Τι πιστεύουμε για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, τι ισχύει στην πραγματικότητα

  • Ρούλα Τσουλέα
αλκοόλ
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τις απόψεις που έχουμε για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο. Πόσοι εξ ημών γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει ακόμα και ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα.

Απόψεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έχουν οι περισσότεροι ενήλικες για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο, γεγονός που τους αφήνει εκτεθειμένους στη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ.

Αναλύοντας τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 3.800 εθελοντές σε ερωτήσεις για το αλκοόλ, ανακάλυψαν πως μερικοί πίστευαν ότι το αλκοόλ ασκεί… προστατευτική δράση! Άλλοι έκαναν διακρίσεις μεταξύ των διαφορετικών ειδών οινοπνευματωδών ποτών, νομίζοντας πως κάποια είναι ασφαλέστερα από τα υπόλοιπα.

Η αλήθεια είναι πως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο το χειρότερο. Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη υπολόγισε ότι το αλκοόλ ευθύνεται για το 1 στα 25 περιστατικά καρκίνου. Έδειξε επίσης ότι ακόμα και 1 ποτό ημερησίως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμα Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο 7 διαφορετικών καρκίνων. Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Οι ερευνητές εξέτασαν τις απαντήσεις των εθελοντών τους σε ερωτήματα όπως «κατά την άποψή σας, ποιο είδος οινοπνευματώδους ποτού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;».

Τα ευρήματα

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν καν ότι συσχετίζονται τα ποτά με τον κίνδυνο αυτό. Μάλιστα αρκετοί πίστευαν λανθασμένα ότι ασκούν προστατευτική δράση. Ειδικότερα:

  • Το 10% νόμιζαν ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
  • Το 2,2% πίστευαν ότι η μπύρα μειώνει τον κίνδυνο αυτό
  • Το 1,7% δήλωσαν πως τα «δυνατά» ποτά (σ.σ ουΐσκι, ρακή, τσίπουρο, τεκίλα κ.λπ.) είναι προστατευτικά

Μόλις το 31% των ερωτηθέντων γνώριζαν τον κίνδυνο καρκίνου με τα «δυνατά» ποτά. Τα αντίστοιχα ποσοστά, δε, για την μπύρα και το κρασί ήταν πολύ χαμηλότερα (μόλις 25% και 20% αντιστοίχως).

«Όλα τα είδη των οινοπνευματωδών ποτών, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Η μελέτη αυτή δείχνει σοβαρή άγνοια κινδύνου. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για τις συνέπειες από την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. William Klein, αναπληρωτής διευθυντής στο Πρόγραμμα Συμπεριφορικών Ερευνών του NCI.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι λανθασμένες απόψεις για τους κινδύνους από τα οινοπνευματώδη ποτά ήταν ανεξάρτητες από τις προσωπικές συνήθειες των συμμετεχόντων. Ήταν κοινές σε όσους απείχαν του αλκοόλ, σε όσους έπιναν μέτριες ποσότητες, αλλά και στους μανιώδεις πότες.

Ωστόσο εκείνοι που συσχέτιζαν λιγότερο το αλκοόλ με τον καρκίνο ήταν οι ηλικιωμένοι. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι ενστερνίζονται παλαιές απόψεις οι οποίες πλέον έχουν αποδειχθεί εσφαλμένες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν