Τελικά πόσο απαραίτητα είναι τα προβιοτικά;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την τελευταία δεκαετία τα προβιοτικά έχουν αποκτήσει περίοπτη θέση στο χώρο της υγείας. Ωστόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη γνωρίζει τι είναι και αν έχουν αληθινά οφέλη.

Στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλος αριθμός ερωτημάτων που απασχολούν πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα, γιατί θα πρέπει να τα πάρει κανείς, ποιες είναι οι κύριες πηγές τους, αν υπάρχει διαφορά στη δράση και την αποτελεσματικότητα των διαφόρων στελεχών, αν τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά είναι εξίσου αποτελεσματικά και πολλά άλλα. Συν τοις άλλοις η χρήση του όρου «πρεβιοτικά» περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα…

Σε τι διαφέρουν τα προβιοτικά από τα πρεβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, βακτήρια, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και απαρτίζουν την εντερική χλωρίδα. Αν και συνειρμικά ο όρος βακτήρια παραπέμπει σε κάτι αρνητικό, τα προβιοτικά αποτελούν «καλά» βακτήρια και είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού αφού συμβάλλουν στην καταστροφή επιβλαβών μικροοργανισμών, στη σύνθεση βιταμινών, την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την άμυνα του οργανισμού και πλήθος άλλων λειτουργιών.

Τα πρεβιοτικά, από την άλλη, είναι φυτικές ίνες, φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), οι οποίες αποτελούν την τροφή των προβιοτικών οργανισμών και συμβάλλουν στην αύξηση της δραστηριότητάς τους.

Οι διατροφικές πηγές προβιοτικών είναι αρκετά περιορισμένες. Τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα και ορισμένα τυριά, το τουρσί και τρόφιμα προϊόντα ζύμωσης. Για το λόγο αυτό η παρουσία τους στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα αισθητή. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, ποσοτήτων και στελεχών που μπορεί να βρει κανείς για χρήση.

Υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν προβιοτικούς οργανισμούς τους οποίους, σε πολλές περιπτώσεις, συνδυάζουν με πρεβιοτικά έτσι ώστε να εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δράσης και απόδοσης. Ένα τέτοιο συμβιοτικό, όπως ονομάζονται, συμπλήρωμα είναι το ProbioΑde της εταιρείας Lanes το οποίο συνδυάζει το σύμπλεγμα 10 στελεχών προβιοτικών Bifidolactus και φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS). Το ProbioΑde, εκτός του ότι είναι συμβιωτικό συμπλήρωμα γεγονός που του εξασφαλίζει μέγιστη απορρόφηση και αποτελεσματικότητα, περιέχει το μοναδικό σύμπλεγμα Bifidolactus. Το σύμπλεγμα Bifidolactus έχει το πλεονέκτημα του συνδυασμού 10 διαφορετικών στελεχών προβιοτικών, γεγονός που καθιστά το ProbioΑde ικανό να καλύψει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που συνδέονται με το γαστρεντερικό σύστημα και όχι μόνο. Επιπλέον, η σύνθεσή του ProbioΑde είναι εμπλουτισμένη και ενισχυμένη με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες C και Β καθώς και μέταλλα για μεγαλύτερη ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού.

Η ανάπτυξη της κατηγορίας συμπληρωμάτων διατροφής δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι διατροφικές πηγές των εν λόγω μικροοργανισμών είναι περιορισμένες αλλά και στο ότι η σημασία τους στη λειτουργία του οργανισμού είναι μεγάλη αφού προσδίδουν πολλαπλά οφέλη. Εκτιμάται πως οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα είναι περισσότεροι από 100 τρισεκατομμύρια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως τα προβιοτικά συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ή και τη θεραπεία διαφόρων δερματικών αλλά και αλλεργικών προβλημάτων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα. Μερικές μελέτες στον τομέα της ανοσολογίας και συγκεκριμένα στις αλλεργίες έχουν δείξει πως η χορήγηση προβιοτικών επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στη μείωση εμφάνισης των συμπτωμάτων της εποχιακής αλλεργίας.

Παράλληλα, στην πνευμονολογία εξετάζεται η επίδραση των «καλών» βακτηρίων σε αναπνευστικές παθήσεις όπως η ΧΑΠ και το εμφύσημα, ενώ στις μεγάλες ηλικίες η καθημερινή χορήγηση προβιοτικών φέρεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση εμφάνισης ή έντασης των αναπνευστικών λοιμώξεων. Φυσικά, η βασική λειτουργία τους εστιάζει στην υγεία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος, αφού επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα, αντιμετωπίζουν φουσκώματα, πρηξίματα και συμπτώματα δυσκοιλιότητας, ενώ ανακουφίζουν από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου.

Το ProbioΑde τηs Lanes λόγω της μοναδικής του σύνθεσης μπορεί να έχει θετική επίδραση σε πολλές, αν όχι σε όλες, από τις προαναφερθείσες καταστάσεις υγείας. Τόσο η ποικιλία των 10 διαφορετικών στελεχών του Bifidolactus όσο και η ποσότητα μικροοργανισμών που περιέχει, η οποία αγγίζει τα 5 δις ζωντανών στελεχών ανά κάψουλα, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στον οργανισμό, ενώ οι βιταμίνες και τα μέταλλα συμβάλλουν σημαντικά στη θρέψη και την τόνωση αυτού.

Το ProbioAde βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων με προτεινόμενη λιανική τιμή στα 7,50 €.

Γνωρίστε όλη τη σειρά «Ade» της Lanes στο www.laneshealth.gr