Μαγιορκίνης: Μειώθηκαν 39% οι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία του κορονοϊού παρουσίασε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Όπως είπε, στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε 19% μείωση των νέων κρουσμάτων και 39% μείωση των θανάτων από τη λοίμωξη Covid. «Βέβαια, είχαμε λιγότερα τεστ λόγω των αργιών του Πάσχα», διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του πανδημικού κύματος με 20% μείωση στις νοσηλείες στις απλές κλίνες και 13% μείωση στις ΜΕΘ-Covid. Με βάση αυτά τα δεδομένα έκρινε και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρότεινε την Πέμπτη στην κυβέρνηση την περεταίρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οξεία ηπατίτιδα

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή, η οποία είχε έξαρση τέλη Μαρτίου, αρχές Απρίλιου στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ο πιο πιθανός ένοχος θεωρήθηκε αδενοϊός.

«Παρακολουθούμε τις μελέτες και τα περιστατικά στο εξωτερικό, πρόκειται για ένα φαινόμενο ισχυροποίησης ενός διαδεδομένου ιού, αλλά μιλάμε για σπάνια κατάσταση» τόνισε.

«Προς το παρόν συστήνουμε στους γονείς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής στα παιδιά τους. Μένει να δούμε από τις μελέτες αν είναι μόνο αδενοϊός ή αν υπάρχει και κάτι άλλο» εξήγησε.