Τι περιέχει το γνωστό luncheon meat: Είναι κακό για την υγεία;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
luncheon meat
Είναι ένα από τα πιο γνωστά αλλά και αμφιλεγόμενα τρόφιμα στον πλανήτη.

Το luncheon meat σε κονσέρβα είναι κάτι που κάποιοι το λατρεύουν για την ξεχωριστή του γεύση και την ευελιξία του και άλλοι το απορρίπτουν ως ένα αδιάφορο κρέας μυστήριας σύνθεσης.

Επειδή είναι ήδη μαγειρεμένο, μπορεί να καταναλωθεί απευθείας από την κονσέρβα και απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία.

Τι είναι το luncheon meat

Είναι ένα κονσερβοποιημένο προϊόν μαγειρεμένου κρέατος που παρασκευάζεται από αλεσμένο χοιρινό και επεξεργασμένο ζαμπόν.

Το μείγμα κρέατος συνδυάζεται με συντηρητικά και αρωματικούς παράγοντες, όπως ζάχαρη, αλάτι, άμυλο πατάτας και νιτρώδες νάτριο, και στη συνέχεια κονσερβοποιείται, κλείνεται και σφραγίζεται υπό κενό αέρος.

Το προϊόν αρχικά έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως φθηνό και βολικό φαγητό για την σίτιση των στρατευμάτων.

Σήμερα, πωλείται με διάφορες ονομασίες ετικέτας σε όλον τον κόσμο και έχει γίνει ένα οικιακό συστατικό που προτιμάται για την ευελιξία, την ευκολία προετοιμασίας, την μεγάλη διάρκεια ζωής και την ευκολία του.

Luncheon meat: Διατροφικά στοιχεία

Οι παρακάτω πληροφορίες αφορούν το luncheon meat που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως “Spam”.

Είναι πλούσιο σε νάτριο, λίπος και θερμίδες. Παρέχει επίσης λίγη πρωτεΐνη και αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και χαλκό.

Μία μερίδα 56 γραμμαρίων Spam περιέχει:

  • Θερμίδες: 174
  • Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
  • Υδατάνθρακες: 2 γραμμάρια
  • Λίπος: 15 γραμμάρια
  • Νάτριο: 32% της Ημερήσιας Πρόσληψης Αναφοράς (RDI)
  • Ψευδάργυρος: 7% RDI
  • Κάλιο: 4% RDI
  • Σίδηρος: 3% RDI
  • Χαλκός: 3% RDI

Εκτός από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το luncheon meat παρέχει μικρές ποσότητες βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου.

Υπερβολικά επεξεργασμένο κρέας

Επεξεργασμένο είναι κάθε είδος κρέατος που έχει ωριμάσει, κονσερβοποιηθεί, καπνιστεί ή αποξηρανθεί, για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του και να βελτιώσει τη γεύση και την υφή του.

Το luncheon meat είναι ένα είδος επεξεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα χοτ ντογκ, το μπέικον και τα σαλάμια. Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συσχετιστεί με έναν μακρύ κατάλογο δυσμενών συνθηκών υγείας.

Μια μελέτη σε 448.568 ενήλικες έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο τόσο για διαβήτη όσο και για στεφανιαία νόσο.

Ομοίως, πολλές άλλες μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερου επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του στομάχου.

Επιπλέον, το επεξεργασμένο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άλλων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η υπέρταση.

Περιέχει νιτρώδες νάτριο

Το luncheon meat περιέχει νιτρώδες νάτριο, ένα κοινό πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και τη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης του τελικού προϊόντος.

Ωστόσο, όταν εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα και παρουσία αμινοξέων, τα νιτρώδη μπορούν να μετατραπούν σε νιτροζαμίνη, μια επικίνδυνη ένωση που σχετίζεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 61 επιμέρους μελετών συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη νιτρωδών και νιτροζαμίνης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Μια άλλη μεγάλη ανασκόπηση συνέδεσε την πρόσληψη νιτρωδών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς και σχηματισμού όγκου στον εγκέφαλο.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε νιτρώδη άλατα και αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 1, αν και τα αποτελέσματα στην εν λόγω περίπτωση ήταν μικτά.

Περιέχει πάρα πολύ νάτριο (αλάτι)

Το luncheon meat είναι πολύ υψηλό σε νάτριο, αφού σε μία και μόνο μερίδα (56 γραμμάρια) περιέχεται πάνω από το 30% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νατρίου που πρέπει να καταναλώνουμε.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του αλατιού. Τα άτομα με υπέρταση οφείλουν να μειώσουν το αλάτι στη διατροφή τους, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η μείωση του νατρίου συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί επίσης να βλάψει τη ροή του αίματος σε άτομα ευαίσθητα στο αλάτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως φούσκωμα και πρήξιμο.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση 10 επιμέρους μελετών -σε πάνω από 268.000 άτομα συνολικά- συσχέτισε την υψηλότερη πρόσληψη νατρίου με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε μια περίοδο 6-15 ετών.

Πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Το luncheon meat είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά, με περίπου 15 γραμμάρια σε μία μερίδα (56 γραμμάρια).

Το λίπος είναι σημαντικά υψηλότερο σε θερμίδες από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες, με κάθε γραμμάριο λίπους να περιέχει περίπου 9 θερμίδες.

Σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια ή τα όσπρια, το luncheon meat είναι σημαντικά υψηλότερο σε λίπος και θερμίδες, αλλά δεν προσφέρει κάτι άλλο όσον αφορά τη διατροφή.

Για παράδειγμα, ανά γραμμάριο βάρους, το luncheon meat περιέχει 7,5 φορές την ποσότητα λίπους και σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από το κοτόπουλο και λιγότερη από την μισή ποσότητα πρωτεΐνης.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock