Σίδηρος: Ποιες τροφές να αποφεύγετε αν παίρνετε συμπληρώματα για έλλειψη και αναιμία

  • Ελισάβετ Σταύρου
σίδηρος - συμπληρώματα
Τα γαλακτοκομικά, η σοκολάτα, τα αυγά και ο καφές είναι τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου.

Εάν παίρνετε συμπληρώματα σιδήρου για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σιδήρου ή να αποτρέψετε την αναιμία, ορισμένες τροφές και συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά και χρησιμοποιεί τον σίδηρο.

Η λήψη της δόσης σας την κατάλληλη στιγμή μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το συμπλήρωμά σας.

Ποιές, όμως, είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ταυτόχρονα με τη λήψη του συμπληρώματος σιδήρου;

1. Καφές και τσάι

Οι πολυφαινόλες στον καφέ και το τσάι συχνά επαινούνται για τα οφέλη τους για την υγεία, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά τόσο τον αιμικό όσο και τον μη αιμικό σίδηρο.

Αποφύγετε να παίρνετε το συμπλήρωμα σιδήρου σας με τον πρωινό καφέ ή το βραδινό σας τσάι. Περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα, κατά προτίμηση δύο, μεταξύ της κατανάλωσης αυτών των ποτών και της λήψης του συμπληρώματος ή της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε σίδηρο.

2. Γαλακτοκομικά

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου, όπως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Το ασβέστιο και ο σίδηρος ανταγωνίζονται για την απορρόφηση στο ίδιο μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η λήψη μαζί μπορεί να περιορίσει την ποσότητα σιδήρου που προσλαμβάνει το σώμα σας.

3. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αξιοσημείωτη ποσότητα μη αιμικού σιδήρου, αλλά δεν ταιριάζει καλά με το συμπλήρωμα σιδήρου που λαμβάνετε. Όπως ο καφές και το τσάι, οι πολυφαινόλες του κακάο μπορούν να μειώσουν την ποσότητα σιδήρου που απορροφά το σώμα σας.

Δείτε επίσης: Γιατί λαχταράμε κάτι γλυκό στο πρωινό: Στρες, αυπνία και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

4. Αυγά

Αν προτιμάτε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα σιδήρου με το πρωινό, ίσως να θέλετε να παραλείψετε την ομελέτα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυγά μπορεί να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου κατά περίπου 27% στους ενήλικες.

5. Τροφές πλούσιες σε οξαλικά και φυτικά άλατα

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το πίτουρο, η βρώμη και ορισμένα όσπρια, περιέχουν φυτικά άλατα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση σιδήρου, επειδή συνδέονται με τον σίδηρο στο έντερο και σχηματίζουν ενώσεις που το σώμα δεν μπορεί να προσλάβει.

Τα οξαλικά άλατα, που βρίσκονται σε τροφές όπως το σπανάκι, τα παντζάρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς, έχουν παρόμοια επίδραση. Προσκολλώνται στον σίδηρο και δημιουργούν ενώσεις που επίσης δεν απορροφώνται.

Προσπαθήστε να τρώτε αυτές τις τροφές σε διαφορετική χρονική στιγμή από το συμπλήρωμα σιδήρου σας, ώστε να μην επηρεάζουν την απορρόφηση. Ο συνδυασμός σιδήρου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μέρους αυτού του φαινομένου.

Πηγή: VeryWellHealth / Φωτογραφία iStock