Λύσεις για τη δυσκοιλιότητα που προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ελκώδης κολίτιδα
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί φλεγμονή κατά μήκος της επένδυσης του παχέος εντέρου και του ορθού.

Η ελκώδης κολίτιδα προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι και ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα. Σε μερικούς ασθενείς μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι είναι δύσκολο να κάνετε κενώσεις ή ότι κάνετε κενώσεις λιγότερο συχνά από το συνηθισμένο. Αν και οι συνήθειες του εντέρου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα εάν:

  • κάνετε λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα
  • πιέζεστε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
  • έχετε σκληρά κόπρανα σαν σφαιρίδια
  • νιώθετε ότι πρέπει ξαναπάτε στην τουαλέτα ενώ μόλις έχετε ήδη κάνει την ανάγκη σας

Η δυσκοιλιότητα είναι προβληματική εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα. Η δυσκολία αυτή μπορεί να προκαλέσει αέρια και ναυτία, περιπλέκοντας την κατάσταση. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνο εάν τα σκληρά κόπρανα περάσουν από φλεγμονώδεις περιοχές του εντέρου σας.

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς μειώνεται η δυσκοιλιότητα

Αυξήστε την πρόσληψη υγρών

Η ενυδάτωση συμβάλλει στην υγιή γαστρεντερική λειτουργία. Η κατανάλωση άφθονου νερού κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα και να τα διευκολύνει στην αποβολή τους. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετά υγρά, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει πιο πιθανή τη δυσκοιλιότητα.

Προσπαθήστε να έχετε νερό δίπλα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πίνετε γουλιές κάθε 20 λεπτά. Είναι επίσης σώφρον να περιορίσετε την πρόσληψη ροφημάτων με καφεΐνη όπως ο καφές και η κόλα. Η καφεΐνη είναι διουρητική και αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Χρησιμοποιήστε καθαρτικά

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ωσμωτικά καθαρτικά για ανακούφιση της δυσκοιλιότητας από ελκώδη κολίτιδα. Ένας τύπος είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη.

Αυτός ο τύπος καθαρτικού προκαλεί τη δραστηριότητα του εντέρου αυξάνοντας την ποσότητα νερού στο έντερο κι έτσι μαλακώνουν τα κόπρανα. Αυτό είναι ένα καθαρτικό βραδείας δράσης, επομένως περιμένετε μια κένωση εντός 2 έως 3 ημερών.

Τα ωσμωτικά καθαρτικά συνιστώνται συνήθως έναντι άλλων τύπων για άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η ελκώδης κολίτιδα. Αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο καθαρτικού εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Η αύξηση της πρόσληψης διαιτητικών ινών μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν τα κόπρανα και να σας διευκολύνει στην αποβολή τους. Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κολίτιδας σε μερικούς ανθρώπους. Τα άτομα με κολίτιδα θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν αλλάξουν τη διατροφή τους.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κρατάτε ένα ημερολόγιο τροφίμων για τον εντοπισμό πιθανών προβληματικών τροφών. Για παράδειγμα, το σώμα σας μπορεί να ανέχεται ορισμένα είδη φρούτων, αλλά όχι άλλα. Ή μπορεί να εμφανίσετε επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση μπρόκολου ή λαχάνου, αλλά κάποια άλλα είδη λαχανικών δεν αποτελούν πρόβλημα.

Για τους περισσότερους ενήλικες, η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι 22 έως 34 γραμμάρια την ημέρα. Αυξήστε αργά την πρόσληψη φυτικών ινών και αφήστε το σώμα σας να προσαρμοστεί. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

  • λαχανικά
  • φρούτα
  • τροφές ολικής αλέσεως

Εάν τα ωμά φρούτα και λαχανικά ερεθίζουν την κολίτιδά σας, βράστε τα στον ατμό ή ψήστε τα και παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας.

Πάρτε ένα φάρμακο-παράγοντα διόγκωσης κοπράνων

Πρόκειται για καθαρτικά που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων σας. Ένας τύπος είναι οι ίνες ψυλλίου.

Ο όγκος των κοπράνων μπορεί να τα κάνει πιο εύκολα να κινηθούν στο έντερο. Πάρτε αυτά τα καθαρτικά σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα και φροντίστε να διατηρείτε τον εαυτό σας καλά ενυδατωμένο για να τα βοηθήσετε να λειτουργήσουν σωστά.

Η λήψη επιπλέον ινών κατά τη διάρκεια μιας ενεργού έξαρσης ελκώδους κολίτιδας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε καθαρτικό με ψύλλιο.

Θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτό το είδος καθαρτικού εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:

  • πόνος στο στομάχι
  • εμετός
  • ναυτία

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Η μειωμένη σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη δυσκοιλιότητα λόγω ελκώδους κολίτιδας. Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιβραδύνει την πέψη και τις εντερικές συσπάσεις. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα κόπρανα να περάσουν από τον εντερικό σας σωλήνα.

Η τακτική άσκηση μπορεί να ομαλοποιήσει τη λειτουργία του εντέρου. Και μια μελέτη του 2015 που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της δυσκοιλιότητας και των παραγόντων του τρόπου ζωής διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Αυξήστε το επίπεδο σωματικής σας δραστηριότητας για να δείτε εάν βελτιώνεται η δυσκοιλιότητα. Ξεκινήστε με προπονήσεις χαμηλής έως μέτριας έντασης και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ένταση καθώς βελτιώνεται η αντοχή σας.

Πηγαίνετε για μια βόλτα ή κολύμπι, κάντε ποδήλατο ή συμμετάσχετε σε σπορ που σας αρέσουν. Οι ειδικοί συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα. Αλλά και η άσκηση χαμηλής έντασης είναι καλύτερη από την απραξία.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελκώδης κολίτιδα – Διατροφή: Ποιες τροφές επιτρέπονται, ποιες να αποφεύγετε και τι να τρώτε σε έξαρση της νόσου

Ελκώδης κολίτιδα: Τι είναι, συμπτώματα και θεραπεία

Δυσκοιλιότητα: 6 μεγάλα λάθη που… δεν θέλετε να κάνετε

Δυσκοιλιότητα: Τροφές και φάρμακα για άμεση αντιμετώπιση και ανακούφιση