Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής θα σε βοηθήσουν

  • Iatropedia newsroom
θυρεοειδίτιδα Χασιμότο
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

Ακόμα και όταν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές σε διατροφή και τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν δραστικά τα συμπτώματα, πέρα από την τυπική φαρμακευτική αγωγή. Κάθε άτομο με τη νόσο του Hashimoto ανταποκρίνεται διαφορετικά στη θεραπεία, γι’ αυτό και μια εξατομικευμένη προσέγγιση είναι πολύ σημαντική.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Γενικά

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που καταστρέφει σταδιακά τον θυρεοειδή ιστό μέσω λεμφοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινικός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Εκκρίνει ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του σκελετού και του πεπτικού και κεντρικού νευρικού συστήματος. Ελέγχει επίσης τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη.

Οι κύριες ορμόνες που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα είναι η θυροξίνη (Τ4) και η τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

Η βλάβη σε αυτόν τον αδένα οδηγεί σε ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής

Αρκετά συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και των αντισωμάτων του θυρεοειδούς σε άτομα με τη νόσο του Hashimoto. Επιπλέον, τα άτομα με αυτή την πάθηση είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, επομένως μπορεί να είναι απαραίτητη η συμπλήρωσή τους.

Τα πιο ευεργετικά συμπληρώματα διατροφής είναι:

  • Σελήνιο. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη 200 mcg σεληνίου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αντισωμάτων υπεροξειδάσης (TPO) και να βελτιώσει την ευημερία σε άτομα με τη νόσο του Hashimoto.
  • Ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την λειτουργία του θυρεοειδούς. Έρευνες δείχνουν ότι όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή παράλληλα με το σελήνιο, η ημερήσια λήψη 30 mg αυτού του μετάλλου μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
  • Κουρκουμίνη. Μελέτες σε ζώα και ανθρώπους έχουν δείξει ότι αυτή η ισχυρή αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική ένωση μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών γενικά.
  • Βιταμίνη D. Τα άτομα με νόσο του Hashimoto έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα της νόσου του Hashimoto.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα άτομα με τη νόσο του Hashimoto τείνουν επίσης να έχουν έλλειψης βιταμίνης Β12. Η λήψη υψηλής ποιότητας βιταμίνης Β αυξάνει τα επίπεδα Β12 και άλλων σημαντικών βιταμινών Β.
  • Μαγνήσιο. Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Hashimoto και υψηλότερα αντισώματα του θυρεοειδούς. Επιπλέον, η διόρθωση ελλείψεων μαγνησίου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με νόσο του θυρεοειδούς.
  • Σίδηρος. Τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αναιμία. Μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου για να διορθωθεί η σχετική ανεπάρκεια.
  • Άλλα συμπληρώματα, όπως ιχθυέλαιο, άλφα-λιποϊκό οξύ και Ν-ακετυλοκυστεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσουν άτομα με τη νόσο του Hashimoto.

Να θυμάστε ότι η συμπλήρωση με υψηλές δόσεις ιωδίου ελλείψει ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Δεν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα ιωδίου υψηλής δόσης, εκτός εάν σας το συστήσει ο γιατρός σας.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές κάνουν καλό

Εάν έχετε τη νόσο του Hashimoto, μια διατροφή με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να βελτιώσετε τη γενική υγεία σας.

Εστιάστε στις ακόλουθες τροφές:

  • Φρούτα: μούρα, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, ανανάς, μπανάνες κλπ.
  • Μη αμυλούχα λαχανικά: κολοκύθια, αγκινάρες, ντομάτες, σπαράγγια, καρότα, πιπεριές, μπρόκολο, ρόκα, μανιτάρια κλπ.
  • Αμυλούχα λαχανικά: γλυκοπατάτες, πατάτες, αρακάς, κολοκυθάκια κλπ.
  • Υγιή λιπαρά: καρπός αβοκάντο, έλαιο από αβοκάντο, καρυδέλαιο, ελαιόλαδο, πλήρες γιαούρτι κλπ.
  • Ζωικές πρωτεΐνες: σολομός, αυγά, γαλοπούλα, γαρίδες, κοτόπουλο κλπ.
  • Σπόροι χωρίς γλουτένη: καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, ζυμαρικά ολικής άλεσης κλπ.
  • Ξηροί καρποί: κάσιους, αμύγδαλα, καρύδια macadamia, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας (πασατέμπο), φυσικό φυστικοβούτυρο, βούτυρο αμυγδάλου κλπ.
  • Όσπρια: φασόλια, ρεβίθια, μαύρα φασόλια, φακές κλπ.
  • Υποκατάστατα γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών προϊόντων (εμπλουτισμένα με ασβέστιο ή/και βιταμίνη D): γάλα και γιαούρτι καρύδας, γάλα αμυγδάλου, πλήρες γαούρτι χωρίς ζάχαρη, κατσικίσιο τυρί κλπ.
  • Μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα: κουρκούμη, βασιλικός, δεντρολίβανο, πάπρικα, σαφράν, μαύρο πιπέρι, ταχίνι, μέλι, χυμός λεμονιού, μηλόξυδο κλπ.
  • Ποτά: νερό, τσάι χωρίς ζάχαρη, ανθρακούχο νερό κλπ.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποφεύγουν μερικές από τις τροφές που αναφέρονται παραπάνω, όπως δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τη διατροφή σας για να μάθετε ποιες τροφές λειτουργούν καλύτερα για εσάς.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Τι είναι, συμπτώματα και πότε πρέπει να σας δει γιατρός

Θυρεοειδής: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση με ψηλάφηση