Στυτική δυσλειτουργία: Ποιες τροφές μπορεί να σας βοηθήσουν και ποιες να αποφεύγετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
στυτική δυσλειτουργία
Η διατροφή σχετίζεται άμεσα με τη σεξουαλική υγεία και τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, όπως έχουν δείξει μελέτες.

Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως «η επίμονη ή επαναλαμβανόμενη αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης ώστε να επιτρέπεται ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών».

Τις περισσότερες φορές τα αίτια που οδηγούν σε αυτό το σύμπτωμα είναι παθολογικά ή και ψυχολογικά. Ωστόσο, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι τροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών.

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ανδρών (δηλαδή ηλικίας  κάτω των 60 ετών), περιλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Η ηλικία είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για τη στυτική δυσλειτουργία και τροποποιεί τις συσχετίσεις της διατροφής και των παραπάνω παραγόντων.

Καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μεσογειακή διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία.

Ποιες τροφές επηρεάζουν τη στυτική δυσλειτουργία

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή και οι πιο υγιεινές επιλογές του τρόπου ζωής επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες. Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, φυτικών ινών και ψαριών μειώνει τον κίνδυνο για στυτική δυσλειτουργία.

Γενικότερα, οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, δηλαδή πολυφαινολικές ενώσεις, έχουν αντιοξειδωτική δράση και πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη που έχουν για την υγεία του πληθυσμού, μπορούν να βοηθήσουν και στη σεξουαλική υγεία των ανδρών, σύμφωνα με τις έρευνες.

Τι είναι καλό να τρώτε; Φράουλες, μούρα, πορτοκάλια, σολομό, μαρούλι, σπανάκι, αμύγδαλα, ελαιόλαδο κ.ά.

Από την άλλη, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην σεξουαλική τους υγεία, αν θέλουν να αντιμετωπίσουν τη στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να αποφεύγουν μερικά τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος είναι το πρώτο που πρέπει να αποφεύγετε. Επίσης, αποφύγετε το τηγανητό φαγητό, όπως τηγανητές πατάτες, και τα fast foods, που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.

Φυσικά, το κάπνισμα επηρεάζει πολύ τη στυτική δυσλειτουργία, όπως και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν και στη μεσογειακή διατροφή η μέτρια ως χαμηλή κατανάλωση κρασιού μπορεί να κάνει καλό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών.

Φωτογραφία iStock