Το εκχύλισμα ροδιού ίσως βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ρόδι
Μια ουσία στα ρόδια θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική στη δημιουργία μιας νέας θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Όπως οι περισσότεροι καρκίνοι, έτσι κι εκείνος του παχέος εντέρου γίνεται πολύ πιο θανατηφόρος όσο περαιτέρω εξελίσσεται χωρίς θεραπεία. Η σχετική έρευνα έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο όσον αφορά την έγκαιρη διάγνωση και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς έχουν προβλήματα ανοχής αυτών των θεραπειών λόγω των σοβαρών παρενεργειών τους.

Τώρα, Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μια πιθανή θεραπεία που χρησιμοποιεί την ουρολιθίνη Α (ένας μεταβολίτης στο ρόδι) προκειμένου να ενισχύσει την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και να καταπολεμήσει τους όγκους.

Το πού στοχεύει κάθε φορά το ανοσοποιητικό έχει γίνει το επίκεντρο πολλών ερευνών στη θεραπεία του καρκίνου, επειδή συχνά δεν προκαλούνται τόσες επιβλαβείς παρενέργειες, όπως από την χημειοθεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό να διερευνήθούν αυτές τις επιλογές περισσότερο επειδή η έρευνα δείχνει συνεχώς ότι ο καρκίνος αναστέλλει την λειτουργία των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι ο λόγος που οι καρκινικοί όγκοι μπορούν να τους παρακάμψουν και να αναπτυχθούν με τέτοιο… απείθαρχο τρόπο.

Ο καθηγητής Florian Greten και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους έχουν πολλές πιθανότητες να φέρουν τους επιστήμονες πολύ πιο κοντά στην εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου επίλυσης αυτού του μειονεκτήματος του καρκίνου. Μέσα από την εργασία τους, έδειξαν ότι η ουρολιθίνη Α επηρεάζει την ανακύκλωση και την αποκατάσταση των μιτοχονδρίων μέσω της μιτοφαγίας. Τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια στα Τ-κύτταρα αποδομούνται και αντικαθίστανται από υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Αυτή η αλλαγή βοηθά στην αλλαγή της γενετικής των Τ-κυττάρων που ευνοούν τις αρχικές ιδιότητες καταπολέμησης του όγκου.

Πώς μπορούν οι μεταβολίτες στο ρόδι να βοηθήσουν τους καρκινοπαθείς

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ουρολιθίνη Α μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους:

  • ως τροφή σε προκλινικά μοντέλα για την αναστολή της ανάπτυξης όγκου και
  • μέσω in vitro θεραπείας που «αναζωογονεί» τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού

“Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, επειδή η εστίαση δεν είναι στο καρκινικό κύτταρο αλλά στο ανοσοποιητικό σύστημα, την φυσική άμυνα κατά του καρκίνου. Προς το παρόν εακολουθούν να λείπουν γενικώς αξιόπιστες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην πραγματικότητα των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Βελτιώνοντας πιθανώς τη συνδυαστική θεραπεία με υπάρχουσες ανοσοθεραπείες, η εν λόγω μελέτη ανοίγει σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω εφαρμογή σε κλινικό επίπεδο. Ελπίζουμε να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλων καρκίνων”, λέει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δρ. Dominic Denk, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόδι: Θερμίδες, ιδιότητες, οφέλη υγείας αλλά και πιθανές παρενέργειες

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 4 καλύτεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 29% αυξημένος κίνδυνος για τους άντρες που τρώνε αυτό