Συνθετική ουσία που υπάρχει σε πολλά τρόφιμα μπορεί να προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

  • Ρούλα Τσουλέα
χρωστική
Πως συσχετίζεται η χρωστική «ερυθρό Allura AC» (χημικό πρόσθετο Ε 129) με την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Τι έδειξε νέα έρευνα στον Καναδά.

Μία χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά καθημερινά σνακ μπορεί να προκαλεί σοβαρά νοσήματα του εντέρου, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ζωικά μοντέλα ανακάλυψαν ότι η χρωστική βλάπτει την υγεία του εντέρου και ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής. Έτσι αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Με τον όρο αυτό περιγράφονται νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Αν και η μελέτη διεξήχθη σε ζώα, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά της είναι σημαντικά και για τους ανθρώπους που κάνουν μακροχρόνια, συστηματική υπερκατανάλωση της ουσίας.

Η εν λόγω ουσία λέγεται Allura Red AC (ερυθρό Allura AC ή χημικό πρόσθετο Ε 129). Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει σε πολλά δημοφιλή τρόφιμα, στα οποία προσδίδει κυρίως ερυθρή χροιά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα:

  • Τσιπς
  • Καραμέλες
  • Αναψυκτικά και ισοτονικά ροφήματα
  • Αρτοσκευάσματα
  • Μίγματα για κέικ
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Δημητριακά

Το Ε 129 προστίθεται σε αυτά τα τρόφιμα «για να τους προσδώσει χρώμα και υφή, που συχνά προσελκύουν τα παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Waliul Khan, καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Όπως εξήγησε, η χρωστική Ε 129 χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για τις πιθανές επιδράσεις της στην υγεία του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η συνεχής έκθεση στην χρωστική διαταράσσει τη λειτουργία του εντέρου ως φραγμού και αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία ορμόνη που επιτρέπει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους (νευροδιαβιβαστής).

Η αλλαγή των επιπέδων της σεροτονίνης μεταβάλλει τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, δηλαδή των ωφέλιμων βακτηρίων που εκ φύσεως περιέχει. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η ευπάθεια στην φλεγμονή και την κολίτιδα.

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς εξέπληξαν και μας ανησύχησαν», είπε ο Dr. Khan. «Αυτή η συνηθισμένη συνθετική χρωστική των τροφίμων μπορεί να αποτελεί πιθανή διατροφική αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η βιβλιογραφία υποδηλώνει επίσης ότι η συστηματική κατανάλωσή της επηρεάζει επίσης ορισμένες αλλεργίες και ανοσολογικές διαταραχές. Σχετίζεται επίσης με συμπεριφορικά προβλήματα στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας».

Πολλοί παράγοντες

Ο Dr. Khan πρόσθεσε ότι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι χρόνιες, σοβαρές παθήσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ακριβής αιτία τους δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι στην ανάπτυξή τους εμπλέκονται:

  • Απορρυθμισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες εξέχουσα θέση κατέχει η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλά χημικά πρόσθετα. Η χρωστική Ε 129 είναι ένα από αυτά, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock