Μάνγκο: Πώς επηρεάζει σωματικό βάρος και σάκχαρο – Τι δείχνουν νέες έρευνες
Το μάνγκο δεν προσδίδει απλώς εξωτικό άρωμα και γεύση σε σαλάτες και smoothies, αλλά παρέχει και σημαντικά οφέλη στην υγεία, αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες.
Στην πρώτη, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα 29 προγενέστερων μελετών. Είχαν διεξαχθεί μεταξύ 2016 και 2025, για να διερευνήσουν τις επιδράσεις του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξαν πως το μάνγκο παρέχει κορεσμό της πείνας και διευκολύνει την διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Υποστηρίζει επίσης τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να παράσχει πρόσθετα οφέλη στον εγκέφαλο, το πεπτικό σύστημα και το δέρμα.
Τα ευρήματα της ανάλυσης δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food & Function Journal. Όπως έδειξε, οι ενήλικες που έτρωγαν ως σνακ φρέσκο μάνγκο που τους παρέχει 100 θερμίδες, ήταν πιο χορτάτοι δύο ώρες αργότερα απ’ ό,τι όσοι κατανάλωναν ένα μπισκότο λίγων λιπαρών με τις ίδιες θερμίδες.
Έπειτα από 12 εβδομάδες, εξ άλλου, όσοι έτρωγαν το μάνγκο είχαν διατηρήσει σταθερό το βάρος τους. Όσοι έτρωγαν το μπισκότο, όμως, το είχαν αυξήσει λίγο.
Οι 100 θερμίδες αντιστοιχούν σε περίπου 165 γραμμάρια μάνγκο, σύμφωνα με την βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA). Ανά 100 γρ. το φρούτο παρέχει 60 θερμίδες.
Η δεύτερη μελέτη
Στη δεύτερη μελέτη, επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξέτασαν πώς επηρέαζαν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και τη σύσταση του σώματος 300 γραμμάρια από το εξωτικό φρούτο την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρούτο.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 23 εθελοντές. Όλοι έπασχαν από προδιαβήτη, δηλαδή είχαν επίπεδα σακχάρου πάνω από 100 mg/dl, αλλά κάτω από 125 mg/dl που είναι το όριο του διαβήτη.
Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 11 έτρωγαν το φρούτο και οι υπόλοιποι 12 μία μπάρα δημητριακών. Η μελέτη διήρκησε συνολικώς 24 εβδομάδες. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Foods.
Όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά λίγο μάνγκο, παρουσίασαν μείωση στην αναλογία μέσης-ισχίων. Η αναλογία αυτή είναι δείκτης της κοιλιακής παχυσαρκίας, η οποία είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για την υγεία.
Επιπλέον, μειώθηκε κάπως το σωματικό λίπος τους και αυξήθηκε ο άπαχος μυϊκός ιστός. Το πιο σημαντικό ήταν ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους έμειναν σταθερά ενώ στην άλλη ομάδα αυξήθηκαν.
Βελτιώθηκε επίσης η ευαισθησία των κυττάρων τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του σακχάρου. Τέλος, αυξήθηκαν τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης. Είναι μία ορμόνη που προέρχεται από τον λιπώδη ιστό και παίζει ρόλο στην βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Τα νέα ευρήματα, σε συνδυασμό μεταξύ τους,«επιβεβαιώνουν τον πολλά υποσχόμενο ρόλο του φρούτου στην υποστήριξη της μεταβολικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής της πρώτης μελέτης Dr. Britt Burton-Freeman, καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις.
Το μάνγκο περιέχει περισσότερες από 20 βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Φωτογραφία: iStock




