Τηγανητά καλαμαράκια: Τι γίνεται με τη χοληστερίνη αλλά και τι προσφέρουν στον οργανισμό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τηγανητά καλαμαράκια
Είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα στις καλοκαιρινές ταβέρνες της Ελλάδας.

Τα τηγανητά καλαμαράκια μυρίζουν… καλοκαίρι. Εκτός από νόστιμα, παρέχουν κάποια σημαντικά οφέλη, αλλά πρέπει να καταναλώνονται προσεκτικά.

Τηγανητά καλαμαράκια: Θερμίδες και μικρο-θρεπτικά συστατικά

Το καλαμάρι περιέχει έναν μέτριο αριθμό θερμίδων: κάθε μερίδα 170 γραμμαρίων έχει 298 θερμίδες, που αντιστοιχεί στο 15% της ημερήσιας πρόσληψης σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων ημερησίως. Αυτές οι θερμίδες προέρχονται από ένα μείγμα 30,5 γρ. πρωτεΐνης, 12,7 γρ. λίπους και 13,2 γρ. υδατανθράκων. Το σώμα σας χρησιμοποιεί υδατάνθρακες και λίπη για ενέργεια, μετατρέποντάς τα σε χρησιμοποιήσιμο “καύσιμο”, για να υποστηρίξει τον κυτταρικό μεταβολισμό. Η πρωτεΐνη στο καλαμάρι τρέφει πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών, του δέρματος και των μυών.

Καλαμαράκια: Περιέχουν σελήνιο και χαλκό

Ο χαλκός και το σελήνιο ανήκουν στα λεγόμενα βασικά μέταλλα. Δρουν και τα δύο ως αντιοξειδωτικά, πράγμα που σημαίνει ότι καταπολεμούν τις τοξικές ελεύθερες ρίζες προτού αυτές βλάψουν τους ιστούς και παίζουν βασικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο χαλκός βοηθά επίσης το σώμα σας να χρησιμοποιεί τον σίδηρο, ενώ το σελήνιο ωφελεί τον θυρεοειδή αδένα. Μια μερίδα καλαμαράκια παρέχει 3,6 mg χαλκού και 88 μικρογραμμάρια σεληνίου, ποσότητες που υπερβαίνουν το σύνολο της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης και για τα δύο.

Τηγανητά καλαμαράκια: Παρέχουν νιασίνη και βιταμίνη Β12

Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) και η βιταμίνη Β12 προστατεύουν αμφότερες το DNA, κάτι που διαφορετικά θα σας έθετε σε κίνδυνο αστάθειας το γονιδίωμα. Η νιασίνη προάγει επίσης τον υγιή μεταβολισμό των κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Β12 υποστηρίζει την λειτουργία των νεύρων και βοηθά στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια μερίδα καλαμαράκια παρέχει 4,4 χιλιοστόγραμμα νιασίνης, που είναι περίπου το 30% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Αυτή η μερίδα έχει επίσης 2,09 μικρογραμμάρια βιταμίνης Β12, ή 87% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη Β12: Σε ποιες τροφές θα την βρείτε – Συμπτώματα έλλειψης

Τηγανητά καλαμαράκια: Προσοχή στο νάτριο (αλάτι) και τη χοληστερόλη

Αν και τα καλαμαράκια παρέχουν σημαντικά οφέλη, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι). Μια μερίδα τηγανητά καλαμαράκια από μόνη της έχει 520 χιλιοστόγραμμα νατρίου, το οποίο είναι το 35% του ημερήσιου ορίου (1.500 χιλιοστόγραμμα) που συνιστά η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (AHA). Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, πρέπει να καταναλώνονται πάντα με μέτρο, επειδή η υπερβολική κατανάλωση νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και, κατ’ επέκταση, τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ βλάπτει και τους νεφρούς σας. Τα καλαμαράκια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη: περίπου 442 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, που υπερβαίνει το όριο (300 χιλιοστόγραμμα) όπως έχει οριστεί από την AHA. Αν τρώτε συχνά τηγανητά καλαμαράκια μπορεί να δείτε μια αρνητική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

Πηγή: https://www.livestrong.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη