Νιώθετε αφυδατωμένοι; Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορεί να σας ξεδιψάσουν

  • Ρούλα Τσουλέα
νερό
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, γι' αυτό θεωρούνται ιδανικά για κατανάλωση όταν κάνει ζέστη και ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά.

Η επαρκής πρόσληψη υγρών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και το νερό είναι ασφαλώς η καλύτερη πηγή τους. Ωστόσο το νερό δεν προέρχεται μόνο από τα ροφήματα, αλλά και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Σύμφωνα με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20-25% των υγρών που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από στερεά τρόφιμα. Πόσιμο νερό είναι μόνο το 50% των υγρών. Τα υπόλοιπα προέρχονται από διάφορα ροφήματα (π.χ. καφές, τσάι, αναψυκτικά, χυμοί κ.λπ.).

Η διαιτολόγος Julia Zumpano, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, παρουσίασε προσφάτως επτά από τα πιο δροσιστικά τρόφιμα, τα οποία είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Να ποια είναι:

Αγγούρια

Έχουν 96,7% περιεκτικότητα σε νερό, την μεγαλύτερη από κάθε άλλο τρόφιμο. Είναι επίσης πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων του μεταβολισμού από τον οργανισμό.

Τα αγγούρια περιέχουν και συστατικά τα οποία μειώνουν τον ερεθισμό του δέρματος και τις ρυτίδες. Προκαταρκτικά ευρήματα μελέτης τους προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μαρούλι iceberg

Έχει περιεκτικότητα 95,6% σε νερό, οπότε αποτελεί ιδανική προσθήκη σε κάθε ενυδατική καλοκαιρινή σαλάτα. Ωστόσο είναι «φτωχός συγγενής» των υπολοίπων λαχανικών από πλευράς πρόσθετης θρεπτικής αξίας. Γι’ αυτό προτιμότερο είναι να συνδυάζεται με άλλα λαχανικά, όπως το σπανάκι (αυτό παρέχει λίγο λιγότερο νερό, με περιεκτικότητα 91,4%).

Σέλερι

Το σέλερι (ή αμερικάνικο σέλινο) έχει περιεκτικότητα 95,4% σε νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Περιέχει πολλά ακόμα συστατικά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Ασβέστιο
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορος
  • Νάτριο
  • Βιταμίνες Α, C και B6

«Η κατανάλωση του χυμού του τροφοδοτεί τον οργανισμό με πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά απ’ ό,τι το μασούλημα ολόκληρου του λαχανικού», λέει η κυρία Zumpano. «Και αυτό, διότι θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα».

Κολοκυθάκια

Έχουν και αυτά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (φθάνει το 92,7%). Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Κ. Ταυτοχρόνως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών και στην καταπολέμηση των βλαβών στο DNA των κυττάρων.

Κουνουπίδι

Το φρέσκο κουνουπίδι αποτελείται κατά 92-94% από νερό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ και σε άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. Το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών) περιέχει επίσης συστατικά που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου.

Καρπούζι

Η περιεκτικότητά του σε νερό υπερβαίνει το 91,4%. Περιέχει επίσης διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνες Α και C. Περιέχει επίσης πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του στο αντιοξειδωτικό λυκοπένη (λυκοπένιο), που μπορεί να ασκεί αντικαρκινική δράση.

Φράουλες

Με περιεκτικότητα 90,9% σε νερό είναι ένα από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Τα οφέλη τους όμως είναι πολύ περισσότερα, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με βελτιωμένη νοητική λειτουργία. Οι φράουλες περιέχουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά.