Θέλετε αξιόπιστες διατροφικές συμβουλές; Μην τις αναζητάτε στο TikTok

  • Ρούλα Τσουλέα
TikTok
Τι έδειξε μελέτη για τις αναρτήσεις περί μεσογειακής διατροφής στην δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Τι προβλήματα εντοπίστηκαν. Τι λένε οι ερευνητές

Αν ενδιαφέρεστε για την υγιεινή διατροφή και αναζητάτε αξιόπιστες πληροφορίες γι’ αυτήν, μην βασίζεστε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να τις βρείτε, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε τυχαία αναζήτηση που έκαναν στο TikTok με τον όρο «#mediterraneandiet» (μεσογειακή διατροφή) ανακάλυψαν πως άλλα νόμιζαν ότι θα περιείχαν οι αναρτήσεις και άλλη ήταν η πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα με την ετικέτα #mediterraneandiet εξ ορισμού υποδηλώνουν πως το περιεχόμενο αφορά την διατροφή που είναι γνωστή ως η πιο υγιεινή στον κόσμο. Στον κόσμο του TikTok, όμως, η ετικέτα αυτή μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές εξέτασαν τα 200 δημοφιλέστερα βίντεο που έβγαλε η αναζήτησή τους στο TikTok. Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν κατ’ αρχάς πως τα δύο στα δέκα δεν είχαν καμία σχέση με την μεσογειακή διατροφή.

«Τα βίντεο αυτά εστίαζαν αποκλειστικά στον τουρισμό και αφορούσαν ελληνικά ξενοδοχεία, ιταλικά εστιατόρια κ.λπ.», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mrgaret Raber,  επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής & Διατροφής στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Χιούστον.

Άλλα ντ’ άλλων

Επιπλέον, από τα βίντεο του TikTok που όντως αφορούσαν τη διατροφή, λιγότερα από ένα στα δέκα εξηγούσαν τι πρεσβεύει η μεσογειακή διατροφή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα επτά στα δέκα αφορούσαν διατροφικές επιλογές οι οποίες ελάχιστη σχέση έχουν με τη διατροφή αυτή. Στην πραγματικότητα αφορούσαν:

  • Κόκκινο κρέας
  • Επεξεργασμένους υδατάνθρακες
  • Γλυκά
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η μεσογειακή διατροφή όμως βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Συνιστά επίσης μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών, ψαριών, πουλερικών και γαλακτοκομικών. Ως κύρια πηγή λίπους, εξ άλλου, έχει το ελαιόλαδο.

Αντιθέτως, αποθαρρύνει την κατανάλωση τροφίμων με ζάχαρη, κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

Είναι «ειδικοί»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως παρότι τα περισσότερα βίντεο στο TikTok περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες, λίγο περισσότερα από τα μισά τα είχαν αναρτήσει άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι έχουν κάποια διατροφική ή ιατρική εμπειρία ή σπουδές.

«Πολλά από αυτά περιείχαν όντως περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες, αλλά όχι όλα», είπε η Dr. Raber. Συνολικά, «πολλές από τις αναρτήσεις που αξιολογήσαμε περιείχαν μπερδεμένες πληροφορίες για τη μεσογειακή διατροφή», πρόσθεσε.

Και το Pinterest

Η Dr. Raber τόνισε πως ανάλογα, αλλά πολύ πιο ανησυχητικά ευρήματα, είχε και άλλη πρόσφατη μελέτη, για το Pinterest, στην οποία αξιολογήθηκαν αναρτήσεις που αφορούσαν τη διατροφή και τον καρκίνο.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Όπως έγραψαν στην ιατρική επιθεώρηση Cancer, η μία στις τρεις αναρτήσεις που αξιολόγησαν περιείχε αστήρικτους ισχυρισμούς για «αντικαρκινικά» διατροφικά συμπληρώματα και προϊόντα.

Η Dr. Raber τόνισε ότι η μελέτη αυτή «βρήκε πολύ πιο ανησυχητικά επίπεδα παραπληροφόρησης και ανυπόστατων ισχυρισμών υγείας» απ’ ό,τι η μελέτη για το TikTok.

Σε κάθε περίπτωση, «συνιστώ να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι αναζητούν στο διαδίκτυο διατροφικές συμβουλές», είπε. «Αν μία συμβουλή μοιάζει ακραία, περίεργη ή μπερδεμένη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Να προσέχετε επίσης σε ποιες ιστοσελίδες μπαίνετε. Εκείνες των πανεπιστημίων, των κυβερνητικών υγειονομικών Αρχών και των επιστημονικών εταιρειών είναι οι πιο αξιόπιστες».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής. Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε επιστημονικά συνέδρια τυπικά θεωρούνται προκαταρκτικές, έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση μετά από αξιολόγηση.

Φωτογραφία: iStock