Τι είναι η αλκαλική δίαιτα και είναι ασφαλής;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αλκαλική δίαιτα
Με όσα έχουν ακουστεί δεξιά κι αριστερά για την αλκαλική δίαιτα, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς, ότι ίσως υπάρχει κάτι αληθινά ξεχωριστό σε αυτήν. Έχει, άλλωστε, ένα επιστημονικό όνομα που εγείρει εμπιστοσύνη στο άκουσμά του.

Υπάρχουν εύκολες λίστες σε όλο το διαδίκτυο που σας λένε τι να φάτε και τι να αποφύγετε στην αλκαλική δίαιτα. Διάσημοι αθλητές, celebrities και influencers ετην έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς. Ίσως να είναι η απόλυτη λύση, σωστά;

Όχι ακριβώς. Διότι, όπως και τόσα πολλά πράγματα στη ζωή, οι ισχυρισμοί των υποστηρικτών της αλκαλικής δίαιτας δεν είναι τόσο ξεκάθαροι. Και η θεωρία ότι η αλκαλική δίαιτα αλλάζει τις λειτουργίες του σώματος, δεν αντέχει σε αυστηρή επιστημονική κρίση.

“Συνολικά, η αλκαλική δίαιτα μπορεί να είναι ασφαλής και ωφέλιμη, εάν γίνει σωστά”, λέει ο διαιτολόγος Anthony DiMarino. “Αυτή η δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας, αλλά όχι για τους λόγους που ίσως νομίζετε”, επισημαίνει.

Τι είναι η αλκαλική δίαιτα

Όλη η έννοια βασίζεται στο pH. Πρόκειται για μια μέτρηση του πόσο όξινο ή βασικό (αλκαλικό) είναι ένα διάλυμα. Βαθμολογείται σε μια κλίμακα από το 0 έως το 14:

  • Με pH από 0 έως 6 το διάλυμα είναι όξινο
  • Με pH 7 θεωρείται ουδέτερο
  • Με pH 8 ή μεγαλύτερο το διάλυμα είναι αλκαλικό

Η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στην αναπόδεικτη αντίληψη ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία που μπορείς να αποκομίσεις μετατοπίζοντας τη χημεία του σώματός σου προς την αλκαλική πλευρά της ζυγαριάς. Οι υποστηρικτές της δίαιτας λένε ότι τρώγοντας τροφές που είναι αλκαλικές, αντί για όξινες ή ουδέτερες, θα:

  • Αποφύγετε χρόνιες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση και ο καρκίνος
  • Αυξήστε την ενέργειά σας
  • Χάσετε βάρος

ΑΛΛΑ: Ορισμένα μέρη του σώματός σας είναι φυσικά όξινα. Ορισμένα μέρη του σώματός σας είναι φυσικά αλκαλικά. Και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε, ούτε και θα έπρεπε να το θέλετε.

“Το σώμα μας είναι μια έξυπνη μηχανή. Ρυθμίζει το pH πολύ καλά από μόνο του. Το στομάχι μας είναι πολύ όξινο, ώστε να διασπάει την τροφή. Το δέρμα μας έχει ελαφρώς όξινο pH για προστασία από τα βακτήρια. Οι πνεύμονες και τα νεφρά μας απομακρύνουν τα μεταβολικά απόβλητα διατηρούν το pH του σώματός μας εκεί που χρειάζεται”, λέει ο δρ. DiMarino.

Το αίμα μας παραμένει σε αλκαλικό επίπεδο μεταξύ περίπου 7,2 και 7,4. Εάν το pH πέσει εκτός αυτού του εύρους, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Και ευτυχώς καμία τροφή δεν θα αλλάξει το pH του αίματός σας.

αλκαλική δίαιτα

Να δοκιμάσω την αλκαλική δίαιτα;

Η αλκαλική δίαιτα δίνει έμφαση στην επιλογή φυσικών τροφών που είναι γενικά καλές για εσάς, επομένως, κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία σας. Αλλά δεν λείπουν και τα αρνητικά.

Υπέρ: Οι αλκαλικές τροφές είναι γενικά υγιεινές επιλογές

Σε αντίθεση με κάποιες άλλες μοντέρνες δίαιτες, η αλκαλική είναι γεμάτη τροφές που έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Περιορίζει τα προστιθέμενα σάκχαρα και ενθαρρύνει την αποφυγή συσκευασμένων τροφίμων υπέρ των φρέσκων τροφίμων, που είναι γνωστά για την αξία τους για την υγεία.

“Η αλκαλική δίαιτα ενθαρρύνει τα χαμηλά επεξεργασμένα, ολόκληρα τρόφιμα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν μακροπρόθεσμα τις ασθένειες, επομένως από αυτή την άποψη, μπορεί να θεωρηθεί υγιεινό διατροφικό πρότυπο”, σημειώνει ο DiMarino.

Μερικοί από τους πυλώνες μιας αλκαλικής δίαιτας είναι τροφές που γνωρίζουμε ότι αποτελούν σταθερά βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής:

  • Φρούτα και χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη
  • Δημητριακά, όπως άγριο ρύζι, βρώμη και κινόα
  • Όσπρια
  • Μη αμυλούχα λαχανικά, όπως τα φυλλώδη πράσινα, το μπρόκολο, το λάχανο και τα καρότα
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι

Αυτές είναι μερικές από τις ίδιες τροφές που έρευνες έχουν δείξει ότι είναι υγιεινές για την καρδιά, φιλικές προς την απώλεια βάρους και γενικά καλές για εσάς. Επομένως, είναι λογικό ότι, ναι, όταν κάνετε τα υγιεινά, ολόκληρα τρόφιμα βάση της διατροφής σας, μπορείτε να αποκομίσετε ορισμένα σοβαρά οφέλη για την υγεία.

Κατά: Μπορεί να χάσετε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών, την παροχή θρεπτικών συστατικών στο σώμα και πολλά άλλα. Αλλά αν ακολουθείτε πιστά την αλκαλική διατροφή, πολλές κοινές πηγές πρωτεΐνης απαγορεύονται.

Η αλκαλική διατροφή είναι μια φυτική διατροφή. Παρόμοια με μια vegan διατροφή, δεν επιτρέπει καμία ζωική πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων, των αυγών και των γαλακτοκομικών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια vegan διατροφή μπορούν να λάβουν επαρκή θρεπτικά συστατικά από φυτικές πρωτεΐνες όπως:

  • Φακές
  • Σόγια και γάλα σόγιας
  • Tempeh
  • Τόφου

Οι πιο ένθερμοι οπαδοί της αλκαλικής δίαιτας, ωστόσο, θα πουν ότι αυτές οι τροφές είναι όξινες ή σχηματίζουν οξύ και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι οπαδοί της αλκαλικής δίαιτας επιτρέπουν μικρές ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών, από σόγια, ή φακές για παράδειγμα.

“Το να ακολουθείτε αυστηρά την αλκαλική δίαιτα κάνει δύσκολο το να λάβετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο. Η χαμηλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει απώλεια μυϊκής μάζας. Ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Και το χαμηλό ασβέστιο μπορεί να είναι κίνδυνος για την υγεία των οστών σας”, προειδοποιεί ο DiMarino.

Κατά: Η αλκαλική δίαιτα μπορεί να είναι δύσκολη και ακριβή σε κόστος

Εάν έχετε τον χρόνο να ψάχνετε και να επιλέγετε κάθε τροφή και κάθε προετοιμασία γευμάτων (εκτός εάν έχετε έναν προσωπικό σεφ!), η αλκαλική δίαιτα είναι μια χαρά για εσάς. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους όλο αυτό είναι μάλλον δύσκολο.

Το να έχετε διαθέσιμα άμεσα (και φρέσκα) όλα τα σωστά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά απαιτεί προσεκτικό προγραμματισμό από την πλευρά σας. Ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους όλες τις εποχές και το κόστος τους μπορεί να είναι υψηλό. Υπάρχει ακόμη και αλκαλικό νερό στην αγορά, που πωλείται με υψηλό κόστος.

“Μια αλκαλική δίαιτα δεν είναι εγγενώς εύκολο να ακολουθηθεί. Εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορεί να εξαρτώνται από την εποχή και μπορεί να είναι δύσκολο να τα βρεις μερικές φορές. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι πιο ακριβά. Μια αλκαλική δίαιτα μπορεί να είναι βιώσιμη, αλλά πρέπει να μπορείτε να την προγραμματίζετε προσεκτικά και να διασφαλίζετε ότι καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες”, λέει ο DiMarino.

Όταν ακολουθείτε μια αλκαλική δίαιτα, το φαγητό σε εστιατόρια, το φαγητό σε πακέτο, ή ένα βολικό γρήγορο σνακ μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο. Και δεν έχουν όλοι χρόνο, ή εμπειρία στον προσχεδιασμό και την προετοιμασία κάθε γεύματος και σνακ, για να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη διατροφή.

Βλέποντας τα αποτελέσματα

Τα άτομα που ακολουθούν την αλκαλική δίαιτα χρειάζεται να αναλύουν τακτικά το pH στα ούρα τους, για να δουν εάν η δίαιτα είναι “αποτελεσματική”. Αν και είναι αλήθεια ότι το pH στα ούρα σας θα αλλάξει από όξινο σε αλκαλικό, εάν ακολουθείτε μια αλκαλική δίαιτα (και πολύ γρήγορα, μάλιστα), ο DiMarino λέει ότι το pH των ούρων δεν αντικατοπτρίζει τίποτα για την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας.

“Τα ούρα μας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από τα μεταβολικά απόβλητα από αυτό που τρώμε. Το pH των ούρων αντικατοπτρίζει αυτό που φάγαμε πρόσφατα, αλλά δεν δείχνει τίποτα για την ποιότητα της διατροφής σας ή την τρέχουσα διατροφική κατάσταση”, λέει ο ίδιος.

Πρέπει να μιλήσω με γιατρό σχετικά με την αλκαλική δίαιτα;

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε την αλκαλική δίαιτα, μιλήστε με έναν γιατρό, ή διαιτολόγο, για να δείτε εάν θα ωφεληθείτε και συζητήστε τρόπους για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας.

Ανεξάρτητα από το τι τρώτε, δεν θα αλλάξετε το pH του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι εν τέλει η… βασική υπόσχεση της αλκαλικής δίαιτας δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

Εάν είστε σε θέση να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις διατροφικές σας ανάγκες, η αλκαλική δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να χάσετε βάρος και να αποτρέψετε ορισμένες κοινές χρόνιες παθήσεις. Αλλά οι δοκιμασμένες και αληθινές μέθοδοι, όπως η τακτική άσκηση και η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή παραμένουν η καλύτερη λύση.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίαιτα του βραστού αυγού: Πώς γίνεται, πιθανά οφέλη και μειονεκτήματα – Όλες οι τροφές που περιλαμβάνει

Τι να πίνετε αν θέλετε να κάνετε δίαιτα Keto

Πώς γίνεται σωστά μια οποιαδήποτε δίαιτα: Οι βασικοί κανόνες

Αυτή η διατροφή (όχι δίαιτα) βοήθησε ανθρώπους να χάσουν 6 κιλά σε 4 μήνες [έρευνα]