Όταν το κρέας αρχίσει να φαίνεται έτσι, μαγειρέψτε το άμεσα: Τι κάνουν οι παραγωγοί για να φαίνεται πιο φρέσκο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρέας
Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, η διασφάλιση ότι το κρέας είναι φρέσκο είναι πάντα κορυφαία προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), «οι ωμές τροφές ζωικής προέλευσης είναι πιο πιθανό να μολυνθούν με επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli, το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) και η σαλμονέλα (Salmonella)”.

Ωστόσο, πολλοί πετάνε το κρέας ενώ είναι ακόμα ασφαλές προς κατανάλωση, επειδή φοβούνται από κάποια αλλαγή που βλέπουν σε αυτό. Αυτή η υπερβολική προσοχή μπορεί να σημαίνει ότι σπαταλάτε όχι μόνο φαγητό, αλλά και τα λεφτά που ξοδέψατε.

Το κλειδί είναι να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της φυσιολογικής γήρανσης του κρέατος και να το μαγειρέψετε πριν να είναι πολύ αργά.

Εάν το κρέας σας έχει αρχίσει να γίνεται καφετί, πρέπει να το καταναλώσετε άμεσα

Υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι το κρέας που έχει πάρει κάπως καφετί χρώμα έχει ήδη χαλάσει. Η αλήθεια είναι ότι αλλάζει φυσιολογικά χρώμα κατά την αποθήκευση, καθώς τα μόρια μυοσφαιρίνης μέσα του εκτίθενται στο οξυγόνο. Αν και το κρέας που αρχίζει να αλλάζει χρώμα είναι συχνά ακόμα ασφαλές για κατανάλωση, οι ειδικοί λένε ότι αυτό όντως σηματοδοτεί ότι έχει μείνει στην συντήρηση τουλάχιστον μερικές ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι η ώρα μαγειρέματος είναι τώρα.

«Το καφετί χρώμα του κρέατος δεν σημαίνει ότι αυτό έχει χαλάσει«, δήλωσε ο δρ. Jeffrey Savell, καθηγητής επιστήμης κρέατος στο πανεπιστήμιο Texas A&M. «Αλλά [τα παντοπωλεία] θα σας το προσφέρουν με έκπτωση, ακριβώς επειδή το να το κρατήσουν περισσότερο θα σημάνει ότι σύντομα θα το πετάξουν. Αν αγοράσετε καφέ κρέας , απλώς φροντίστε να το μαγειρέψετε αμέσως, γιατί πιθανότατα είναι ήδη εκεί για τρεις ή τέσσερις ημέρες”, πρόσθεσε.

Μια αλλαγή στο άρωμα ή την αφή στο κρέας μπορεί να σημαίνει πραγματικά πιο σοβαρό πρόβλημα

Μια αλλαγή χρώματος δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι πολύ αργά για να μαγειρευτεί, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να το ελέγξετε για άλλα σημάδια αλλοίωσης. «Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις αυτό το καφετί χρώμα», δήλωσε ο Αργύρης Μαγουλάς, ειδικός στην Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA). «Το χρώμα του κρέατος αλλάζει μερικές φορές. Εάν δεν μυρίζει ή δεν έχει κολλώδη μορφή και αγοράστηκε πριν από την ημερομηνία ‘πώληση έως’, είναι εντάξει. Εάν μυρίζει και κολλάει, τότε δεν το θέλετε».

Ο κ. Μαγουλάς προσθέτει ότι ο κιμάς πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται πάντα μέσα σε μία έως δύο ημέρες από την αγορά. Ποτέ μην δοκιμάζετε κρέατα για να αποφασίσετε αν είναι ασφαλή, ή όχι.

Μερικοί κατασκευαστές επεξεργάζονται το κρέας για να αλλάξουν το χρώμα του

Ακριβώς όπως ένα καφετί κομμάτι κρέατος δεν έχει χαλάσει απαραίτητα, έτσι και ένα κατακόκκινο κομμάτι κρέατος δεν είναι απαραίτητα φρέσκο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ορισμένοι παραγωγοί κρέατος επεξεργάζονται τα προϊόντα τους με μονοξείδιο του άνθρακα προκειμένου να διατηρήσουν την επιθυμητή κόκκινη απόχρωση, την οποία οι καταναλωτές συνδέουν με την φρεσκάδα.

“Το μονοξείδιο του άνθρακα κολλάει πάνω στο άτομο σιδήρου της μυοσφαιρίνης, προσδίδοντάς του ένα έντονο κόκκινο χρώμα και εμποδίζοντάς το να αντιδράσει με οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου. Υπάρχει ανησυχία ότι η επεξεργασία με μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παραπλανήσει τους καταναλωτές να τρώνε κρέας που είναι αρκετών ημερών για να έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να διατηρήσετε το κρέας σας πιο φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι θα μαγειρέψετε το κρέας σε ασφαλές χρονικό διάστημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι φυσικά να το βάλετε στην κατάψυξη όταν είναι φρέσκο ακόμα. Εάν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε πρώτα ότι το έχετε σωστά τυλιγμένο για να αποφύγετε το “κάψιμο” της κατάψυξης.

Ωστόσο, εάν σκοπεύετε να φάτε το κρέας σύντομα, μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο κάτω ράφι του ψυγείου σας στην αρχική του συσκευασία. Για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να τυλίξετε το κρέας σας σε ένα επιπλέον στρώμα πλαστικού. Εάν έχετε κρέας στο ψυγείο, ανοίξτε το ψυγείο σας όσο το δυνατόν πιο σπάνια, καθώς οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ταχύτερη αλλοίωση του κρέατος και άλλων τροφίμων.

Πηγές: https://www.huffpost.com, https://www.insider.com, https://www.nytimes.com, https://www.nhs.uk, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποτέ μην κάνετε αυτό το λάθος με το ψημένο κρέας στο πιάτο

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Τροφές φυτικής προέλευσης που είναι πηγές πρωτεΐνης: Βοηθούν να μειώσετε το κρέας

Δεν φαντάζεστε τι είναι το κόκκινο υγρό στο συσκευασμένο κρέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν