Το αλκοόλ απειλεί ολοένα περισσότερο τις γυναίκες: Ανησυχητικά ευρήματα από νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Μειώνεται το χάσμα μεταξύ των φύλων στις απώλειες ανθρώπων εξαιτίας του. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο.  

Εξαιρετικά επικίνδυνο αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου το αλκοόλ για τις γυναίκες, καθώς τους προκαλεί νοσήματα και κοστίζει ζωές με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στους άνδρες.

Αυτό υποδηλώνει μία νέα μελέτη, στην οποία οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 605.948 θανάτους στις ΗΠΑ που καταγράφηκαν μεταξύ 1999 και 2020. Οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήθος νοσημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, όπως:

  • Η δηλητηρίαση από αλκοόλ
  • Η αλκοολική ηπατοπάθεια
  • Η αλκοολική καρδιομυοπάθεια
  • Η οξεία μέθη
  • Διάφορες σχετιζόμενες με το αλκοόλ ψυχικές και συμπεριφορές διαταραχές

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως εξηγούν, διαχρονικά το αλκοόλ κόστιζε περισσότερες ζωές στον ανδρικό πληθυσμό παρά στον γυναικείο. Αν και η τάση αυτή συνεχίζεται, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται ταχέως.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, την τελευταία 15ετία αυξάνονται σταθερά οι θάνατοι από νοσήματα που επιφέρει το αλκοόλ. Ωστόσο η αύξηση στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη. Ανά έτος μεταξύ 2018 και 2020 αυξήθηκαν κατά 12,5% στους άνδρες και κατά 14,7% στις γυναίκες.

Η αύξηση στη γυναικεία θνησιμότητα είναι ιδιαιτέρως σημαντική στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Έφτασε στο 6,7% κατ’ έτος μεταξύ 2012 και 2020, όταν στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας ήταν 5,2%.

Πού μπορεί να οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι ολοένα περισσότερες γυναίκες καταναλώνουν συστηματικά οινοπνευματώδη ποτά, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ibraheem Karaye, επίκουρος καθηγητής Πληθυσμιακής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης.

Ρόλο παίζει και το γεγονός ότι το αλκοόλ επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον γυναικείο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα τείνει να περιέχει μικρότερο όγκο υγρών στον οποίο διαλύεται αυτό. Έτσι, οι συγκεντρώσεις του στο αίμα τους αυξάνονται ταχύτερα και μπορεί να τις καταστήσουν πιο ευάλωτες στις επιπλοκές του.

Οι γυναίκες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Διατρέχουν, επομένως, αυξημένο κίνδυνο να στραφούν στα οινοπνευματώδη ποτά για να τις αντιμετωπίσουν, είπε ο Dr. George F. Koob, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των ΗΠΑ.

Τέλος, οι γυναίκες πάσχουν συχνότερα από μοναξιά όταν γεράσουν, δεδομένου ότι συχνά ζουν περισσότερο απ’ όσο οι σύντροφοί τους.

Τέλος, η αυξημένη θνησιμότητα στις γυναίκες μετά τα 65 έτη πιθανώς σχετίζεται με την χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock