Τι είναι η κομπούτσα (kombucha) και τι λένε ότι προσφέρει στην υγεία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κομπούτσα
Η έρευνα είναι περιορισμένη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Η κομπούτσα χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αλλά η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε την περασμένη δεκαετία, με τις παγκόσμιες πωλήσεις να αυξάνονται από σε επίπεδο… δισεκατομμυρίων.

Τι είναι η κομπούτσα

Η kombucha χαρακτηρίζεται ως αρχαίο παρασκεύασμα. Είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από:

  • τσάι (συνήθως είτε μαύρο είτε πράσινο)
  • ζάχαρη (ίσως λευκή, αγαύη ή μέλι)
  • “υγιή” βακτήρια
  • μαγιά

Το παρασκεύασμα συνήθως αφήνεται να ζυμωθεί για περίοδο 1-4 εβδομάδων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς ανθρακούχο ποτό που συνήθως έχει μια ξιδάτη γεύση.

Η διαδικασία ζύμωσης προσθέτει λίγο αλκοόλ στην κομπούτσα. Ωστόσο, δεν μιλάμε για ποτό σε επίπεδο κοκτέιλ: Τα επίπεδα αλκοόλ είναι συνήθως κάτω από 0,5%, επιτρέποντας στην παραδοσιακή κομπούτσα να πωλείται ως μη αλκοολούχο ποτό.

Πιθανά οφέλη της kombucha

Τα προβιοτικά είναι “υγιή μικρόβια” που μπορούν να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό. Πολλά από τα διαφημιζόμενα οφέλη της kombucha είναι παρόμοια με εκείνα άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, τα τουρσιά, το kimchi, το κεφίρ και το γιαούρτι.

Αλλά η έρευνα σχετικά με το τι κάνει πραγματικά η κομπούτσα για την υγεία μας είναι κάπως περιορισμένη. Δεν υπάρχουν πολλές καλής ποιότητας, ισχυρές μελέτες για να υποστηρίξουν την μεγάλη δημοσιότητα της κομπούτσα.

Εντούτοις οι ενώσεις που περιέχονται στην kombucha έχουν συσχετιστεί μεμονωμένα με οφέλη για τον οργανισμό.

Απώλεια βάρους

Το να πίνετε κομπούτσα δεν σημαίνει ότι βρήκατε κάποια “μαγική” λύση στο αδυνάτισμα. Αλλά σίγουρα μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό βήμα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο απώλειας βάρους, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το τσάι ως υποκατάστατο για τα αναψυκτικά. Από την άλλη, πρέπει να είστε προσεκτικοί διότι παρασκευάζεται με ζάχαρη, άρα έχει και κάποιες θερμίδες.

Ορισμένα είδη κομπούτσα είναι πιο γλυκά από άλλα, οπότε προσπαθήστε να επιλέξετε ένα με χαμηλότερες ποσότητες ζάχαρης.

Ένα άλλο πιθανό προνόμιο απώλειας βάρους; Η λίγη καφεΐνη που βρίσκεται στην κομπούτσα μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού σας για να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη προάγει την μείωση του βάρους και του σωματικού λίπους.

Περιορισμός της φλεγμονής

Η kombucha περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Αυτά μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή που με την σειρά της οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αρθρίτιδα.

Η διαδικασία ζύμωσης αυξάνει σημαντικά τις πολυφαινόλες. Αλλά η κομπούτσα δεν πρέπει να θεωρείται ως “μαγική” λύση ούτε για τη φλεγμονή.

Από μόνη της δεν πρόκειται να καταστείλει τη φλεγμονή ολόκληρου του σώματός σας. Αλλά αν συμπεριλάβετε την κομπούτσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιφλεγμονώδους διατροφής, όπως η μεσογειακή, τότε σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Τα “καλά” βακτήρια είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσει το μικροβίωμα του εντέρου. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η κομπούτσα, περιέχουν προβιοτικά που βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας μπορεί να έχει θετικά οφέλη για το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική υγεία και μακροζωία.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η kombucha περιέχει επίσης τεράστιες ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες είναι βασικές για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι επίσης υψηλή σε οξικό, γλυκουρονικό και D-σακχαρικό οξύ. Αυτά τα οργανικά οξέα έχουν και αντιμικροβιακή δράση, καθιστώντας τα πολύ χρήσιμα στην καταπολέμηση των κακών βακτηρίων.

Οι πολυφαινόλες αξίζουν μια αναφορά και εδώ, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος πέρα από την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Αποτοξίνωση

Τα ένζυμα και τα οξέα στην kombucha μπορούν να βοηθήσουν το ήπαρ να φιλτράρει ανεπιθύμητες ενώσεις από το σώμα. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν, επίσης, ότι η κομπούτσα έχει δυνατότητες θεραπευτικού συμπληρώματος διατροφής για την καταπολέμηση της λιπώδους ηπατικής νόσου.

Υγεία της καρδιάς

Η υγιεινή διατροφή είναι “κλειδί” για την προστασία της καρδιάς. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κομπούτσα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά.

Μελέτες δείχνουν ότι η κομπούτσα μπορεί να αυξήσει την “καλή” HDL χοληστερόλη και να μειώσει την “κακή” LDL χοληστερόλη. Έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει την πλάκα που μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεφίρ: Πόσες θερμίδες έχει και πώς βοηθάει τον οργανισμό

Γάλα μαγνησίας: Τι κάνει αν έχετε δυσκοιλιότητα – Πρόληψη και πιθανές παρενέργειες

Αυτά τα βότανα μπορεί να επηρεάζουν τα φάρμακα που παίρνετε

Αποτοξίνωση με εμπλουτισμένο νερό: Τι ισχύει πραγματικά – Οφέλη και μύθοι

Τι περιέχει η διατροφή για σωστή αποτοξίνωση οργανισμού

φωτό: iStock