Οι ξηροί καρποί τονώνουν το σπέρμα – Τι λένε οι επιστήμονες για την γυναικεία γονιμότητα

  • Iatropedia newsroom
ξηροί καρποί
Εάν επιδιώκετε μια άμεση και εύγευστη προσέγγιση για να αυξήσετε τις πιθανότητες να συλλάβετε ένα παιδί, ίσως θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε ξηρούς καρπούς στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση, από το Πανεπιστήμιο Monash, αποκάλυψε ότι η συμπερίληψη ξηρών καρπών στη διατροφή σας θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την ανδρική γονιμότητα βελτιστοποιώντας την ποιότητα του σπέρματος.

Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ ξηρών καρπών και γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ανέλυσε τέσσερις μελέτες, συμπεριλαμβανομένων δύο που ανέθεσαν τυχαία σε υγιείς άνδρες σε δίαιτα δυτικού τύπου να τρώνε τουλάχιστον 60 γραμμάρια (δύο χούφτες) ξηρών καρπών την ημέρα ή παρόμοια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς.

Οι σωματικά δραστήριοι άνδρες στη δουλειά είναι πιο γόνιμοι, επιβεβαιώνει μια μελέτη του Χάρβαρντ

Εισέρχεται η ιατρική έρευνα σε μια νέα εποχή θεραπειών γονιμότητας και ξηροί καρποί;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έτρωγαν ξηρούς καρπούς είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, αλλά όχι περισσότερο σπέρμα, από τα άτομα που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Οι ξηροί καρποί που χρησιμοποιήθηκαν στις δοκιμές ήταν είτε καρύδια με ολόκληρο το κέλυφος είτε μείγμα από καρύδια, αμύγδαλα και φουντούκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι και άλλα είδη ξηρών καρπών θα μπορούσαν επίσης να έχουν παρόμοια οφέλη, αρκεί να μην είναι αλατισμένα ή γλυκαμένα, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας.

Η Dr Barbara Cardoso, η πρώτη συγγραφέας της ανασκόπησης και ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής, Διαιτολογίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Monash και στο Βικτωριανό Καρδιολογικό Ινστιτούτο Monash, ανέφερε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών δεν εξαρτάται από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα.

Δήλωσε επίσης ότι, ότι οι άνδρες που έτρωγαν ξηρούς καρπούς δεν ήταν απαραίτητα πιο υγιείς από αυτούς που δεν έτρωγαν, αλλά παρόλα αυτά είχαν θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματός τους.

«Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή ακολούθησαν διατροφή δυτικού τύπου, η οποία δεν ήταν απαραίτητα υγιεινή. Αυτό σημαίνει ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στην κανονική τους διατροφή είχε θετική επίδραση χωρίς την ανάγκη περαιτέρω διατροφικών αλλαγών», δήλωσε.

ξηροί καρποί

Τι δείχνουν τα ευρήματα

H Dr. Cardoso πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, ειδικά επειδή η υπογονιμότητα επηρεάζει το 8-12% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως.

Ωστόσο, ζήτησε επίσης περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση των επιπτώσεων των ξηρών καρπών στη γυναικεία γονιμότητα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει μελέτες για αυτό το θέμα.

«Θα υποστηρίξουμε περισσότερες μελέτες για άνδρες και γυναίκες για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα», εξήγησε.

Η Dr. Nicole Kellow, η ανώτερη συγγραφέας της ανασκόπησης και ερευνήτρια στο Κέντρο Διατροφής, Διαιτολογίας και Τροφίμων και του Hudson Institute of Medical Research Center for Innate Immunity and Infectious Diseases, δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί ήταν πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αναπαραγωγική υγεία όπως ωμέγα-3 λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Συμπεράσματα

Υποστήριξε επίσης ότι οι ξηροί καρποί ήταν μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και ζώντων τοκετών σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ανέφερε επίσης ότι οι άνδρες έπρεπε να τρώνε μόνο δύο χούφτες ξηρούς καρπούς την ημέρα για να δουν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματός τους.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ξηροί καρποί παχαίνουν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε 1-2 χούφτες κάθε μέρα είναι πιο πιθανό να είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν τρώνε ξηρούς καρπούς.

Επίσης, οι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα λίπη, αντιοξειδωτικά και διαιτητικές ίνες, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία», δήλωσε.