Πολλές ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια στο κρέας, δείχνει νέα έρευνα!

  • Ρούλα Τσουλέα
ουρολοιμώξεις
Απρόσμενα ευρήματα. Τι έδειξε η γενετική ανάλυση βακτηρίων από ασθενείς και από κρέατα του εμπορίου.

Χιλιάδες ουρολοιμώξεις κάθε χρόνο μπορεί να οφείλονται σε στελέχη του βακτηρίου e.coli (κολοβκτηρίδιο) που προέρχονται από το ωμό κρέας, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον χρησιμοποίησαν γενετικές αναλύσεις για να εντοπίσουν την προέλευση του κολοβακτηριδίου. Βάσει των ευρημάτων τους, το 8% των ουρολοιμώξεων ετησίως οφείλονται σε βακτήρια από κοτόπουλα, γαλοπούλες και χοιρινό κρέας.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως 6-8 εκατομμύρια ουρολοιμώξεις. Επομένως, 480.000 έως 640.000 από αυτές μπορεί να προκαλούνται από τα βακτήρια των τροφίμων.

«Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν κάποιος παθαίνει ουρολοίμωξη, η αιτία είναι συχνά το e.coli που φέρει στο έντερό του», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lance B. Price, καθηγητής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Υγείας στο πανεπιστήμιο. «Από πού προέρχονται όμως αυτά τα βακτήρια; Πώς βρίσκουν τον δρόμο τους έως το έντερο; Αυτό προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε».

Κίνδυνος αν μπει στο αίμα

Οι ουρολοιμώξεις συχνά θεωρούνται ως μία επώδυνη ενόχληση. Ο Dr. Price, όμως, προειδοποιεί ότι η ουροδόχος κύστη μπορεί να αποτελέσει δίοδο προς το αίμα, εάν το κολοβακτηρίδιο «ανέβει» από την κύστη στους νεφρούς. Αν το e.coli μπει στο αίμα, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες. Όντως, στις ΗΠΑ πεθαίνουν ετησίως 36.000 έως 40.000 άνθρωποι από σήψη που προκαλεί το κολοβακτηρίδιο.

Στην Βρετανία, η εθνική Εταιρεία Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας (BSAC) αποκαλεί τις ουρολοιμώξεις ως «την κύρια αιτία βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος». Την περιγράφει επίσης ως ένα «χρονίως παραμελημένο θέμα όσον αφορά τα λοιμώδη νοσήματα», γράφει ο βρετανικός Guardian.

Ο Dr. Price, όμως, προειδοποίησε πως ήδη το κολοβακτηρίδιο παρουσιάζει αντοχή σε ορισμένα αντιβιοτικά. Η αντοχή του αυξάνεται διαρκώς και επομένως μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα πεθαίνουν από λοιμώξεις του αίματος. Η μείωση των ουρολοιμώξεων θα μπορούσε να αποτρέψει πολλούς θανάτους, τόνισε.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση One Health. Όπως εξηγούν οι ερευνητές την διεξήγαγαν σε μία μικρή πόλη της Αριζόνα που λέγεται Φλάγκσταφ. Το επέλεξαν επειδή έχει υψηλής ποιότητος υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής, αλλά όχι ευρείας κλίμακας παραγωγή ζωικών τροφίμων.

Επί έναν χρόνο, οι ερευνητές ανέλυαν δείγματα από όλους τους ασθενείς που πήγαιναν με ουρολοιμώξεις στο τοπικό νοσοκομείο. Ύστερα, τα συνέκριναν με δείγματα από τα βακτήρια που περιείχε το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το χοιρινό που αγόραζαν από τα τοπικά σούπερ μάρκετ. Αυτά τα τρία είδη κρέατος επελέγησαν διότι έχουν αναγνωριστεί ως η πιο πιθανή πηγή του κολοβακτηριδίου e.coli.

Συνολικώς, οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα των βακτηρίων σε 1.188 δείγματα ούρων και αίματος από το τοπικό νοσοκομείο. Η σύγκρισή του με το γονιδίωμα των αντίστοιχων βακτηρίων στα κρέατα έδειξε ότι στο 8% των περιπτώσεων οι ουρολοιμώξεις οφείλονταν στο e.coli των κρεάτων.

Δεδομένου ότι οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ έχουν υποκαταστήματα σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, οι ερευνητές κατόρθωσαν να υπολογίσουν πόσα κρούσματα ουρολοιμώξεων θα μπορούσαν να οφείλονται ετησίως στο κρέας.

Σημαντικοί οι κανόνες υγιεινής

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι για την προστασία (και) από τις ουρολοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες υγιεινής κατά την προμήθεια και την προετοιμασία του φαγητού. Όταν αγοράζετε ωμό κρέας, π.χ., μην το βάζετε ποτέ στην ίδια σακούλα με άλλα τρόφιμα. Στο ψυγείο να το αποθηκεύετε σε καλά κλεισμένα δοχεία. Και να το μαγειρεύετε πολύ καλά – κι ας σημαίνει αυτό ότι θα το τρώτε πιο «στεγνό» απ’ όσο θα θέλατε.

Πολύ σημαντικό είναι κατά το μαγείρεμα να μην έρχεται καθόλου σε επαφή το ωμό κρέας με τρόφιμα (π.χ. φρούτα και λαχανικά) που θα καταναλωθούν ωμά. Να πετάτε επίσης τη μαρινάδα, αν δεν πρόκειται να την ψήσετε μαζί με το κρέας. Και να έχετε ξεχωριστό σκεύος/ξύλο κοπής για το ωμό κρέας και για τα άλλα τρόφιμα.

Να σαπουνίζετε επίσης πολύ καλά τα χέρια σας όταν χειρίζεστε ωμό κρέας. Και φυσικά να μην πιάνετε όλα τα μπουκάλια, τα βαζάκια και τα πόμολα στα ντουλάπια πριν σαπουνιστείτε.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν τα ευρήματά τους ισχύουν και για το μοσχαρίσιο κρέας. Ετοιμάζονται επίσης να εκπονήσουν ανάλογες μελέτες και σε άλλες χώρες.

Φωτογραφία: iStock