Πολλαπλή σκλήρυνση: Ποια τρόφιμα μειώνουν την κόπωση

  • Ρούλα Τσουλέα
κόπωση
Η υγιεινή διατροφή που μειώνει την χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να ελαττώνει την κόπωση που νιώθουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής που οδηγεί σε μείωση της ολικής και αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερόλης μπορεί να μειώνει την κόπωση στους ασθενείς που έχουν πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας, πιλοτικής μελέτης η οποία εξέτασε εάν και πως επηρεάζουν την κόπωση τα λιπίδια στο αίμα των ασθενών. Τα λιπίδια αίματος είναι η ολική χοληστερόλη, η HDL χοληστερόλη, η «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η κόπωση είναι ένα συχνό και εξαντλητικό σύμπτωμα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Υπολογίζεται πως προσβάλλει το περίπου 80% εξ αυτών και χαρακτηρίζεται από έντονη έλλειψη ενέργειας. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους, αλλά και την ικανότητά τους να εργάζονται.

Διαβάστε ακόμα Πολλαπλή σκλήρυνση: Πως εκδηλώνεται η κόπωση – Πως αντιμετωπίζεται

«Η κόπωση των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα σύνθετο και δύσκολο πρόβλημα. Σε αυτήν πιστεύεται ότι συμβάλλουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί, καθώς και η αναπηρία, η κατάθλιψη και η φλεγμονή που προκαλεί η νόσος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Murali Ramanathan, καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο. «Ο πιθανός ρόλος των λιπιδίων του αίματος είναι ένα νέο εύρημα που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης».

Η νέα μελέτη

Ο Dr Ramanathan και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν επί 12 μήνες ομάδα 18 ασθενών με προϊούσα (εξελισσόμενη) πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ασθενείς ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής που λέγεται Wahls diet και συνιστά:

  • Αποφυγή των δημητριακών, των γαλακτοκομικών, των αυγών και των οσπρίων
  • Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών

Διαβάστε ακόμα Χοληστερόλη: Τι να τρώτε για να τη ρίξετε – Ενδεικτικό διαιτολόγιο

Οι εθελοντές γυμνάζονταν επίσης συστηματικά (έκαναν διατάσεις και ασκήσεις για δύναμη). Έκαναν επίσης διαλογισμό για να μειώνουν το στρες τους.

Κάθε τρεις μήνες οι ερευνητές βαθμολογούσαν την κόπωση των ασθενών με βάση μία ειδική κλίμακα (Fatigue Severity Scale, FSS). Στην αρχή και στο τέλος των 12 μηνών, εξ άλλου, τους υπέβαλλαν και σε αναλύσεις αίματος.

Η μέση βαθμολογία της κόπωσης των ασθενών κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 5,51 βαθμοί (κυμαινόταν από 4,86 έως 6,16). Μέχρι το τέλος της, όμως, είχε μειωθεί σε 3,03 βαθμούς (από 2,23 έως 3,82).

Ταυτοχρόνως, αυξήθηκε η HDL των ασθενών κατά 6 mg/dl, ενώ έχασαν βάρος και μειώθηκαν τα τριγλυκερίδια, η LDL και η ολική χοληστερόλη τους.

Απ’ όλες αυτές τις αλλαγές εκείνη που συσχετίσθηκε περισσότερο με την μείωση της κόπωσης που ένιωθαν ήταν η αύξηση της καλής χοληστερόλης, δηλαδή της HDL. Επιπλέον, απ’ όλο το πρόγραμμα που ακολούθησαν οι εθελοντές, η διατροφή φάνηκε να είναι η πιο σημαντική.

«Η υψηλή HDL χοληστερόλη πιθανώς μειώνει την κόπωση επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μυών», εξήγησε ο Dr Ramanathan. «Διεγείρει επίσης την απορρόφηση της γλυκόζης και αυξάνει την κυτταρική αναπνοή, με αποτέλεσμα βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής».

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερη μελέτη για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.