«Ασπίδα» για τις γυναίκες που μεγαλώνουν μια πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες διατροφή [έρευνα]

  • Iatropedia newsroom
φυτικές πρωτεΐνες
Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προαγωγή της καλής υγείας

Οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης, ιδίως πρωτεΐνες από φυτικές πηγές, αναπτύσσουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες και είναι πιο πιθανό να είναι πιο υγιείς συνολικά όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) του Πανεπιστημίου Tufts που δημοσιεύτηκε σήμερα, 17 Ιανουαρίου, στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες, οι ερευνητές είδαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, καθώς και μικρότερα προβλήματα σε επίπεδο γνωστικής ικανότητας και ψυχικής υγείας, στις γυναίκες που περιλάμβαναν περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης.

«Η κατανάλωση πρωτεΐνης στη μέση ηλικία συνδέθηκε με την προαγωγή της καλής υγείας», ανέφερε ο Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο HNRCA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι έχει σημασία και η προέλευση της πρωτεΐνης. Η λήψη της πλειονότητας της πρωτεΐνης από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία και στην καλή επιβίωση σε μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα προέκυψαν από τη Μελέτη Υγείας Νοσηλευτών του Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016. Οι γυναίκες ήταν μεταξύ 38 και 59 ετών το 1984 και κρίθηκε ότι είχαν καλή σωματική και ψυχική υγεία στην αρχή της μελέτης.

Ο Ardisson Korat και συνεργάτες ερευνητές μελέτησαν χιλιάδες ερωτηματολόγια που συλλέγονταν κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως το 2016 σχετικά με το πόσο συχνά οι άνθρωποι έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα για να εντοπίσουν από πού λάμβαναν την πρωτεΐνη και τις επιπτώσεις της στην υγιή γήρανση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή των γυναικών που δεν είχαν αναπτύξει 11 χρόνιες ασθένειες ή δεν είχαν παρουσιάσει σοβαρά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα με τη διατροφή εκείνων που εμφάνισαν τέτοια προβλήματα.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η οποία το 1984 ορίστηκε ως η πρωτεΐνη που προέρχεται από ψωμί, λαχανικά, φρούτα, πίτσα, δημητριακά, προϊόντα φούρνου, πουρέ πατάτας, ξηρούς καρπούς, φασόλια, φυστικοβούτυρο και ζυμαρικά, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να να είναι υγιείς μεγαλώνοντας. Ωστόσο, εκείνες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, όπως μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, γάλα, ψάρι/θαλασσινά και τυρί, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς μεγάλωναν.

«Όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έτειναν να έχουν περισσότερες χρόνιες ασθένειες και δεν κατάφεραν να έχουν τη βελτιωμένη σωματική λειτουργία που συνήθως συνδέουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης», επισήμανε ο Ardisson Korat.

Η ζωική πρωτεΐνη συνδέθηκε σε κάποιο βαθμό με λιγότερους σωματικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη, πιο σταθερή συσχέτιση σε όλα τα μοντέλα που παρατηρήθηκαν και συνδέθηκε πιο στενά με την καλή ψυχική υγεία αργότερα στη ζωή.

Ειδικά για τις καρδιακές παθήσεις, η μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης συνοδευόταν από χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη), χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ η μεγαλύτερη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με με μεγαλύτερα επίπεδα ενός αυξητικού παράγοντα, που μοιάζει με ινσουλίνη και που έχει ανιχνευθεί σε πολλαπλούς καρκίνους.

Οι πρωτεΐνες γάλακτος από μόνες τους (κυρίως γάλα, τυρί, πίτσα, γιαούρτι και παγωτό) δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με καλύτερη κατάσταση υγείας στην ενήλικη ζωή.

Η ομάδα αναγνώρισε ότι τα οφέλη της φυτικής πρωτεΐνης μπορεί να προέρχονται από συστατικά των φυτικών τροφών, αντί της ίδιας πρωτεΐνης. Σε σύγκριση με τις ζωικές τροφές, οι φυτικές περιέχουν υψηλότερη αναλογία διαιτητικών ινών, μικροθρεπτικών συστατικών και από τις ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, τα οποία υπάρχουν στα φυτά, και όχι αποκλειστικά πρωτεΐνη.

Τα μέχρι στιγμής ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση οι γυναίκες να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αν και θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ψάρια και πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης για την περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

«Η πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής, ιδίως φυτικών, στη μέση ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή μιας υγιούς γήρανσης και στη διατήρηση της θετικής κατάστασης της υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ardisson Korat.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Παραπλανητικά SMS παραπέμπουν σε πλαστή ιστοσελίδα – Τι να κάνουν οι ασφαλισμένοι

Σκευάσματα βαλπροϊκού: Επικίνδυνη για τα παιδιά η χρήση από τον πατέρα πριν τη σύλληψη

«Ασπίδα» για τις γυναίκες που μεγαλώνουν μια πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες διατροφή [έρευνα]