Ποιες τροφές αποδεδειγμένα καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης ό,τι ηλικία κι αν είστε, σύμφωνα με διαιτολόγους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γήρανση
Καθώς μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε τη διανοητική, συναισθηματική και σωματική μας κατάσταση όσο καλύτερα γίνεται.

Αν και η γήρανση είναι μια φυσιολογική και αναπόφευκτη διαδικασία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να την επιβραδύνει. Άλλωστε, η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, σωστά;

Σε γενικές γραμμές μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες που κυμαίνονται από τακτική σωματική άσκηση και αλλαγή των συνηθειών σας, έως την προσθήκη διαφορετικών τροφών στη διατροφή σας. Αν θέλετε να εντάξετε κάποιες τροφές που καθυστερούν τη γήρανση, δείτε τι έχουν να πουν ορισμένοι από τους επαγγελματίες διαιτολόγους που συνεργάζονται με το eatthils.com:

Μούρα

“Τα μούρα είναι ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών που καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες”, λέει η διαιτολόγος Sydney Greene. “Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα συστατικό της γήρανσης και μπορούν να συμβάλουν σε πράγματα όπως κηλίδες από τον ήλιο, ρυτίδες και ξηρό/θαμπό δέρμα”.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν αντιγηραντικές… υπερδυνάμεις. Αυτά τα μόρια και βιταμίνες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες αντιδρώντας με αυτές. Αυτό εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να αντιδράσουν με άλλα καλά μόρια και κύτταρα.

Διαφορετικά μούρα (και ορισμένα τρόφιμα) περιέχουν διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών. Ωστόσο, τα βατόμουρα είναι μια από τις καλύτερες πηγές.

Αβοκάντο

“Το αβοκάντο είναι μια απίστευτη πηγή βιταμίνης Ε”, λέει η Greene. “Η βιταμίνη Ε λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος και να μειώσει τη φλεγμονή”.

Η βιταμίνη Ε στο αβοκάντο βοηθά επίσης στο δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά. Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο αβοκάντο βοηθούν στη θρέψη του σώματος με το λίπος και τα μέταλλα που χρειάζεται για τη διατήρηση υγιών επιπέδων φυσικών ελαίων του σώματος.

Το αβοκάντο είναι επίσης ευεργετικό για το σώμα σας και με άλλους τρόπους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν να το γεράσουν πιο γρήγορα. Αυτοί περιλαμβάνουν την πιθανή μείωση της αρτηριακής πίεσης, την μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, την μείωση της “κακής” (LDL) χοληστερόλης και την προστασία της καρδιάς.

Κόκκινες πιπεριές

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται καροτενοειδή.

“Τα καροτενοειδή δίνουν στις πιπεριές το κόκκινο-κίτρινο χρώμα τους και καταπολεμούν τη φλεγμονή, ενώ παράλληλα βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου, τη ρύπανση και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες”, λέει η διαιτολόγος Amy Shapiro.

Αμύγδαλα

“Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε που βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης του δέρματος”, λέει η Shapiro. “Το καλό λίπος που έχουν τα αμύγδαλα βοηθούν να διατηρείται το δέρμα υγρό και ανθεκτικό στις ακτίνες UV που οδηγούν σε εξωτερικές βλάβες”.

Η Shapiro εξηγεί περαιτέρω ότι τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια και σε φυτικές ίνες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην προώθηση της γνωστικής λειτουργίας όσο μεγαλώνετε.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4 διατροφικές συνήθειες που ρίχνουν τον μεταβολισμό και δυσκολεύουν την απώλεια βάρους μετά τα 50

Αυτό το ρόφημα κάνει καλό στα νεφρά. Ποιες είναι οι ωφέλιμες ποσότητες

Η βασική διατροφική συνήθεια που ακολούθησε ο διάσημος James Corden και έχασε 40 κιλά

Πώς να χάσετε κιλά χωρίς δίαιτα: Προτάσεις με επιστημονική επιβεβαίωση