Σκόρδο: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του

  • Ρούλα Τσουλέα
σκόρδο
Τα ευρήματα νέας μελέτης για καθημερινό τρόφιμο που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Ποιο είδος είναι το καλύτερο.

Η μυρωδιά που αναδύετε κάθε φορά που τρώτε τζατζίκι, σκορδόψωμο, φακές ή οποιοδήποτε φαγητό με άφθονο σκόρδο, είναι για τους περισσότερους ανθρώπους απωθητική.

Αν μάταια προσπαθείτε να την καταπολεμήσετε βουρτσίζοντας τα δόντια σας και μασώντας τσίχλες με «δυνατή» γεύση, αναθαρρήστε. Υπάρχει ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να την καταπολεμήσετε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU), οι οποίοι τοποθέτησαν ωμό σκόρδο σε γυάλινα φιαλίδια, στα οποία προσέθεσαν στη συνέχεια διάφορα είδη γιαουρτιού. Τα γιαούρτια που δοκίμασαν είχαν διαφορετική περιεκτικότητα σε λίπη, πρωτεΐνες και νερό.

Γιατί χρησιμοποίησαν γιαούρτι στα πειράματά τους; Διότι ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες του γιαουρτιού μπορούν να εξουδετερώσουν τις θειούχες ενώσεις που προκαλούν την ενοχλητική μυρωδιά. Ήθελαν, όμως, να εξακριβώσουν ποιο γιαούρτι είναι πιο αποτελεσματικό. Και αυτό διότι δεν έχουν όλα τα είδη την ίδια σύσταση.

Στην πραγματικότητα, το γιαούρτι μπορεί να έχει από 0,15-5% περιεκτικότητα σε λίπη, γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση Molecules. Οι πρωτεΐνες του μπορεί να κυμαίνονται από 3-10%. Σε ποσοστό 70-87%, εξ άλλου, αποτελείται από νερό.

Όπως διαπίστωσαν, το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά μπορεί να μειώσει κατά 99% τα συστατικά του σκόρδου που ευθύνονται για τη μυρωδιά. Πολύ αποτελεσματικά είναι επίσης τα γιαούρτια με υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν το σκόρδο που καταναλώνεται ωμό, επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Οι αντίστοιχες μειώσεις στο μαγειρεμένο, που ούτως ή άλλως μυρίζει λιγότερο, κυμαίνονται μεταξύ 82% και 94%.

Πως δρα

«Οι περισσότερες από τις χαρακτηριστικές πτητικές ενώσεις  του σκόρδου περιέχουν θείο. Στο ωμό σκόρδο, η κύρια θειούχος ουσία είναι η αλλιΐνη» εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Sheryl Barringer, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας της Διατροφής στο OSU.

Όταν κόβουμε ή πολτοποιούμε το σκόρδο, το ένζυμο αλλιϊνάση την μετατρέπει σε αλλισίνη. «Η αλλισίνη είναι η ουσία που ευθύνεται για την έντονη μυρωδιά του», πρόσθεσε.

Με βάση, λοιπόν, τα ευρήματα της μελέτης, ένα λευκό, στραγγιστό γιαούρτι με πλήρη λιπαρά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά. Πιθανώς θα είναι εξίσου αποτελεσματικά και τα γιαούρτια με γεύσεις, επισήμανε η καθηγήτρια. Αρκεί να τα καταναλώσετε αμέσως μετά το σκόρδο, ώστε να αλληλεπιδράσουν γρήγορα με τις θειούχες ενώσεις του, συνέστησε.

Φωτογραφία: iStock