Πώς μας προστατεύουν σαλάτες, λαχανικά και φρούτα από τα καρδιαγγειακά προβλήματα

  • Ρούλα Τσουλέα
φυτικές ίνες
Πώς επηρεάζουν οι φυτικές ίνες την αθηροσκλήρωση και τις αθηρωματικές πλάκες. Τα ευρήματα νέας μελέτης.

Αν θέλετε να έχετε γερή καρδιά, αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων όπως τα όσπρια, τα λαχανικά και άλλα προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες, συνιστούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά επαρκείς φυτικές ίνες διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν στένωση των στεφανιαίων αρτηριών τους.

Η αρτηριοσκλήρυνση οφείλεται στη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών όλου του σώματος. Τα λιπώδη ιζήματα δημιουργούν τις λεγόμενες αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές παρεμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος.

Οι πλάκες μπορεί να σχηματιστούν οπουδήποτε στο σώμα, από τον εγκέφαλο έως τα πόδια. Αν αυτές σπάσουν, μπορεί κάποιο θραύσμα να αποκολληθεί, προκαλώντας έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι τρώνε πολλές ίνες έχουν και πιο χαμηλού κινδύνου αθηρωματικές πλάκες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Cardiovascular Research. Όπως γράφουν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε 24.079 εθελοντές, ηλικίας 50-64 ετών κατά την έναρξή της. Η ένταξή τους στη μελέτη έγινε την περίοδο 2013-2018. Κανένας δεν έπασχε από κλινική καρδιαγγειακή νόσο.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Τους υπέβαλλαν επίσης σε αξονική αγγειογραφία καρδιάς, για να ελέγξουν τις τυχόν αθηρωματικές πλάκες που είχαν. Ήλεγξαν επίσης τα χαρακτηριστικά των πλακών αυτών.

Τα ευρήματα

Όταν συνέκριναν την διατροφή τους με τις πλάκες, διαπίστωσαν πως απ’ όσους έτρωγαν τις λιγότερες φυτικές ίνες, αθηρωματικές πλάκες είχε πάνω από το 44%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους έτρωγαν υγιεινά ήταν 36%.

Ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα με τις αθηρωματικές πλάκες ήταν κατά 60% συχνότερα σε όσους έτρωγαν ανθυγιεινά. Έπασχε το 6% όσων δεν έτρωγαν φυτικές ίνες, έναντι του 3,7% όσων έτρωγαν. Σοβαρά προβλήματα ήταν:

  • Η στένωση των αρτηριών κατά 50% ή περισσότερο από τις πλάκες
  • Η ύπαρξη ασταθών πλακών που έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν ρήξη

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μία ανθυγιεινή διατροφή, φτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε κρέας, συμβάλλει σε αλλαγές στον οργανισμό οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μη ευνοϊκά χαρακτηριστικά των αθηρωματικών πλακών», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Isabel Gonçalves, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund.

Με άλλα λόγια, «η ποιότητα της διατροφής έχει μεγάλη σημασία για τη σύσταση των πλακών και το πόσο επικίνδυνες είναι», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που να προστατεύει περισσότερο από τα προβλήματα αυτά. Ο στόχος πρέπει να είναι να τρώμε περισσότερα:

  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Δημητριακή ολικής αλέσεως
  • Ξηρούς καρπούς
  • Λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά
  • Ελαιόλαδο

Πρέπει επίσης να τρώμε λιγότερο κρέας, επεξεργασμένα κρεατικά, πατατάκια και αντίστοιχα επεξεργασμένα και με ζάχαρη τρόφιμα, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Ingrid Larsson, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg.

Φωτογραφία: iStock