Να μαγειρεύετε με ανοιχτά παράθυρα, εάν έχετε εστίες αερίου, συνιστούν οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
εστίες αερίου
Νέα έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι με την φλόγα εκλύεται βενζόλιο. Οι συστάσεις των ερευνητών από το Stanford.

Η χρήση εστιών αερίου στους κλειστούς χώρους μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις συγκεντρώσεις βενζολίου στον αέρα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Και συνιστούν να χρησιμοποιούμε τις εστίες αερίου με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε δεκάδες σπίτια στην Καλιφόρνια και στο Κολοράντο. Όπως διαπίστωσαν, μία εστία που ανάβει στη μέγιστη θερμοκρασία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα βενζολίου σε έναν χώρο περισσότερο απ’ όσο το μέσο παθητικό κάπνισμα.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ένας φούρνος αερίου λειτουργεί στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ (175 βαθμούς Κελσίου), προσθέτουν.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το βενζόλιο που εκλύεται από τις συσκευές αυτές μπορεί να διαχυθεί σε όλο το σπίτι και να παραμείνει για ώρες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στις ΗΠΑ ένα στα τρία νοικοκυριά (σχεδόν 47 εκατομμύρια) μαγειρεύουν με φούρνους και εστίες αερίου.

«Το βενζόλιο σχηματίζεται στις φλόγες και σε άλλα περιβάλλοντα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες… Πλέον γνωρίζουμε ότι σχηματίζεται και στις φλόγες από τις εστίες αερίου στα σπίτι μας», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Robert Jackson, καθηγητής Επιστήμης Συστημάτων Γης στο Στάνφορντ.

«Ο καλός αερισμός συμβάλλει στη μείωση των συγκεντρώσεων του ρύπου αυτού», συνέχισε. «Ανακαλύψαμε, όμως, ότι οι απορροφητήρες συχνά είναι αναποτελεσματικοί για την μείωση της έκθεσης στο βενζόλιο». Επομένως η λύση είναι να μαγειρεύουμε και με τα παράθυρα ανοιχτά.

Το βενζόλιο είναι μία τοξική χημική ένωση. Αν εισπνευσθεί σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, ζάλη και απώλεια των αισθήσεων. Επιπλέον, η συχνή έκθεση σε αυτό σχετίζεται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.

Η νέα έρευνα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις εκπομπές βενζολίου σε 87 σπίτια. Συνολικά έκαναν 65 μετρήσεις σε αναμμένες εστίες αερίου (ορισμένα είχαν προπάνιο) και 56 μετρήσεις σε φούρνους αερίου.

Όπως διαπίστωσαν, οι φλόγες εξέπεμπαν ανιχνεύσιμα επίπεδα βενζολίου, τα οποία σε μερικά σπίτια αύξαναν τις συγκεντρώσεις του σε επίπεδα που υπερέβαιναν τα όρια ασφαλείας για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι φούρνοι και οι εστίες αερίου εξέπεμπαν 10 έως 50 φορές περισσότερο βενζόλιο απ’ όσο οι ηλεκτρικές εστίες. Αντιθέτως, οι επαγωγικές εστίες δεν εξέπεμπαν καθόλου ανιχνεύσιμο βενζόλιο.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης εάν υπήρχε έκλυση βενζολίου και από τα τρόφιμα που μαγειρεύονταν. Ωστόσο οι εκπομπές του ήταν μηδενικές, ακόμα κι όταν τηγάνιζαν σολομό ή μπέικον. Όλες οι εκπομπές βενζολίου που κατέγραψε η μελέτη προέρχονταν από την καύση του αερίου, τονίζουν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ερευνητές συνιστούν, όπως προαναφέρθηκε, να εξασφαλίζετε καλό αερισμό του χώρου όπου μαγειρεύετε με ένα ανοιχτό παράθυρο, πλέον του ανεμιστήρα. Άλλες συστάσεις είναι:

  • Να χρησιμοποιείτε και φορητές ηλεκτρικές εστίες
  • Να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά μαγειρικά σκεύη, όπως βραστήρες νερού, πολυμάγειρες, ηλεκτρικά φουρνάκια κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock