρκίνου. Ήταν επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια δίαιτα τύπου DASH, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ, όσοι προσέθεταν τακτικά αλάτι στο φαγητό τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακές παθήσεις. Είχαν επίσης, κατά μέσο όρο, χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και ήταν καπνιστές.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Το πόσο συχνά προσθέτετε αλάτι σε ένα γεύμα συνδέεται με την αύξηση της πιθανότητας διάγνωσης καρδιακών παθήσεων, όπως έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια, δήλωσε η δρ. Sara Ghoneim, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ.

“Όσο πιο συχνά προσθέτετε αλάτι και όσο περισσότερο αλάτι προσθέτετε, τόσο αυξάνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής προσβολής και πόνου στο στήθος. Εάν ακολουθείτε τη δίαιτα DASH και περιορίζετε την πρόσληψη αλατιού, επί της ουσίας προστατεύετε την καρδιά σας από καρδιαγγειακά νοσήματα”, πρόσθεσε.

Ο περιορισμός του πρόσθετου αλατιού είναι κάτι που όλοι μπορούν να κάνουν απλά βγάζοντας την αλατιέρα από το τραπέζι.

“Τελικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι το πιο σημαντικό πράγμα”, είπε η δρ. Ghoneim. «Έτσι, η υγιεινή διατροφή που έχει λιγότερο από 2 γραμμάρια αλάτι είναι ιδανική. Να έχετε υπόψη σας πόσο συχνά προσθέτετε αλάτι, γιατί αυτό αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο να έχετε καρδιακή νόσο».

Πηγές: https://www.medscape.com, https://consumer.healthday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκατέρωθεν ενδείξεις για το αλάτι και την καρδιακή υγεία: Τι πρέπει να μην ξεχνάτε ποτέ

Γιατί λατρεύουμε την αλατισμένη καραμέλα. Τι το ξεχωριστό έχει

Πώς μπορείτε να μειώσετε το αλάτι σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα

Υποκατάστατο αλατιού σώζει από εκατομμύρια θανάτους: Τι βρήκαν οι επιστήμονες