Ποτέ μην κάνετε αυτό το λάθος με το ψημένο κρέας στο πιάτο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρέας
Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, πέφτουμε σε σοβαρά λάθη υγιεινής, όταν μαγειρεύουμε.

Ειδικά, όταν ψήνουμε κρέας, μπορεί να από αφηρημάδα, ή από άγνοια, να κάνουμε ένα σοβαρό λάθος με τα πιάτα που μεταφέρουμε τα ωμά και τα ψημένα κρέατα.

Ποτέ μην βάζετε το ψημένο κρέας σε ένα πιάτο που είχατε ωμό κρέας

Εάν χρησιμοποιείτε ένα πιάτο για να κρατάτε το κρέας όταν είναι ωμό και το επιστρέφετε στο ίδιο πιάτο μόλις ψηθεί, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, επειδή “τα μικρόβια από το ωμό κρέας μπορούν να εξαπλωθούν στο μαγειρεμένο κρέας”. Είναι ένα κοινό λάθος και πιθανότατα το έχετε κάνει τουλάχιστον μία φορά από αφηρημάδα.

Πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων να έχετε ξεχωριστά πιάτα για το ωμό και για το ψημένο κρέας. Ο ίδιος κανόνας ισχύει ακόμα πιο αυστηρά για το κοτόπουλο και τα θαλασσινά.

Το πλύσιμο του πιάτου που είχε ωμό κρέας δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα βακτήρια

Ακόμα και όταν τελειώσετε το μαγείρεμα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το πώς χειρίζεστε τα πιάτα που είχαν ωμό κρέας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), το πλύσιμο αυτών των πιάτων μπορεί να μην είναι αρκετό για την απολύμανσή τους από επιβλαβή βακτήρια.

«Ο καθαρισμός είναι το πρώτο βήμα για να απαλλαγούμε από τα βακτήρια από αυτές τις επιφάνειες», εξηγεί το USDA, για οποιαδήποτε επιφάνεια, πιάτο ή σκεύος που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας. Τα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα μπορούν να παραμείνουν στις επιφάνειες για πολύ καιρό. Το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες έως και τέσσερις ώρες. Η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει έως και 32 ώρες (και τα δύο μπορούν να βρεθούν σε ωμά πουλερικά). Το πλύσιμο ενός πιάτου με ζεστό σαπουνόνερο μπορεί να αφαιρέσει κάποια υπολείμματα και μικρόβια, αλλά δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει αποτελεσματικά όλα τα βακτήρια που θα μπορούσαν να σας αρρωστήσουν.

Θα πρέπει να απολυμάνετε τα αντικείμενα που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας

Το πλύσιμο των πιάτων είναι σημαντικό, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα για την απολύμανση, λέει το USDA. Κάθε φορά που μαγειρεύετε ωμό κρέας ή πουλερικά, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε και ΜΕΤΑ απολυμαίνετε όχι μόνο τις επιφάνειες, αλλά και τον νεροχύτη της κουζίνας, προειδοποιεί το USDA.

Οι ειδικοί συνιστούν την χρήση πλυντηρίου πιάτων για τον καθαρισμό πιάτων, σκευών και σανίδων κοπής που είναι μη πορώδη σκεύη και ασφαλή για να μπουν στο πλυντήριο πιάτων. Να χρησιμοποιείτε την υψηλότερη διαθέσιμη θερμοκρασία πλυσίματος, ιδανικά πάνω από 60°C.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν κάποια σκεύη μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να βάλετε ένα απολυμαντικό διάλυμα στο νερό για πλύσιμο στο χέρι: μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη χωρίς άρωμα σε 4 λίτρα νερό μπορεί να σκοτώσει τυχόν υπολειπόμενα βακτήρια. Το USDA συνιστά να πλύνετε με το διάλυμα αυτό οποιοδήποτε αντικείμενο ήρθε σε επαφή με ωμό κρέας. Αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά. Ξεπλύνετε το διάλυμα με άφθονο νερό μετά από λίγα λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε καθαρές χαρτοπετσέτες για να στεγνώσετε τα αντικείμενα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Φροντίστε να πλένετε καλά τα χέρια σας και πριν και μετά το μαγείρεμα

Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα πιάτα και τις επιφάνειές σας καθαρές και απολυμασμένες, αλλά το CDC λέει ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Συνιστά να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και τρεχούμενο νερό, πριν και μετά το μαγείρεμα, για να αποφύγετε την μεταφορά βακτηρίων από τα χέρια στο φαγητό, ή το αντίστροφο. Ωστόσο, το CDC προειδοποιεί να μην πλένετε ορισμένα τρόφιμα (προϊόντα κρέατος και αυγά) επειδή αυτό μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνα βακτήρια από αυτά τα είδη στον νεροχύτη σας και σε άλλες επιφάνειες στην κουζίνα σας, μολύνοντας δυνητικά άλλα τρόφιμα. Αντ’ αυτού, απλά μαγειρέψτε καλά το κρέας και τα προϊόντα αυγών, για να μειώσετε τα επιβλαβή βακτήρια.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.usda.gov, https://www.fsis.usda.gov, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άμεσος κίνδυνος δηλητηρίασης αν δείτε αυτό σε μια πατάτα: Είναι σημάδι τοξίνης!

Μην μαγειρεύετε ποτέ τα κατεψυγμένα τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο: Προειδοποίηση από τα CDC!

Τι μπορεί να πάθετε αν φάτε sashimi ή tartare από κοτόπουλο

Μην πλένετε ποτέ αυτές τις τρεις τροφές πριν τις μαγειρέψετε: Τι προειδοποιούν οι ειδικοί