Μάνγκο: 2 μερίδες την ημέρα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση

  • Iatropedia newsroom
Μάνγκο: 2 μερίδες την ημέρα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις της υγείας, όπως η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, το μεταβολικό σύνδρομο και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Καθώς τα οιστρογόνα μειώνονται, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές αλλαγές στην υγεία της καρδιάς και του μεταβολισμού, όπως υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη», αναφέρει στο Medical News Today ο Robert M. Hackman, PhD, ερευνητής διατροφολόγος στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis.

O Hackman είναι η επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Nutrition Associationη οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μερίδων μάνγκο κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καρδιακής υγείας μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μάνγκο προκαλούσαν μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που μειωνόταν γρηγορότερα λίγες ώρες μετά την κατανάλωσή τους, σε σύγκριση με την κατανάλωση απλού λευκού ψωμιού.

Γιατί μάνγκο;

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές επιστράτευσαν 24 γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι συμμετέχουσες στη μελέτη κατανάλωναν περίπου 1,5 φλιτζάνι μάνγκο κάθε μέρα και επισκέφθηκαν μερικές φορές ένα εργαστήριο για να συλλεχθούν μετρήσεις για την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και άλλες σωματικές μετρήσεις.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο ώρες μετά την κατανάλωση μάνγκο, οι συμμετέχουσες στη μελέτη παρουσίασαν πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 6 μονάδες και μείωση της μέσης αρτηριακής πίεσης κατά 2,3 mmHG.

«Η συστολική αρτηριακή πίεση και η μέση αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί δείκτες του πόσο σκληρά εργάζεται η καρδιά για να κυκλοφορήσει το αίμα», εξήγησε ο Hackman. «Ακόμη και μικρές μειώσεις σε αυτές τις μετρήσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το να βλέπουμε μια αξιοσημείωτη πτώση λίγο μετά την κατανάλωση μάνγκο, καθώς και συνεχείς βελτιώσεις με την καθημερινή πρόσληψη, είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας με ουσιαστικό τρόπο».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχουσες μείωσαν τα επίπεδα τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL – ή «κακής» – χοληστερόλης κατά περίπου 13 μονάδες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδ. Γεωργιάδης: Από 16 Ιουνίου η καθολική εφαρμογή της δωρεάν κατ’ οίκον διανομής φαρμάκων για σκευάσματα υψηλού κόστους

«Σαρώνει» η κοκαϊνη στην Ευρώπη και η ηρωίνη στην Ελλάδα: Η χρήση ναρκωτικών ανά περιοχή

Ζέστη: Ποια θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι επικίνδυνη για τα μωρά