Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα αυγά για λόγους υγείας

Πολλοί λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πριν από 20 χρόνια ακριβώς, το 1996, στην Βιέννη, κατά το ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Αυγού (International Egg Commission) αποφασίστηκε να θεσπιστεί η δεύτερη Παρασκευή κάθε Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Φέτος λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι σήμερα, 14 Οκτωβρίου 2016.

Για αιώνες, τα αυγά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα ασυναγώνιστο διατροφικό “πακέτο”, όταν αναλογιστούμε ότι συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σε πολύ χαμηλό κόστος. Και είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή χολίνης, ουσία απαραίτητη για την οικοδόμηση και διατήρηση της μνήμης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Αν συνυπολογίσουμε την αφθονία, την ευελιξία στο μαγείρεμα και την καταπληκτική τους γεύση, τα αυγά απλώς δεν έχουν ανταγωνισμό στην καθημερινή μας διατροφή.

Τα αυγά είναι μία από τις υψηλότερες πηγές ποιότητας πρωτεΐνης της φύσης και περιέχουν πολλά από τα βασικά συστατικά για την υγεία μας. Η πρωτεΐνη που περιέχονται στα αυγά είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των μυών, ενώ ως τροφή, τα αυγά παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών και στην γενική ευημερία του ανθρώπου.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Αυγού είναι η ενημέρωση του κόσμου για το τι προσφέρουν τα αυγά, αλλά και για το ποια είναι εκείνα τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε, όταν τα καταναλώνουμε.

Τα αυγά είναι τα «χάπια βιταμίνης» της Φύσης

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του μαστού και παθήσεων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ ταυτόχρονα να έχετε πιο δυνατούς μυς και καλύτερη υγεία καθώς γερνάτε; Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή: Να τρώτε αυγά!

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, πλούσιας σε αμινοξέα, ασβέστιο, νάτριο, ιώδιο, σελήνιο, χολίνη και βιταμίνες Α, Β, D και Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι περιγράφεται από τους διατροφολόγους, ως ένα «μεγάλο χάπι βιταμίνης», ένα «κοκτέιλ μετάλλων», που περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή.

Τα αυγά είναι γεμάτα με καλά συστατικά:

Ακούμε τακτικά για το πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και ότι για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το κρέας έρχονται αβίαστα στο μυαλό, αφού, συνδυαστικά, μπορούν να μας τα προσφέρουν όλα αυτά, αλλά μόνο μία τροφή τα περιέχει όλα μαζί, μόνη της: τα αυγά!

Οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν ενεργά τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα αυγά για το καλό της υγείας τους. Το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συστήνει ότι να τρώμε έξι αυγά την εβδομάδα. Στον Καναδά τα αυγά φέρουν το σήμα ελέγχου υγείας της χώρας, και το Ίδρυμα Καρδιάς της Ιρλανδίας έχει επινοήσει την φράση: “An egg a day is ok” (ένα αυγό την ημέρα είναι εντάξει).

Αναλυτικά: Ποια συστατικά περιέχουν τα αυγά

Μια ντουζίνα… συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τα αυγά:

  1. Τα αυγά που περιέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης που μπορείτε να αγοράσετε.
  2. Για να καταλάβετε εάν ένα αυγό είναι ωμό ή βρασμένο, στροφογυρίστε το σε ένα τραπέζι! Εάν το αυγό περιστρέφεται εύκολα, είναι βρασμένο, αλλά αν ταλαντεύεται, είναι ωμό.
  3. Ο κρόκος του αυγού είναι ένα από τις λίγες τροφές, που είναι μια φυσικά καλή πηγή βιταμίνης D.
  4. Εάν ένα αυγό κατά λάθος πέσει στο πάτωμα, πασπαλίστε το με πολύ αλάτι για πιο εύκολο καθαρισμό.
  5. Το χρώμα του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας.
  6. Τα αυγά “ωριμάζουν” περισσότερο (και άρα χαλάνε πιο γρήγορα) μέσα σε μία ημέρα αν είναι σε θερμοκρασία δωματίου από ό,τι αν τα αφήσετε μια εβδομάδα στο ψυγείο.
  7. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 70 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους.
  8. Η πρωτεΐνη του αυγού έχει ακριβώς το σωστό συνδυασμό των βασικών αμινοξέων που απαιτούνται από τον οργανισμό μας για να δομήσει ιστούς. Μόνο το μητρικό γάλα είναι ανώτερο ως τροφή για το παιδί.
  9. Μια μέση κότα γεννάει 300-325 αυγά το χρόνο.
  10. Για να κάνει ένα αυγό, μια κότα χρειάζεται περίπου 24-26 ώρες.
  11. Όσο μεγαλώνει μια κότα ηλικιακά, τόσο μεγαλύτερα αυγά κάνει.
  12. Ο ταχύτερος “σεφ ομελέτας” στον κόσμο έκανε 427 ξεχωριστές ομελέτες δύο αυγών μέσα σε 30 λεπτά! Είναι ο Howard Helmer, γνωστός και ως ο βασιλιάς της ομελέτας και κατέχει τρία ρεκόρ Guinness για το ταλέντο του.

http://www.internationalegg.com

http://www.eggnutritioncenter.org