Τα βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα σχετίζονται με δεκάδες μορφές καρκίνου, προειδοποιούν οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
μέταλλα
Τα ευρήματα δύο νέων μελετών για τις επιδράσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων με βαρέα μέταλλα.

Τα βαρέα μέταλλα που περνούν στα τρόφιμα από το μολυσμένο έδαφος, αέρα και νερό σχετίζονται με πολλές μορφές και διαφορετικές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με δύο νέες έρευνες.

Ο μόλυβδος, το αρσενικό και το κάδμιο σχετίζονται επίσης με πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες που αφορούν σχεδόν όλα τα όργανα και τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Η μόλυνση των τροφίμων από βαρέα μέταλλα είναι πολύ συνηθισμένη. Ίχνη τους έχουν βρεθεί σε τρόφιμα καθημερινής χρήσης, από το ρύζι και τα δημητριακά μέχρι τους ξηρούς καρπούς και το σπανάκι. Μάλιστα η επιμόλυνση των τροφίμων από αυτά  έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, διότι έχουν βρεθεί σε υψηλά επίπεδα σε παιδικές τροφές που αποσύρθηκαν από το εμπόριο.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Ανάλυσης Κινδύνου (Society for Risk Analysis).

Ο μόλυβδος

Στην πρώτη μελέτη, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα προγενέστερων μελετών για την διατροφική πρόσληψη μολύβδου από τρόφιμα και νερό.

Ο μόλυβδος είναι ένα τοξικό μέταλλο που ανευρίσκεται συχνά σε παλιές μπογιές, στις σωληνώσεις του νερού και στο μολυσμένο χώμα. Τα τρόφιμα που τον περιέχουν είναι ριζώδη λαχανικά, όπως τα παντζάρια.

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου:

  • Του πνεύμονα
  • Του νεφρού
  • Της ουροδόχου κύστεως
  • Του στομάχου
  • Του εγκεφάλου

Σχετίζεται επίσης με ποικίλες αιμοποιητικές, αναπαραγωγικές, νευρολογικές, νεφρικές και αναπνευστικές διαταραχές.

Το κάδμιο

Στα βαρέα μέταλλα που εξετάστηκαν συμπεριλαμβανόταν και το κάδμιο. Είναι ένα τοξικό μέταλλο που ανευρίσκεται στα καρύδια, τις πατάτες, τους σπόρους, τα δημητριακά πρωινού, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τον καπνό. Στις πηγές του στο περιβάλλον συμπεριλαμβάνονται λιπάσματα και βιομηχανικές εκπομπές.

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι η κατανάλωση καδμίου σχετίζεται με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο για καρκίνο:

  • Του προστάτη
  • Του νεφρού
  • Της ουροδόχου κύστεως
  • Του μαστού
  • Του παγκρέατος
  • Του ενδομητρίου

Έδειξε επίσης ανάλογη συσχέτιση με άλλες παθήσεις του νεφρού, με αναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και με αναπαραγωγικά, ανοσολογικά και νευρολογικά προβλήματα.

Το αρσενικό

Αντίστοιχα, το αρσενικό που εκ φύσεως υπάρχει στο νερό και στα τρόφιμα περιοχών με υψηλή περιεκτικότητα στο χώμα τους, συσχετίστηκε με τον καρκίνο:

  • Του δέρματος
  • Της ουροδόχου κύστεως
  • Του πνεύμονα
  • Του νεφρού
  • Του ήπατος

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, όπως:

  • Δερματικές βλάβες
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Ανοσολογικά προβλήματα
  • Νευρολογικές, αναπαραγωγικές, αναπτυξιακές και νεφρικές διαταραχές

Το αρσενικό μπορεί να υπάρχει, μεταξύ άλλων, στο ρύζι, το σιτάρι και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η δεύτερη μελέτη

Στη δεύτερη μελέτη, η ίδια ερευνητική ομάδα υπολόγισε πόσα κρούσματα καρκίνου θα μπορούσαν ετησίως να αποδίδονται στα βαρέα μέταλλα που περιέχουν τα τρόφιμα.

Η ποσοτική ανάλυση που διεξήγαγαν έδειξε ότι μόνο στις ΗΠΑ θα μπορούσαν ετησίως να οφείλονται στην κατανάλωση ανόργανου αρσενικού:

  • Περισσότερα από 6.000 πρόσθετα κρούσματα καρκίνου του ουροδόχου κύστεως και του πνεύμονα
  • 7.000 κρούσματα καρκίνου του δέρματος

Η ίδια μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων με αρσενικό συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Τα τρόφιμα αυτά είναι το ρύζι, το σιτάρι και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φωτογραφία: iStock