Τι να προσέχετε για να μην έχετε… αέρια στο τραπέζι των Χριστουγέννων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αέρια
Όσο και αν σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε (ή να το παραδεχτείτε!...) ο μέσος άνθρωπος έχει ελαφρύ μετεωρισμό και… αφήνει αέρια περίπου 14-23 φορές την ημέρα! Σίγουρα η σωστή λειτουργία του εντέρου είναι πάντα ενθαρρυντική, αλλά σε στιγμές όπως το γεύμα των Χριστουγέννων, όπου καθόμαστε μαζί με όλους τους δικούς μας ανθρώπους στο ίδιο τραπέζι, το πρήξιμο από τα αέρια και οι πιθανές… διαφυγές τους, είναι σίγουρα κάτι ντροπιαστικό.

Ο βασικός λόγος που αισθανόμαστε πολύ «φουσκωμένοι» και έχουμε αέρια μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα είναι η ποσότητα της τροφής που τελικά καταναλώνουμε, επειδή η ποικιλία στο τραπέζι είναι μεγάλη και οι πειρασμοί πάρα πολλοί.

Εκτός όμως από το ότι «παρατρώμε» γενικά, είναι και μερικές τροφές που κάνουν το πρόβλημα του μετεωρισμού (αέρια) στο στομάχι ακόμα μεγαλύτερο. Μπορεί δηλαδή να τρώτε μεγάλες ποσότητες από ορισμένα συστατικά που το σώμα σας παλεύει να αφομοιώσει σε μεγαλύτερες ποσότητες. Τέτοια συστατικά είναι η φρουκτόζη και η γαλακτόζη.

Το πρώτο είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, αλλά χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην βιομηχανία τροφίμων στα ανθρακούχα ποτά και τους χυμούς φρούτων. Επίσης, ακόμα και η γέμιση της γαλοπούλας συνήθως περιέχει κάποιου είδους φρούτα (σταφίδες, βερίκοκο κ.α.). Η αυξημένη ποσότητα φρουκτόζης ζυμώνεται πιο δύσκολα στο έντερο. Όταν τα βακτήρια αυτά δεν διασπώνται επαρκώς, προκαλούν μια… παρενέργεια, που δεν είναι άλλη από τα αυξημένα αέρια στο έντερο.

Επίσης, η λακτόζη (το φυσικό σάκχαρο στο γάλα) μπορεί επίσης να είναι δύσπεπτο και να προκαλέσει φυσικά αέρια. Εκτός από το γάλα υπάρχει φυσικά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα τυριά, αλλά και σε αρκετές επεξεργασμένες τροφές, όπου χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία.

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα λαχανικά και ειδικά τα όσπρια δυσκολεύουν την πέψη πολλές φορές και οδηγούν επίσης στην δημιουργία αερίων στο έντερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φάτε σαλάτα, αλλά κάντε το με μέτρο. Όλα με μέτρο!

Οπότε, σε γενικές γραμμές, προκειμένου να μην έχετε πολλά αέρια και γίνετε… ρεζίλι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι πρέπει να ακολουθήσετε τρεις βασικούς κανόνες:

  • Μην φάτε μεγάλες ποσότητες γενικά
  • Μην πιείτε πολλά αναψυκτικά και μην φάτε πολλές τροφές με φρούτα
  • Μην φάτε πολλά τυριά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μην φάτε πάρα πολλά λαχανικά ή/και όσπρια

http://www.telegraph.co.uk