Μπορεί στ’ αλήθεια να πάθει κάποιος καρδιακή προσβολή από το πολύ φαγητό; Τι απαντούν οι ειδικοί
Στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει το φαγητό και από καιρού εις καιρόν αρέσκονται να κάνουν μερικές ατασθαλίες. Η υπερκατανάλωσή του όμως μπορεί να κρύβει κινδύνους, αναφέρουν ειδικοί από τις ΗΠΑ.
«Οι μικρές ποσότητες φαγητού με μέτρο είναι πάντοτε εντάξει», λέει o Dr. Ameya Kulkarni, καρδιολόγος στον νοσηλευτικό όμιλο Kaiser Permanente, στη Βιρτζίνια. «Ένα μεγάλο γεύμα, για μία φορά, επίσης είναι απίθανο να προκαλέσει έμφραγμα σε κάποιον που είναι νέος και υγιής. Όταν όμως ένας άνθρωπος πάσχει από ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας, ο κίνδυνος σίγουρα μπορεί να αυξηθεί».
Το 2000 μελέτη έδειξε ότι ένα «ασυνήθιστα βαρύ γεύμα» μπορεί σχεδόν να τετραπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Ο αυξημένος κίνδυνος επέμενε επί 2 ώρες μετά το φαγητό.
Η μελέτη είχε διεξαχθεί σε 1.986 ασθενείς οι οποίοι είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές τους ρώτησαν για το φαγητό που είχαν καταναλώσει πριν από αυτό. Οι 158 ανέφεραν πως τις 26 ώρες πριν από αυτό, είχαν φάει «βαρύ φαγητό». Οι 25 είχαν καταναλώσει το γεύμα αυτό τις δύο ώρες πριν από το καρδιακό επεισόδιο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να εκδηλωθεί καρδιακή προσβολή ήταν αυξημένος κυρίως στους συμμετέχοντες με προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο.
Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Dr. Francisco Lopez-Jimenez, καθηγητής Καρδιολογίας σήμερα στο Κολλέγιο Ιατρικής της Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Αντίστοιχα, ανάλυση 17 πληθυσμιακών μελετών το 2005 έδειξε ότι το πολύ φαγητό είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους παράγοντες που πυροδοτούν ένα έμφραγμα. Η συσχέτιση αυτή είναι πιο ισχυρή στους άνδρες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η ανάλυση είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Cardiology. Στις μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 10.519 ασθενείς με έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όπως διαπιστώθηκε, το φαγητό τις ώρες πριν από το καρδιακό επεισόδιο εμπλεκόταν στο 8,2% των περιπτώσεων.
Πού μπορεί να οφείλεται
Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, λέει ο Dr. Stephen Kopecky, καθηγητής Καρδιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής της Mayo Clinic. Όπως εξηγεί, σπανίως καταναλώνει κανείς πολλές φακές ή πολλή σαλάτα. Το πολύ φαγητό κατά κανόνα είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
Για να πέψει ο οργανισμός όλ’ αυτά τα συστατικά, ωθεί περισσότερο αίμα προς την πεπτική οδό και το μειώνει προς τα άλλα όργανα. Έτσι, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, με συνέπεια να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Μειώνεται επίσης η ροή αίματος προς την καρδιά.
Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να προκαλέσει ρήξη στις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Αν συμβεί αυτό, η συνέπεια μπορεί να είναι ένα έμφραγμα.
Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, το φαγητό με πολλά λιπαρά (π.χ. με βούτυρο, κρέμα γάλακτος, «παχιά» κρέατα, πλούσια σε λιπαρά τυριά) από μόνο του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να δράσουν συνεργικά και να οδηγήσουν στο έμφραγμα λίγες ώρες αργότερα», επισημαίνει ο Dr. Kopecky.
Ποιοι κινδυνεύουν
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, από τις δυσμενείς αυτές επιδράσεις που μπορεί να έχει το πολύ φαγητό κινδυνεύουν πρωτίστως όσοι έχουν έναν ή περισσότερους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
- Νοσήματα, όπως ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, η υπέρταση, η παχυσαρκία
- Κακές συνήθειες του τρόπους ζωής, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή (απουσία άσκησης), η φτωχή διατροφή
«Στους ανθρώπους με τέτοιου είδους υποκείμενους παράγοντες, το πολύ φαγητό μπορεί να πυροδοτήσει ένα έμφραγμα όπως το κάνει το έντονο συναισθηματικό στρες ή η ακραία σωματική καταπόνηση», υπογραμμίζει ο Dr. Kulkarni.
Φωτογραφία: iStock




