Μεσογειακή διατροφή: Πώς μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και το μετατραυματικό στρες

  • Iatropedia newsroom
μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που εκτίθενται σε διαφόρων ειδών τραύματα να περιορίσουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αυτής της διαταραχής.

Η έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή και την διαταραχή μετατραυματικού στρες βασίζεται σε έναν όγκο στοιχείων που δείχνουν ότι η ψυχική υγεία και τα συναισθήματα επηρεάζονται από μικροοργανισμούς. Αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν άξονα εντέρου-εγκεφάλου και που είναι μια αμφίδρομη οδός επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των εντέρων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν αυτό το μήνα στο περιοδικό Nature Mental Health.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα ανάμεσα σε 191 γυναίκες για τη διατροφή τους, δειγμάτων κοπράνων και αναφορές συμπτωμάτων διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Οι γυναίκες, που ήταν όλες νοσοκόμες, παραχώρησαν τις παραπάνω πληροφορίες για την υγεία τους ανάμεσα στο 2008 και στο 2013, σε μια ερευνητική τράπεζα δεδομένων.

Αυτή η μελέτη -που έγινε από ερευνητές στο Harvard T.H Chan School of Public Health- κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι γυναίκες που δεν ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν περισσότερα σοβαρά συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.

μεσογειακή διατροφή

Περισσότερες φυτικές τροφές, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα

H διαταραχή αυτή επηρεάζει το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως, σημείωσαν οι συγγραφείς, και εμφανίζεται μερικές φορές όταν οι άνθρωποι βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες τραυματικών ή τρομακτικών γεγονότων όπως ατυχήματα, σωματικές ή σεξουαλικές επιθέσεις, γεγονότα που σχετίζονται με πόλεμο ή φυσικές καταστροφές.

Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες περιλαμβάνουν: επανεμφάνιση του τραύματος, αποφυγή των δυσάρεστων αναμνήσεων, καθώς και  προβλήματα ύπνου, εκνευρισμό, υπερεπαγρύπνηση κ.α.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα κοπράνων, παρατήρησαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου των ανθρώπων με διαταραχή μετατραυματικού στρες ήταν ίδιο με αυτό των ατόμων που έπασχαν από κατάθλιψη ή έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η ανάλυση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες με βάση το διατροφικό πρόγραμμα των ατόμων έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν λιγότερα συμπτώματα, ενώ όσοι κατανάλωναν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας υπέφεραν από περισσότερα συμπτώματα.

Συνολικά, η κατανάλωση φυτικών τροφών συνδέθηκε με λιγότερα συμπτώματα.

Τι είπαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένους μικροοργανισμούς στο μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι όσοι ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή είχαν υψηλότερα επίπεδα Eubacterium eligens, ορισμένων βακτηρίων δηλαδή, τα οποία συνδέονται με την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ψαριών. Δηλαδή, τροφών που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής.

«Είναι συναρπαστικό καθώς στα καταφέραμε και αποδείξαμε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προσφέρει πιθανή ανακούφιση σε άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Yang-Yu Liu, PhD, στατιστικός φυσικός στο Τμήμα Ιατρικής στο Brigham and Women’s Hospital.

Και συνεχίζει: «Είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ της διαταραχής μετατραυματικού στρες, της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου. Σε μια μελλοντική μελέτη, θα προσπαθήσουμε να επικυρώσουμε την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών ως μεθόδου πρόληψης της διαταραχής μετατραυματικού στρες», κατέληξε.

Πηγή: webmd.com