Τι ισχύει με τη διατροφή Feingold ενάντια στην Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διατροφή Feingold
Η διατροφή Feingold, η οποία φέρεται να μειώνει τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και του αυτισμού, ήταν δημοφιλής στη δεκαετία του 1970.

Παρά τις πολλές ιστορίες επιτυχίας, αυτή η διατροφή έχει επικριθεί ευρέως από την ιατρική κοινότητα για την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων, αυστηρών κανόνων και κινδύνων. Ως εκ τούτου, μπορεί να αναρωτιέστε εάν είναι αποτελεσματικό ή αξίζει να δοκιμάσετε για εσάς ή το παιδί σας.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή Feingold.

Τι είναι η διατροφή Feingold

Η διατροφή Feingold δημιουργήθηκε από τον Dr. Benjamin Feingold, έναν παιδίατρο και αλλεργιολόγο από την Καλιφόρνια.

Αρχικά επινόησε αυτό το πρότυπο διατροφής για τους νεαρούς ασθενείς του με συμπτώματα αλλεργίας, όπως άσθμα και έκζεμα. Αφού παρατήρησε βελτιώσεις συμπεριφοράς, άρχισε να χρησιμοποιεί τη διατροφή για να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ, αυτισμό, δυσλεξία και άλλα ζητήματα συμπεριφοράς.

Η διατροφή Feingold εξαλείφει τα τεχνητά χρώματα, γλυκαντικά, ουσίες γνωστές ως σαλικυλικά και τρία συντηρητικά: την βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA), το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT) και την τριτ-βουτυρυλδρυκινόνη (TBHQ).

Ο Feingold πίστευε ότι η αποφυγή αυτών των συστατικών, καθώς και μερικών τροφών, βελτιώνει την εστίαση και τη συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠΥ.

Τα σαλικυλικά οξέα υπάρχουν με φυσικό τρόπο στα τρόφιμα και αποτελούν βασικό συστατικό στην ασπιρίνη. Ο Feingold πίστευε ότι άτομα που είναι αλλεργικά ή ευαίσθητα στην ασπιρίνη μπορεί επίσης να είναι δυσανεκτικά σε τροφές που περιέχουν σαλικυλικό οξύ.

Αν και η ευαισθησία στο σαλικυλικό οξύ είναι υπαρκτή, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να στηρίζει μια σταθερή σχέση μεταξύ αυτής της ευαισθησίας και της συμπεριφοράς ενός ατόμου.

Παρά τις ανεκδοτικές αναφορές από ορισμένους υποστηρικτές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η διατροφή Feingold βελτιώνει τα προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά με ΔΕΠΥ ή άλλες καταστάσεις συμπεριφοράς. Επιπλέον, καμία έρευνα δεν συνδέει συστατικά ή τρόφιμα με προβληματική συμπεριφορά.

Πώς μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη διατροφή Feingold

Για να ακολουθήσει τη διατροφή αυτή, το παιδί πρέπει να τρώει μόνο από έναν αυστηρό κατάλογο εγκεκριμένων τροφίμων, αποφεύγοντας εντελώς κάποια άλλα. Μετά από μια καθορισμένη περίοδο, μπορείτε σταδιακά να επαναφέρετε ορισμένα τρόφιμα για να δείτε εάν τα συμπτώματα του παιδιού επιστρέφουν.

Υπάρχουν δύο κύριες φάσεις της διατροφής:

  1. Αφαιρέστε όλες τις τροφές που πιθανώς προκαλούν πρόβλημα συμπεριφοράς στο παιδί: Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ουσίες για τεχνητή γεύση, τα χρώματα, τα συντηρητικά, τα γλυκαντικά και οι τροφές που περιέχουν σαλικυλικά.
  2. Τεστάρετε τα σαλικυλικά: Αφού αφαιρέσετε αυτά τα τρόφιμα και τα συστατικά για μια περίοδο, δοκιμάστε να επανεισαγάγετε στη διατροφή του παιδιού τα σαλικυλικά. Εάν επανεμφανιστούν προβλήματα συμπεριφοράς, επιστρέψτε στην πρώτη φάση.

Αν και δεν έχει υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, ο Feingold είχε πει ότι το παιδί θα πρέπει να έχει αποτελέσματα σε 1-6 εβδομάδες.

Αν και κάποιοι μπορούν αργά να επαναφέρουν τρόφιμα και συστατικά που περιέχουν σαλικυλικό, άλλοι μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στην πρώτη φάση επ’ αόριστον. Τα τεχνητά χρώματα, οι τεχνητές γεύσεις, τα συντηρητικά και τα γλυκαντικά απαγορεύονται εντελώς και δεν επανεισάγονται ποτέ.

Ο Feingold συνέστησε να φτιάχνετε όλα τα γεύματα από το μηδέν, έτσι ώστε το παιδί σας να μην τρώει κατά λάθος απαγορευμένα συστατικά. Ισχυρίστηκε ότι οι ετικέτες τροφίμων είναι συχνά λανθασμένες ή παραπλανητικές και δεν πρέπει να τις εμπιστευόμαστε. Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς, η αλήθεια είναι πως οι ετικέτες των τροφίμων είναι πολύ ακριβείς και παρακολουθούνται για ακρίβεια.

Επιπλέον, λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις της διατροφής Feingold προορίζονται για όλη τη ζωή. Ο σκόπιμος περιορισμός της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για το παιδί προκαλεί πολλές ηθικές και ιατρικές ανησυχίες και δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Διατροφή Feingold: Ουσίες και τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε

Η διατροφή Feingold εξαλείφει μια εκτενή λίστα τροφίμων και ουσιών, τουλάχιστον προσωρινά.

Ουσίες προς αποφυγή:

  • φάρμακα που περιέχουν σαλικυλικά (ασπιρίνη)
  • συντηρητικά: βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (BHA), τριτ-βουτυρυλδρυκινόνη (TBHQ)
  • όλα τα τεχνητά χρώματα, όπως: μπλε 1 (Μπλε λαμπρό), μπλε 2 (ινδιγοτίνη), πράσινο 3 (πράσινο S ή γρήγορο πράσινο), πορτοκαλί Β, κόκκινο 2 (εσπεριδοειδές), κόκκινο 3, (ερυθροσίνη), κόκκινο 40 (Allura Red AC), κίτρινο 5 (ταρτραζίνη), κίτρινο 6 (Sunset Yellow)
  • τεχνητά αρτύματα, όπως: βανίλια μέντα (συμπεριλαμβανομένης οδοντόκρεμας με γεύση μέντας και στοματικό διάλυμα) φράουλα, βατόμουρο
  • τεχνητά γλυκαντικά, όπως: ασπαρτάμη, σουκραλόζη, σακχαρίνη, acesulfame-K
  • συνθετικά φυτοφάρμακα
  • αρώματα

Τρόφιμα προς αποφυγή

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά και πρέπει να εξαλειφθούν κατά την πρώτη φάση της διατροφής:

  • Φρούτα: μήλα, σάλτσα μήλου, βερίκοκα, μούρα, κεράσια, σταφίδες, σταφύλια, νεκταρίνια, πορτοκάλια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, σταφίδες, μανταρίνια και ντομάτες
  • Λαχανικά: μπρόκολα, ραδίκια, αγγούρια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές, τουρσιά, ραπανάκια, γλυκοπατάτες, σπανάκι, κάρδαμο και κολοκυθάκια
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: αμύγδαλα, κάστανα και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι
  • Σπόροι: δημητριακά πρωινού (εκτός αν δεν περιέχουν συντηρητικά και χρωστικές ουσίες) και επεξεργασμένα κράκερ
  • Μπαχαρικά: μπαχάρι, σπόροι γλυκάνισου, καγιέν, κανέλα, γαρίφαλο, κάρυ, κύμινο, τζίντζερ, μουστάρδα, ρίγανη, δεντρολίβανο, εστραγκόν, θυμάρι και κουρκούμη
  • Ποτά: καφές, τσάι, αναψυκτικά διαίτης και χυμοί φρούτων
  • Άλλα τρόφιμα: μαρμελάδες, ζελέ, αρωματικές ουσίες μέντας, τσίχλες και οποιαδήποτε τρόφιμα με χρωματισμό τροφίμων ή πρόσθετα

Επιπλέον, τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη ή καζεΐνη πρωτεΐνης γάλακτος μπορεί να χρειαστεί να εξαλειφθούν, αν και ο Feingold συνέστησε να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο πριν αφαιρέσετε οποιαδήποτε από τις ενώσεις από τη διατροφή του παιδιού σας.

Διατροφή Faingold: Ουσίες και τροφές που επιτρέπονται

Αν και ο Feingold πρότεινε τον περιορισμό των πρόσθετων σακχάρων, δεν είδε κανένα λόγο να εξαλειφθεί εντελώς η ζάχαρη. Επιτρέπεται η στέβια και οι αλκοόλες σακχάρου όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη.

Η διατροφή Feingold ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων, προϊόντα ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε σαλικυλικά, όπως:

  • Φρούτα: μπανάνες, πεπόνι, ημερομηνίες, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, ακτινίδιο, λεμόνια, μάνγκο, παπάγια, αχλάδια, ανανάς και καρπούζι
  • Λαχανικά: παντζάρια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, σέλινο, μαρούλι, μανιτάρια, κρεμμύδια, αρακάς, πατάτες (εκτός από γλυκοπατάτες) και γλυκό καλαμπόκι
  • Πηγές πρωτεϊνών: φασόλια και φακές

Είναι αποτελεσματική η διατροφή Feingold ενάντια στα συμπτώματα της ΔΕΠΥ;

Παρά τις πολλές προσωπικές ιστορίες επιτυχίας, οι περισσότερες μελέτες της δεκαετίας του 1980 και του 1990 απέτυχαν να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα της διατροφής Feingold.

Έρευνα για τα πρόσθετα τροφίμων

Οι περισσότερες σύγχρονες έρευνες για τη διατροφή και την ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν τα τεχνητά πρόσθετα και τα χρώματα τροφίμων. Αν και υπάρχουν φυσικές χρωστικές τροφές, οι περισσότερες κατασκευάζονται τεχνητά λόγω της ανώτερης συνοχής, χρώματος και κόστους.

Πρόσφατες έρευνες έχουν βρει ελάχιστα στοιχεία ότι τα σαλικυλικά ή τα τεχνητά πρόσθετα τροφίμων προκαλούν, ή επιδεινώνουν τη ΔΕΠΥ, ή τον αυτισμό σε παιδιά ή ενήλικες.

Αν και ορισμένες βελτιώσεις στη συμπεριφορά μπορεί να συμβούν σε μια μικρή υποομάδα παιδιών με ευαισθησίες στα τρόφιμα, η διατροφή Feingold δεν πρέπει να αντικαθιστά τις θεραπείες που συνιστούν οι γιατροί.

Συμπερασματικά

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η διατροφή Feingold αποτρέπει ή αντιμετωπίζει ADHD, αυτισμό ή άλλες διαταραχές συμπεριφοράς σε παιδιά ή ενήλικες. Επιπλέον, είναι υπερβολικά περιοριστική διατροφή, χρονοβόρα και μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Τούτου λεχθέντος, ένα μικρό ποσοστό παιδιών με ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάσουν βελτιώσεις στη συμπεριφορά μετά την απομάκρυνση ορισμένων πρόσθετων τροφίμων από τη διατροφή τους.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ευαισθησία στα πρόσθετα ή σε άλλα τρόφιμα, συνεργαστείτε στενά με έναν επαγγελματία υγείας που μπορεί να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε μια δοκιμή εξάλειψης.

Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσετε την ιατρική θεραπεία με μια διατροφή.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής: Τεστ για τους γονείς – Έχει ΔΕΠΥ το παιδί σας;