Μύθος η άποψη ότι λίγο αλκοόλ την ημέρα κάνει καλό στην υγεία, λένε οι ειδικοί

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Νέα συνδυασμένη ανάλυση αποκαλύπτει πως ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ ημερησίως κρύβει κινδύνους.

Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ δεν μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, ούτε συμβάλλει στην μακροζωία, αποκαλύπτει μία από τις μεγαλύτερες αναλύσεις που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα για το θέμα.

Τα ευρήματά της αντικρούουν την εδραιωμένη πεποίθηση ότι ένα-δύο ποτηράκια κρασί ή άλλο οινοπνευματώδες ποτό την ημέρα κάνουν καλό στην υγεία. Μάλιστα, υποδηλώνουν πως η καθημερινή κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου.

Διαβάστε ακόμα: Τι πιστεύουμε για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, τι ισχύει στην πραγματικότητα

Ανάλογα ευρήματα είχε πέρυσι βρετανική μελέτη, στην οποία εξετάστηκε το γενετικό και ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 370.000 ανθρώπων. Η μελέτη εκείνη είχε συσχετίσει την ημερήσια κατανάλωση με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η παρούσα ανάλυση διεξήχθη από διεθνή ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι εξέτασαν τα δεδομένα από 107 προγενέστερες. Στις μελέτες εκείνες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 4,8 εκατομμύρια εθελοντές. Τα ευρήματά της δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Τα ευρήματα

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) των 107 μελετών δεν βρήκε κάποια ουσιώδη διαφορά στη θνησιμότητα από κάθε αιτία μεταξύ των εθελοντών που έπιναν σποραδικά ή καθημερινά μέτρια ποσότητα αλκοόλ, έναντι όσων δεν έπιναν καθόλου.

Ωστόσο σε όσους κατανάλωναν από 25 έως 44 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, υπήρχε μικρή αύξηση του κινδύνου. Σημαντική, όμως, ήταν σε όσους υπερέβαιναν τα 45 γραμμάρια την ημέρα.

Ειδικά οι γυναίκες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτια, όποια ποσότητα κι αν κατανάλωναν καθημερινά. Ο όρος «θνησιμότητα από κάθε αιτία» περικλείει, σύμφωνα με την Washington Post, τους θανάτους που οφείλονται μεταξύ άλλων σε:

  • Καρδιαγγειακά προβλήματα
  • Καρκίνο
  • Λοιμώξεις
  • Ατυχήματα λόγω της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών

Πόσα γραμμάρια περιέχει κάθε ποτό

Σε πόσα ποτά, όμως, αντιστοιχούν τα προαναφερθέντα γραμμάρια αλκοόλ; Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρει ότι ένα στάνταρτ ποτό στην Ευρώπη περιέχει 10-12 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης.

Η ακριβής περιεκτικότητα, βεβαίως, εξαρτάται από το πόσο «δυνατό» είναι το ποτό και από την ποσότητα που σερβίρεται στο ποτήρι. Σε γενικές γραμμές, 10-12 γραμμάρια αιθανόλης (δηλαδή αλκοόλ) περιέχει κάθε ένα από τα εξής:

  • 280-330 ml μπύρας
  • 150-180 ml σαμπάνιας
  • 30-40 ml ουΐσκι ή άλλο «δυνατό» ποτό
  • 60-80 ml λικέρ
  • 100-120 ml κόκκινο κρασί

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι πως για την υγεία, όσο λιγότερο πίνει κάποιος, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Tim Naimi, διευθυντής στο Καναδικό Ίδρυμα Έρευνας της Χρήσης Ουσιών (CISUR) και καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βικτώριας. «Ή με απλά λόγια: πιείτε λιγότερο, ζήστε περισσότερο».

Φωτογραφία: iStock