Μεγάλη προσοχή στη δίαιτα: Αυτός είναι ο υγιής ρυθμός απώλειας βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
απώλεια βάρους
Είναι φυσικό για όποιον προσπαθεί να χάσει βάρος να θέλει να το χάσει πολύ γρήγορα.

Αλλά οι άνθρωποι που χάνουν βάρος σταδιακά και σταθερά (περίπου μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα) είναι πιο πιθανό να μην ξαναπάρουν τα χαμένα κιλά.

Η υγιής απώλεια βάρους δεν αφορά μόνο μια «διατροφή» ή μια «δίαιτα». Πρόκειται για έναν συνεχή τρόπο ζωής που περιλαμβάνει μακροχρόνιες αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες φαγητού και άσκησης.

Αφού επιτύχετε ένα υγιές βάρος, βασιστείτε στην υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το βάρος σας μακροπρόθεσμα. Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη και χρειάζεται δέσμευση.

Ακόμη και η μέτρια απώλεια βάρους έχει μεγάλα οφέλη

Ακόμη και μια μέτρια απώλεια της τάξης του 5-10% του σωματικού σας βάρους είναι πιθανό να παράγει οφέλη για την υγεία, όπως βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη στο αίμα και τα σάκχαρα του αίματος.

Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 100 κιλά, μια απώλεια βάρους 5% ισούται με 5 κιλά, μειώνοντας το βάρος σας στα 95 κιλά. Αν και αυτή η απώλεια μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη και να εξακολουθείτε να είστε στο εύρος του «υπέρβαρου» ατόμου, εντούτοις μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Επομένως, ακόμη και αν ο συνολικός στόχος φαίνεται μεγάλος, δείτε τον ως ταξίδι και όχι ως τελικό προορισμό.

Θα μάθετε νέες συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης που θα σας βοηθήσουν να διάγετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτές οι συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: https://www.cdc.gov