Τι προκαλεί η έλλειψη φυλλικού οξέος στον οργανισμό;

  • Iatropedia
Το φυλλικό οξύ είναι μία απαραίτητη βιταμίνη για τον οργανισμό και η έλλειψή του προκαλεί αναιμία. Η συνήθης αιτία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος είναι η ανεπαρκής πρόσληψή του μέσα από τις τροφές, ενώ η αντιμετώπισή του είναι εύκολη με τη λήψη δισκίων. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για το φυλλικό οξύ.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το φυλλικό οξύ οξέος είναι μια βιταμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για να παράγει ο οργανισμός νέα κύτταρα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το σώμα δεν αποθηκεύει πολύ φυλλικό οξύ και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια τακτική κατανάλωση τροφών που το περιέχουν προκειμένου ο οργανισμός να λειτουργεί σωστά.

Πολλές τροφές περιέχουν φυλλικό οξύ, συμπεριλαμβανομένων των σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, πράσινα φασόλια, μπιζέλια, ρεβίθια, καστανό ρύζι, συκώτι και πατάτες. Μια κανονική και ισορροπημένη διατροφή περιέχει αρκετό φυλλικό οξύ. Ωστόσο, η έλλειψη φυλλικού οξέος θα προκαλέσει αναιμία.

Μια εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει την αναιμία, λόγω ανεπάρκειας φυλλικού οξέος.

Τα συμπτώματα της αναιμίας προκαλούνται από τη μειωμένη ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα. Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, λίγη ενέργεια, λήθαργος, αίσθημα λιποθυμίας και εύκολο λαχάνιασμα. Επίσης το δέρμα μπορεί να φαίνεται χλωμό, να έχετε πονοκεφάλους και αίσθημα παλμών στην καρδιά.

Στα αίτια της ανεπάρκειας συμπεριλαμβάνονται:

Διατροφή φτωχή σε φυλλικό οξύ.

Εγκυμοσύνη

Παθήσεις του εντέρου που προκαλούν προβλήματα δυσαπορρόφησης, π.χ. κοιλιοκάκη

Φλεγμονώδεις παθήσεις π.χ. νόσος του Crohn

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και μεσογειακή αναιμία.

Ορισμένα φάρμακα παρεμποδίζουν το φυλλικό οξύ. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε δισκία φυλλικού οξύ όσο διαρκεί η αγωγή με φάρμακα όπως η χολεστυραμίνη, η μεθοτρεξάτη και μερικά αντιεπιληπτικά.

Η αντιμετώπιση είναι εύκολη είναι εύκολη με τη λήψη ενός δισκίου φυλλικού οξέως κάθε μέρα. Θα χρειαστεί να το πάρετε έως ότου η αναιμία διορθωθεί. Μπορεί να χρειαστείτε συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας ώστε να την εμπλουτίσετε με τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Γιατί οι Ιάπωνες δεν παχαίνουν;