Σε επιφυλακή και οι Έλληνες παραγωγοί αβγών μην φάμε ξένα για…ελληνικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί, μετά την εμφάνιση μολυσμένων αβγών σε ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ) Γιάννης Λιάρος, προσθέτοντας, ότι «Δεν υπάρχει ανησυχία, ούτε και επιβεβαιωμένο κρούσμα με μολυσμένα αβγά στη χώρα μας».

Όπως εξηγεί, το σκάνδαλο που έχει «σηκώσει στο πόδι» την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αβγά με παρασιτοκτόνο fipronil που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία, «είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε, όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν εταιρεία που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παράσιτου επικίνδυνου για τα πουλερικά, και η οποία χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.

Υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυρεοειδή. Τονίζεται ότι μολυσμένα αβγά εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ισπανία και μόλις πρόσφατα σε Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία.

Καλά προχωράει εν τω μεταξύ η επέκταση του συστήματος «Άρτεμις» στην αβγοπαραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, ο οποίος ανέφερε ότι «υπάρχει κινητικότητα και εκτιμώ ότι δεν είμαστε πλέον πολύ μακριά από την επέκταση του συστήματος “Αρτεμις” στην ελληνική αβγοπαραγωγή». Να πούμε ότι το σύστημα αυτό λειτουργεί για το κρέας και το γάλα.

Πάντως, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου συστήματος θα φανεί -σύμφωνα με τον ίδιο- κατά την εφαρμογή του για τουλάχιστον έναν χρόνο και στη συνέχεια «οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν χρειάζεται επικουρικά η λήψη επιπλέον μέτρων για να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αβγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο, συνιστά και εξαπάτηση των καταναλωτών».

Οι πιο αισιόδοξοι, μιλούν για ποσοστό 10% παρανόμως κυκλοφορούντων αβγών στην αγορά. Άλλοι κάνουν λόγο για 30% και πλέον. Ο κ. Λιάρος τονίζει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά σημειώνει πως «ακόμα και ένα αβγό να μπαίνει στη χώρα παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει δυναμική αντίδραση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη: Τι πρέπει να ξέρετε – Οι κωδικοί στις σφραγίδες των επικίνδυνων παρτίδων [vids]