Ποιος είναι ο καλύτερος μήνας για δίαιτα, σύμφωνα με έρευνα στην Οξφόρδη με Έλληνα επικεφαλής

  • Ρούλα Τσουλέα
δίαιτα
Τι αποκαλύπτει η πρώτη μελέτη που αξιολόγησε την απώλεια βάρους ανά μήνα σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Θεωρείται ο μήνας των μεγάλων αποφάσεων που κατά κανόνα καταστρατηγούνται. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα ο Ιανουάριος είναι ο καλύτερος μήνας για να αρχίσει κάποιος δίαιτα.

Όπως έδειξε, όσοι αρχίζουν στην αρχή του χρόνου ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, χάνουν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι αν το άρχιζαν άλλους μήνες του χρόνου. Μάλιστα η διαφορά στην απώλεια βάρους μπορεί να φτάσει έως το 30% σε σύγκριση με τους άλλους μήνες.,

Αντιθέτως, οι χειρότεροι μήνες για να αρχίσει μία δίαιτα ως φαίνεται είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις αρχές του χρόνου νιώθουμε ισχυρότερο κίνητρο, καθώς μπαίνουμε σε μια λογική «καινούργιος χρόνος, καινούργια αρχή». Αντιθέτως, το καλοκαίρι όλοι σκέφτονται τις διακοπές, στη διάρκεια των οποίων δεν τίθεται θέμα εγκράτειας στο φαγητό.

Η νέα μελέτη

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον διαιτολόγο Δημήτριο Κουτουκίδη. Είναι η πρώτη του είδους που αξιολογεί την απώλεια βάρους ανά μήνα.

Διεξήχθη σε  85.514 άτομα από το Πρόγραμμα Πρόληψης του Διαβήτη του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Το πρόγραμμα διαρκεί 6 μήνες και συμπεριλαμβάνει οκτώ συνεδρίες με τους ειδικούς. Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν συμβουλές για βελτιωμένη διατροφή και περισσότερη φυσική δραστηριότητα.

Τα άτομα που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και πάσχουν από προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεν επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα υψηλότερα από τα επιθυμητά, αλλά όχι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωστούν με τύπου 2 διαβήτη.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Obesity. Όπως έδειξε, όσοι άρχισαν δίαιτα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο έχασαν κατά μέσον όρο 1,65 και 1,61 κιλά αντιστοίχως. Όσοι άρχισαν δίαιτα οποιονδήποτε άλλο μήνα του χρόνου, έχασαν κατά μέσον όρο 2 κιλά.

Ο καλύτερος μήνας για να αρχίσει η δίαιτα, όμως, ήταν ο Ιανουάριος. Σε τέτοια περίπτωση η μέση απώλεια βάρους ήταν 2,54 κιλά. Γενικώς, η δίαιτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν πιο επιτυχημένη απ’ ό,τι το δεύτερο. Η μέση απώλεια βάρους ήταν:

  • 2,28 κιλά κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου
  • 1,77 κιλά μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου

Εμφανής διαφορά καταγράφηκε και στην απώλεια βάρους ως ποσοστού επί του αρχικού. Όταν η δίαιτα άρχισε Ιανουάριο, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσον όρο το 2,9% του αρχικού σωματικού βάρους τους. Όταν άρχισε Ιούλιο ή Αύγουστο, έχασαν μόνο το 1,9%.

Ανάλογη διαφορά υπήρχε και στον αριθμό των συνεδριών που έκαναν οι συμμετέχοντες. Ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερος τον Ιανουάριο απ’ όσος τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η δίαιτα είναι πιο επιτυχημένη όταν αρχίζει τον Ιανουάριο.

Τα ευρήματα αυτά παρέμειναν ισχυρά και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το υψηλότερο σωματικό βάρος, που είθισται να έχουμε στις αρχές του χρόνου μετά τις γιορτές.

Φωτογραφία: iStock